Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




7.-Pochutiny-a-nápoje

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (373,88 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

átek s účinkem na psychiku – drogy, přijímají se buď ústy, pokožkou, inhalací, polykáním kouše, nebo i nitrožilně Tuky Tuků by měl člověk konsumovat přiměřené množství, které by nemělo příliš přesahovat 25–30 % přijaté energieU nás je spotřeba vyšší a dosahuje 35 - 40%U dospělého člověka to činí asi 120 g denně, přičemž doporučená dávka je 100 g a optimální množství asi 80gměly by obsahovat dostatek polyenových mastných kyselin, dostatek tokoferolů a menší množství cholesterolu (tak, aby jeho konsum nepřesáhl 300 mg denně)Těmto požadavkům daleko lépe vyhovují rostlinné tuky Živočišné tuky Máslo (zpracovaný mléčný tuk) - hlavně kravské, v jiných zemích i buvolí, může být také zbaveno vodné fáze,Sádlo (tuková tkáň - méně nasycených mastných kyselin) - hlavně vepřové, méně obvyklé jsou husí, kachní nebo slepičí sádlo,Lůj (tuková tkáň - nasycené, "tvrdé" tuky) - hovězí, skopový. Živočišné tuky mají většinou vysokou sensorickou jakost, ale jsou méně vhodné z výživového hlediska (složení mastných kyselin, vyšší obsah cholesterolu). Rostlinné tuky a oleje Hlavním zdrojem jsou olejniny, u nás převážně řepka, částečně slunečniceMálo se u nás používá sójový a olivový olej, ostatní oleje, např. podzemnicový, bavlníkový, světlicový nebo sezamový a kokosový tuk jsou u nás prakticky neznáméZvláštním typem jsou tzv. rostlinná másla, z nichž je nejznámější máslo kakaové Můžeme se setkat s několika způsoby úpravy olejů Používají se přirozené, neupravené oleje (např. tzv. panenský olivový olej), oleje rafinované (odstraněny nežádoucí látky, ale i pozitivní – vitamín E, steroly)Zvláštní skupina – oleje se zdravotními účinky – pupalkový, brutnákový, z jadérek černého rybízu – obsahujíγ – linolenovou, oleje s přídavkem olejů s mořských rybPokrmové tuky – z hydrogenovaných rostlinných tuků a olejů, určené na pečení, smažení, fritováníNeobsahují vodu Emulgované tuky – máslo, margaríny, směsné emulgované tukyPřeesterifikované oleje - margariny Obsahují vodnou fázi.Kelímkové – pomazánkové, více nenasycených MK, snížený nebo nízký obsah tukuTabletové – určené na pečeníNízkoenergetické tuky: Tyto tuky se používají pro snížení energetické hodnoty potravy Nejčastěji se používají tuky s vyšším obsahem vody (nutná přítomnost emulgátorů) a tuky šlehané Výjimečně se tuky synteticky upravují do nestravitelné formy, např. etherů glycerolu nebo esterů sacharosy (Olestra, Simplese) Cholesterol Jediný sterol, který syntetizují savciVýskyt: živočišné potraviny – vejce, maso, vnitřnosti, tuky – máslo, sádlo, mlékoRostlinné potraviny – fytosteroly, ne cholesterolJe nezbytnou součástí lipoproteinů a biomembrán, v nervové tkániSyntéza: probíhá v játrech, vyšší příjem potravou – hypercholesterolemie, stoupne obsah v lipoproteinech LDL a VLDL – riziko chorob krevního oběhuDenní potřeba: asi 2 gPříjem dietou: skutečnost 0,4 – 0,8 g žádoucí příjem 0,15 – 0,3 g Nitraceutika Přípravky s vysokým obsahem jedné nebo více aktivních složek, které vykazují velmi specifické fyziologické účinky.Na trh ve formě tzv. potravních doplňků.Doplňkem stravy se rozumí potravina, která se odlišuje od potravin pro běžnou spotřebu vysokým obsahem potravních doplňků (vitaminů, minerálních látek, aminokyselin, specifických mastných kyselin aj.) Vitamínové preparáty Různé neobvyklé dietní systémy, nevhodné redukční diety, mohou se vyskytnout případy hypovitaminos a nedostatku některých minerálních látek.Snížená obranyschopnost organismu (zejména v jarních a podzimních měsících), v období rekonvalescence, zvýšený oxidační stres (obyvatelé oblastí s postiženým životním prostředím, městské obyvatelstvo, duševně pracující, kuřáci) se doporučuje doplňování vitaminů Minerální látka Zejména železo a zinek (které jsou nedostatkové u významné části populace), vápník (pro prevenci osteoporosy), hořčík (zejména ve výrobcích pro sportovce), selen (pro jeho antioxidační efekt) a chrom (stimuluje účinek insulinu - zejména v různých přípravcích „na hubnutí“; často v kombinaci s L-karnitinem). Antioxidanty Riziko zvýšeného oxidačního stresu a s tím spojených cévních a nádorových onemocněníBioflavonoidy – rutinUbichinony (koenzymy Qn, Co Qn)- Q10.Kyselina lipoováLykopen - rajčata

Témata, do kterých materiál patří