EAS vypracovan_233_ot_225_zky
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu PDF.
a. provozní náklady
b. finanční náklady
c. mimořádné náklady - vyskytují se velmi zřídka
3) podle druhu
a. materiálové náklady - veškerá spotřeba materiálu (energie, pohonné hmoty, …)
b. pracovní (osobní) náklady - mzdy, odměny
c. finanční náklady - např. úroky - v tržních cenách
4) podle vztahu k produkci
a. variabilní náklady - mění se s objemem produkce
1. přístup
b. fixní náklady - ve vztahu k objemu produkce se nemění
2. přístup - variabilní náklady - náklady vyvolává výkon (ale nemusí se vždy měnit s
objemem produkce, např. rozšíření kapacity výroby), fixní náklady - jsou spojeny s časem
5) podle komplexnosti
a. vlastní náklady - typické pro výrobu
b. celkové náklady - včetně odbyty (vlastní náklady + náklady na odbyt)
6) podle kalkulovatelnosti
a. přímé náklady - dají se přímo zjistit na výkon
b. nepřímé (režijní) náklady - jsou spojeny s fungováním celého podniku
7) podle reálnosti
a. účetní náklady - definuje je finanční účetnictví
26
b. skutečné (reálné) náklady - znamenají peněžní výdaj
8) podle vyčíslitelnosti
a. explicitní náklady
b. implicitní náklady
náklady ztracené příležitosti - je to vhodné pouze u investic (jsou to spíš ušlé výnosy, příjmy)
14. Specifika agrárního sektoru
autor : Tracy
1) výrobní struktura
o
model rodinné farmy (společný příjem firmy a rodiny) v tržních ekonomikách
(příklad dokonalé konkurence -> ochota snížit spotřebu)
2) přírodní vlivy působí na určité nepředvídatelné kolísání produkce (klima, biolog.
základní zvláštnosti produkčního faktoru půda)
3) poptávka po potravinách je neelastická
4) klesající podíl výdajů domácností na potraviny (pokles podílu zemědělství na tvorbě
HDP a na zaměstnanosti); v ČR je nyní cca 20% výdajů na potraviny z rodinného
rozpočtu
5) omezená mobilita pracovníků v zemědělství (často je pracoviště i domovem)