ekzamen_zemka (1)
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Abiotické
topografické
geologické
klimatické
hydrologické
Biotické
flóra a fauna
společenstva
antropogenní vlivy
Interakce přírodních podmínek předurčuje vhodnost pro specifické zemědělské využití
Značná variabilita přírodních podmínek v
ČR – geologická, půdní, klimatická, ...
Vznikají kombinace ekologických faktorů
vyhovující různým plodinám
Plodina může poskytnout odpovídající
produkci pouze v optimálních podmínkách
Vymezení oblastí a vhodné rozmístění
plodin je nezbytné pro ekonomiku pěstování
Zemědělské výrobní oblasti jsou zařazeny do 4 výrobních typů a 11 podtypů.
Kukuřičná (K) 6 % – typ kukuřično - řepařsko – obilnářský s členěním na podtyp K1, K2,K3
Řepařská (Ř) 41 % – typ řepařsko – obilnářský s podtypy Ř1,Ř2 a Ř3
Bramborářská (B) 50 % – typ bramborářsko – obilnářský s členěním na pod-typ B1, B2 a B3
Horská (H) 3 % – typ pícninářský s podtypem H1 a H2
5. Plevely
Herbologie = nauka o plevelech
• plevel – jakákoliv rostlina rostoucí na pozemku
proti vůli zemědělce
Klasifikace plevelů
• Botanický systém
• Podle vztahu ke stanovištním podmínkám
– zrnitostní složení, pH, obsah živin…
– diagnostické druhy
• Podle biologických vlastností
– vytrvalost
– termín vzcházení
– způsob rozmnožování
Užitečné vlastnosti plevelů
• Tvorba půdního pokryvu
• Podíl na koloběhu organické hmoty a živin
• Pastva pro včely
• Estetická funkce v krajině
Stanovištní podmínky:
• nadmořská výška
• klimatické poměry
• fyzikální vlastnosti
• půdní reakce
• zásobenost živinami
• vláhový režim
• organická hmota
• mikrobní aktivita Nejvyznamnejsi plevele v ČR: mák polní, pampeliška, heřmánek terčovitý.
6.Vapník
Vápník (chemická značka Ca) je nejvýznamnější prvek z řady kovů alkalických zemin, lehký, velmi reaktivní kov. Ve srovnání s ostatními rostlinnými živinami je obsah vápníku (Ca) v půdách všeobecně vyšší.
Nejméně vápníku obsahují půdy písčité v humidnějších oblastech a nejvíce půdy karbonátové.
Funkce:
1)Neutralizuje přebytečné organické kyseliny v rostlině
2)Urychluje výměnu látkovou, ale v nadbytku snižuje pohyblivost asimilátů v rostlině.
Nejvíce vápníku je ve stoncích, listech a stéblech a nejméně v semenech.
Rostliny přijímají vápno ve formě rozpustných solí ve vodě. Nedostatek vápníku způsobuje špatné přijímání dusíku, fosforu a draslíku. Půda, která nemá vápno, se okyseluje a hromadí se v ní nenasycený humus.
Vápno je důležitý meliorační prvek, který umožňuje tvorbu vhodné struktury půdy. Vhodná vápenatá hnojivá pro zeleninu jsou mletý vápenec a dolomitický vápenec, který zároveň dodává i hořčík.
7.Dusík
Charakteristika živin – dusík (N)
• Vysoký obsah v rostlinných pletivech (chlorofyl, aminokyseliny, bílkoviny, nukleové kyseliny)