ekzamen_zemka (1)
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
3. Kukuřice setá
I když kukuřice je původně teplomilná rostlin, tak díky vědeckému výzkumu a jejímu rozšíření patří mezi české nejvýznamnější zemědělské plodiny. Lidem poskytuje mnoho zajímavých produktů a stejně tak to je se zvířaty. V průběhu minulého desetiletí její pěstební plocha trochu poklesla, ale i tak zabírá velkou rozlohu orné půdy.
11.Cukrodárné rostliny
Jako cukrodárné rostliny jsou označovány rostliny schopné tvořit a ukládat sacharidy, zejména sacharózu, v množství a formě, které umožňuje jejich ekonomické využití. Přestože je cukr důležitou energetickou potravinou, je jeho produkce z většiny závislá na jediném druhu – cukrové třtině. Hlavní cukrodárné rostliny pokrývají celosvětovou spotřebu cukru z 98 až 99 %.
Vedlejší cukrodárné rostliny
Javory, palmy, mana.
12.Obilniny
Hlavní plodiny, potraviny i krmivo – světa EU, ČR
Stagnace až růst
Potravinářské (rýže, pšenice)
Krmné (kukuřice i jiné) – škrob (mouka)
Příznivá rentabilita pěstování
Vysoká koncentrace sušiny a její snadná dlouhodobá skladatelnost
Druhy obilnin
Husté seté (pšenice, ječmen, žito, triticale, rýže, prosovité obiloviny)
Seté do širokých řádků (pohanka, amarant, kukuřice, čirok)
Pseudiceriálie (pohanka, amarant)
Tvoří ozimé i jarní formy (pšenice, zito, ječmen), ostatní jarní
13.IPM
IPM je to integrovaná ochrana proti škůdcům (Integrated Pest Management).
Systémový přístup využívající všechny dostupné a přijatelné metody (ekonomicky,ekologicky, environmentálně, zdravotně, ...) s cílem udržet populaci škodlivého organismu pod ekonomickým prahem škodlivosti
– opatření preventivní
– kurativní (léčebná)
Ochrana rostlin
• Preventivní metody
– narušují životní cyklus škodlivého organismu, brzdí populační dynamiku
• Přímé metody
– chemické (pesticidy)
– fyzikální metody ochrany
– biologické (přirození antagonisté)
– biotechnologické (transgenní rostliny)
14.Monokultury
Monokultury rozlišujeme dvou typů, a to jednak z hlediska prostorového, jednak z hlediska časového.
Monokultura z prostorového hlediska znamená, že na poli je pěstován chtěně pouze jeden rostlinný druh, např. ozimá pšenice. Kromě tohoto druhu jsou tam ještě rostliny nechtěné, plevele, které v této souvislosti neuvažujeme. Oproti prostorové monokultuře stojí pojem kultury sdružené nebo též polykultury.
Monokultura z časového hlediska znamená opakované pěstování plodiny spojitě řadu let po sobě na témže pozemku s celou pěstební technologií. To znamená, že u jednoletých plodin je každým rokem tato plodina vysévána (vysazována) a každým rokem je její porost zrušen. Tento celý cyklus se provádí řadu let po sobě opakovaně. Víceleté plodiny jsou na poli pěstovány více let, nejsou ale monokulturami z časového hlediska, neboť jsou vysévány (vysázeny) pouze jednou a až po několika letech je jejich porost teprve zrušen.