ekzamen_zemka (1)
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Půdní reakce
• Pěstováním plodin a odběrem živin dochází k okyselování půdy
• Optimální pH závisí na půdním druhu a typu
• Optimum je 6,5-7,2
• Půdní reakce se upravuje
Fyzikální vlastnosti půdy
• Půdní textura (zrnitostní složení) – podíl elementárních částic různých
velikostních frakcí (písek, prach, jíl)
• Půdní struktura (agregátové složení)
– podíl půdních agregátů různých velikostí a tvarů vzniklých stmelováním částic (drobtovitá, hrudkovitá, hrudovitá)
Vliv zrnitostního složení na půdní vlastnosti
• Schopnost přijímat vodu (retence)
• Vododržnost
• Biologická aktivita
• Poutání a uvolňování živin
• Zpracovatelnost
23.GMO
GMO je zkratka pro geneticky modifikované organismy. Jedná se o organismy, jejichž genetický materiál byl uměle pozměněn tak, aby získaly novou vlastnost. Například se tak činí proto, aby byla rostlina odolnější vůči určité chorobě, hmyzu nebo suchu nebo aby se zvýšila výnosnost plodin. Plodiny kterých to se nejvíce týká: Kukuřice, bavlna, sójové boby, řepka olejná a cukrová řepa.
Každá genetická modifikace pro použití v potravinách i v krmivech v Evropské unii musí být schválena Evropskou komisí.
24.Luskoviny(hrách, fazole, čočka, cizrna, sója)
jsou v osevních postupech řazeny k plodinám zlepšujícím. Luskoviny obohacují půdu dusíkem a mají rovněž vyšší schopnost osvojovat si živiny z pevnějších půdních vazeb, což se týká zejména fosforu (P). Rovněž se podílejí na zlepšování půdní struktury. Svojí nadzemní biomasou chrání půdu před nadměrným vysycháním, před mechanickým účinkem prudkých dešťů a vytvářejí tzv. stínovou zralost půdy (půdní garé). Posklizňové zbytky luskovin mají příznivý poměr , čímž pozitivně ovlivňují výnosy ozimých obilovin. Nadzemní hmota luskovin se zpočátku vyvíjí pomalu, z čehož vyplývá jejich citlivost na zaplevelení.
25.Meziplodiny
Meziplodiny zvyšují diverzitu (pestrost) strukturální skladby rostlinné výroby, zvyšují využití dopadajícího globálního záření za vegetační období, udržují půdní strukturu, obohacují krmivovou základnu podniku objemovou pící, uvolňují živiny z hůře přístupných forem, omezují ztráty živin z půdy vyplavováním, na svažitých pozemcích omezují škodlivé účinky vodní eroze, snižují zaplevelenost půd; vylepšují bilanci organické hmoty v půdě, zejména pokud jsou pěstovány na zelené hnojení. V osevních postupech s větším zastoupením obilnin působí jako přerušovací plodiny obilních sledů, jako tzv. přerušovače. Nadzemní hmota meziplodin zastiňuje půdu a vytváří tak stínovou zralost půdy.
Meziplodiny se rozdělují do tří skupin, a to na meziplodiny ozimé, letní a podsevové.
26.Podmítka
Podmítka je mělké zpracování půdy po sklizni obilnin, ozimé řepky, luskovin, případně pícnin sklizených v létě. Po uvedených plodinách je půda ve slehlém stavu s různým množstvím strništích zbytků.