Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




7.-Pochutiny-a-nápoje

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (373.88 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • Bilance vody:

    • Denní příjem: 2-3 kg (1 kg v pokrmech, 1-2 kg v nápojích, 0,3 kg voda metabolická – oxidace živin)

      • 1 g bílkovin – 0,396 g vody

      • 1 g sacharidů – 0,536 g vody

      • 1 g lipidů – 1,071 g vody

    • Vyloučení denně:

      • 1,2-2 kg močí

      • 0,15 kg stolicí (vyšší při příjmu)

      • 0,6 kg dýcháním

      • 0,5 kg pocením (vyšší v horku a vlhku)

    • Nedostatek vody – nedostatečný příjem, vysoké ztráty

  • Nápoje

    • Nealkoholické – obsah nejvýše 0,5 % objemových alkoholu

      • Voda, minerální vody, ochucené, ovocné nebo zeleninové šťávy, nektary, limonády

      • Mohou být sycené CO2

      • Patří sem i teplé nápoje – čaj pravý, ovocné, bylinné, čokoláda, kakao

    • Alkoholické – obsah alkoholu 0,5-70 %

      • Pivo, révová, ovocná a ostatní vína, medovina, lihoviny a ostatní

      • Obsah alkoholu – piva se sníženým obsahem 0,5 – 1,2 %, u většiny 4-5 %, vína 8 -13 %, dezertní a likérová 14-16 %, u lihovin min. 15 %, u emulzních likérů 20%, u destilátů i likérů nejčastěji 40% - 70%

    • Hlavním důvodem spotřeby nápojů – hrazení ztrát vody v organismu, některé se konzumují jako pochutiny – káva, víno a lihoviny

      • Používají se jako povzbuzující – čaj, káva, kolové nápoje

      • Některé i výživové látky, vitamíny, ochranné (víno)

    Tabákové výrobky

    • Konzumace pro povzbudivé účinky a příjemné psychické stavy

    • Tabák se požívá někdy ústy (žvýkací tabák), nosní sliznicí (šňupací tabák), vdechuje se (tabákový kouř)

    • Nepříznivé zdravotní účinky má nejen nikotin, ale i látky v dehtu vznikající při hoření

    • V tropických zemích – žvýkání betelových ořechů, kokového listí a jiných materiálů s povzbuzujícími účinky

    • Konzum dalších látek s účinkem na psychiku – drogy, přijímají se buď ústy, pokožkou, inhalací, polykáním kouše, nebo i nitrožilně

    Tuky

    • Tuků by měl člověk konsumovat přiměřené množství, které by nemělo příliš přesahovat 25–30 % přijaté energie

    • U nás je spotřeba vyšší a dosahuje 35 - 40%

    • U dospělého člověka to činí asi 120 g denně, přičemž doporučená dávka je 100 g a optimální množství asi 80g

    • měly by obsahovat dostatek polyenových mastných kyselin, dostatek tokoferolů a menší množství cholesterolu (tak, aby jeho konsum nepřesáhl 300 mg denně)

    • Těmto požadavkům daleko lépe vyhovují rostlinné tuky

    Živočišné tuky
    • Máslo (zpracovaný mléčný tuk) - hlavně kravské, v jiných zemích i buvolí, může být také zbaveno vodné fáze,

    • Sádlo (tuková tkáň - méně nasycených mastných kyselin) - hlavně vepřové, méně obvyklé jsou husí, kachní nebo slepičí sádlo,

    • Lůj (tuková tkáň - nasycené, "tvrdé" tuky) - hovězí, skopový.

    • Živočišné tuky mají většinou vysokou sensorickou jakost, ale jsou méně vhodné z výživového hlediska (složení mastných kyselin, vyšší obsah cholesterolu).

    Rostlinné tuky a oleje
    • Hlavním zdrojem jsou olejniny, u nás převážně řepka, částečně slunečnice

    • Málo se u nás používá sójový a olivový olej, ostatní oleje, např. podzemnicový, bavlníkový, světlicový nebo sezamový a kokosový tuk jsou u nás prakticky neznámé

    • Zvláštním typem jsou tzv. rostlinná másla, z nichž je nejznámější máslo kakaové

    • Můžeme se setkat s několika způsoby úpravy olejů

      • Používají se přirozené, neupravené oleje (např. tzv. panenský olivový olej), oleje rafinované (odstraněny nežádoucí látky, ale i pozitivní – vitamín E, steroly)

    Témata, do kterých materiál patří