ZS II - 1. cvičeni
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Složení mléka
Voda 87,5%
Sušina 12,5 %
Bílkoviny 3,2 - 4%
Mléčný tuk 3,5 - 7%
Laktóza (cukr) 4,7 – 5%
Mlezivo
Nezralé mléko má více sušiny 25%, a IG bílkovin 18%
Produkováno do 5. dne
Hodnocení mléčné užitkovosti
Produkce mléka
Za normovanou laktaci (305 dní)
Za 100, 200 dní laktace
Den, rok
Celoživotní
Perzistence laktace
Množství nadojeného mléka /druhých sto dní
P =
Množství nadojeného mléka / prvních sto dní
Hodnocení plodnosti
První říje u skotu po otelení – 42. den
Inseminační interval – 60 dní u C, 75 dní u H
Inseminační intex – 1,8 u C, 2 u H
Servis perioda – 100 dní u C, 120 dní u H
Mezidobí – cca 380 dní u C, cca 400 dní u H
% zabřezlých po 1. inseminaci
% zabřezlých po všech inseminacích
Kritéria kvality při zpeněžování mléka
Zdravý chov – prost TBC a brucelózy
Tržní mléko = 6. den po otelení
Dojivost nejméně 2 l denně
Barva = bílá, lehce nažloutlá
Konzistence = stejnorodá tekutina
Chuť a vůně = čistě mléčná
Realizace výkupu mléka
po nadojení zchlazení do 150 min z 35 °C na 5 °C
Uchování ve velkokapacitním chladícím tanku
Odvoz z mlékárny 1x denně + odběr vzorků
V Centrální laboratoři mlékárny hodnocení mléka:
Jakostní ukazatele – T, B, laktóza, S, TPS, BMM
Kvalita mléka – somatické buňky (PSB), inhibiční látky (RIL), CMP
Zpeněžování mléka
Základní sazba tauk a bíkoviny
+ splnění kvalitativních ukazatelů
Příplatky za zvýšení % T a % B
Množstení příplatek
Zvýšení ceny za každý litr
Srážky: snížení % T a % S
Nesplnění kvalitativních ukazatelů
Kontrola mléčné užitkovosti
Zjišťuje se: u Laktujících plemenic
Denní nádoj v kg
Složky mléka – T, B, L, (PSB)
Vývin
Ranost (věk při prvním otelení)
Plodnost (interval, SP)
Podklad pro posouzení užitkové a plemenne hodnoty zvířat
Metody a osoby
Metoda A = oficiální cestou (plemenáři) varianty
A4-P
S celkovým výdojkem a poměrným vzorkováním
Ze všech dojení za celý den
A4-A
Celkový výdojek, jeden individuální (alternativní) vz.
A4-T
Dílčí výdojek z jednoho dojení alternativní vz.
Střídavě jeden měsíc z ranního, druhý měsíc z večerního
Metoda F = chovatel + dohlíží plemenář (pouze nádoj)
Šlechtění dojného skotu
Princip = odhad PH býků na základě užitkovosti jeho dcer
Testace býků:
Kontrola mléčné užitkovosti dcer
Zkoušky dojitelnosti dcer
Lineární popis dcer
Doplnění dat z inseminace – plodnost
Údaje o původu
Zpracování výsledků – odhad PH (kontrola dědičnosti)
Výběr nejlepších plemeníků dle PH
Dojení, dojírny
Černost dojení (2-3x denně)
Dojení ruční
Dojení konvové
Dojení na stání (vazná stáj)
Dojení v dojírně (volná stáj)
Robotizované dojení
Postup dojení
Oddojení prvních střiků ze struků
Hygiena struků (vemene)
Nasazení přístroje – dojení 5-7 minut
Automatické dodojení strojkem
Přerušení podtlaku – sejmutí přístroje
Dezinfekce struků