EKOLOGI - základní text
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
kapilárách jsou molekuly vody přitahovány na povrch kapiláry
adhezí a blízké molekuly vody jsou k nim taženy kohezí. Ochlazováním vody se slabé vodíkové
14
vazby stávají relativně silnějšími a při 0 °C voda tuhne v led. Ovšem vzhledem k 4-stěnné
struktuře molekuly vody obsahuje led velké množství volného prostoru, což způsobuje, že je lehčí
než voda, což
je velmi významné pro přežití vodních živočichů v zimě (hlubší vodní nádrže
nepromrznou až ke dnu)
. Voda má také velmi příznivé tepelné vlastnosti: např. velmi dobře vede
teplo a má velkou tepelnou kapacitu
(tj. musíme přidat nebo odejmout velké množství tepelné
energie, abychom změnili její teplotu, viz soubor „vlastnosti vody“).
Látky rozpuštěné ve vodním prostředí způsobují organizmům osmotické problémy
Veškeré látky
mají tendenci přecházet z prostředí se svou vyšší koncentrací do prostředí s
nižší koncentrací. Podrobnosti viz soubor „látky
rozpuštěné ve vodě“). Přirozenou vlastností látek
je, že se pokud se její částice mohou pohybovat (molekuly v nehybném roztoku se pohybují na
základě Brownova pohybu), tak se rozptylují do celého prostoru, kterého mohou dosáhnout
(říkáme, že látky difundují). Postupně tak ve všech částech prostoru vyrovnají svou koncentraci.
Proces je obdobný u
pevných rozpuštěných látek (např. solí rozpuštěných ve vodě), kapalin i
plynů. Chemickou podstatou, podle druhého termodynamického zákona, je, že chemický systém
vždy zvyšuje svou entropii
neboli míru neuspořádanosti, čímž směřuje ke stavu s nejnižší vnitřní