EKOLOGI - základní text
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
Změna klimatu bude mít nepochybně vliv i na zemědělskou produkci. Zvýšení koncentrace
CO2
nepochybně prospěje produktivitě, ale posun agroklimatických zón a vyšší variabilita srážek
budou působit opačně. Nedávná studia Oxfordské Univerzity, která zahrnula množství faktorů
(včetně např. odhadu adaptačních schopností zemědělských systémů zahrnujících nové odrůdy i
technologie – zavlažování apod.) vedla k
závěru, že celkově se produkce sníží o 5 %, ovšem velmi
nerovnoměrně (u zemí mírných klimatických pásem se produkce dokonce zvýší).
Vliv klimatické změny na zdraví lidí bude jak přímý (předpokládá se zvýšení teplotního
stresu, výskytu astmatu a dalších kardiovaskulárních a
respiračních onemocnění) tak nepřímý
(daný zvýšením četnosti přírodních katastrof jako jsou hurikány, záplavy). Mnoho studií je např.
věnováno prohloubení již tak velmi závažného vlivu velmi vysokých teplot v létě na počet
zemřelých, nebo možnému šíření přenašečů závažných nemocí (např. komárů bodavých) do
nových oblastí.
Čistý výsledek složitých jevů je dosti nejasný, zahrnuje jak pozitivní zpětné vazby tak
negativní.
Příklady pozitivní zpětné vazby: zvýšená koncentrace CO
2 zvýší teplotu, což zvýší
rychlost mineralizace a mikrobní respirace, tím se uvolní více CO2
do atmosféry a to ještě více
zvýší teplotu; nebo: oteplení posune severní hranici lesa do oblastí dnes převážně pokrytých