7.-Pochutiny-a-nápoje
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Bilance vody:
Denní příjem: 2-3 kg (1 kg v pokrmech, 1-2 kg v nápojích, 0,3 kg voda metabolická – oxidace živin)
1 g bílkovin – 0,396 g vody
1 g sacharidů – 0,536 g vody
1 g lipidů – 1,071 g vody
Vyloučení denně:
1,2-2 kg močí
0,15 kg stolicí (vyšší při příjmu)
0,6 kg dýcháním
0,5 kg pocením (vyšší v horku a vlhku)
Nedostatek vody – nedostatečný příjem, vysoké ztráty
Nápoje
Nealkoholické – obsah nejvýše 0,5 % objemových alkoholu
Voda, minerální vody, ochucené, ovocné nebo zeleninové šťávy, nektary, limonády
Mohou být sycené CO2
Patří sem i teplé nápoje – čaj pravý, ovocné, bylinné, čokoláda, kakao
Alkoholické – obsah alkoholu 0,5-70 %
Pivo, révová, ovocná a ostatní vína, medovina, lihoviny a ostatní
Obsah alkoholu – piva se sníženým obsahem 0,5 – 1,2 %, u většiny 4-5 %, vína 8 -13 %, dezertní a likérová 14-16 %, u lihovin min. 15 %, u emulzních likérů 20%, u destilátů i likérů nejčastěji 40% - 70%
Hlavním důvodem spotřeby nápojů – hrazení ztrát vody v organismu, některé se konzumují jako pochutiny – káva, víno a lihoviny
Používají se jako povzbuzující – čaj, káva, kolové nápoje
Některé i výživové látky, vitamíny, ochranné (víno)
Tabákové výrobky
Konzumace pro povzbudivé účinky a příjemné psychické stavy
Tabák se požívá někdy ústy (žvýkací tabák), nosní sliznicí (šňupací tabák), vdechuje se (tabákový kouř)
Nepříznivé zdravotní účinky má nejen nikotin, ale i látky v dehtu vznikající při hoření
V tropických zemích – žvýkání betelových ořechů, kokového listí a jiných materiálů s povzbuzujícími účinky
Konzum dalších látek s účinkem na psychiku – drogy, přijímají se buď ústy, pokožkou, inhalací, polykáním kouše, nebo i nitrožilně
Tuky
Tuků by měl člověk konsumovat přiměřené množství, které by nemělo příliš přesahovat 25–30 % přijaté energie
U nás je spotřeba vyšší a dosahuje 35 - 40%
U dospělého člověka to činí asi 120 g denně, přičemž doporučená dávka je 100 g a optimální množství asi 80g
měly by obsahovat dostatek polyenových mastných kyselin, dostatek tokoferolů a menší množství cholesterolu (tak, aby jeho konsum nepřesáhl 300 mg denně)
Těmto požadavkům daleko lépe vyhovují rostlinné tuky
Živočišné tuky
Máslo (zpracovaný mléčný tuk) - hlavně kravské, v jiných zemích i buvolí, může být také zbaveno vodné fáze,
Sádlo (tuková tkáň - méně nasycených mastných kyselin) - hlavně vepřové, méně obvyklé jsou husí, kachní nebo slepičí sádlo,
Lůj (tuková tkáň - nasycené, "tvrdé" tuky) - hovězí, skopový.
Živočišné tuky mají většinou vysokou sensorickou jakost, ale jsou méně vhodné z výživového hlediska (složení mastných kyselin, vyšší obsah cholesterolu).
Rostlinné tuky a oleje
Hlavním zdrojem jsou olejniny, u nás převážně řepka, částečně slunečnice
Málo se u nás používá sójový a olivový olej, ostatní oleje, např. podzemnicový, bavlníkový, světlicový nebo sezamový a kokosový tuk jsou u nás prakticky neznámé
Zvláštním typem jsou tzv. rostlinná másla, z nichž je nejznámější máslo kakaové
Můžeme se setkat s několika způsoby úpravy olejů
Používají se přirozené, neupravené oleje (např. tzv. panenský olivový olej), oleje rafinované (odstraněny nežádoucí látky, ale i pozitivní – vitamín E, steroly)