Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




ZS II - 1. cvičeni

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (34.05 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Složení mléka

  • Voda 87,5%

  • Sušina 12,5 %

  • Bílkoviny 3,2 - 4%

  • Mléčný tuk 3,5 - 7%

  • Laktóza (cukr) 4,7 – 5%

Mlezivo

  • Nezralé mléko má více sušiny 25%, a IG bílkovin 18%

  • Produkováno do 5. dne

Hodnocení mléčné užitkovosti

Produkce mléka

  • Za normovanou laktaci (305 dní)

  • Za 100, 200 dní laktace

  • Den, rok

  • Celoživotní

Perzistence laktace

Množství nadojeného mléka /druhých sto dní

P =

Množství nadojeného mléka / prvních sto dní

Hodnocení plodnosti

  • První říje u skotu po otelení – 42. den

  • Inseminační interval – 60 dní u C, 75 dní u H

  • Inseminační intex – 1,8 u C, 2 u H

  • Servis perioda – 100 dní u C, 120 dní u H

  • Mezidobí – cca 380 dní u C, cca 400 dní u H

  • % zabřezlých po 1. inseminaci

  • % zabřezlých po všech inseminacích

Kritéria kvality při zpeněžování mléka

  • Zdravý chov – prost TBC a brucelózy

  • Tržní mléko = 6. den po otelení

    • Dojivost nejméně 2 l denně

  • Barva = bílá, lehce nažloutlá

  • Konzistence = stejnorodá tekutina

  • Chuť a vůně = čistě mléčná

Realizace výkupu mléka

  • po nadojení zchlazení do 150 min z 35 °C na 5 °C

  • Uchování ve velkokapacitním chladícím tanku

  • Odvoz z mlékárny 1x denně + odběr vzorků

  • V Centrální laboratoři mlékárny hodnocení mléka:

    • Jakostní ukazatele – T, B, laktóza, S, TPS, BMM

    • Kvalita mléka – somatické buňky (PSB), inhibiční látky (RIL), CMP

Zpeněžování mléka

Základní sazba tauk a bíkoviny

  • + splnění kvalitativních ukazatelů

Příplatky za zvýšení % T a % B

  • Množstení příplatek

  • Zvýšení ceny za každý litr

Srážky: snížení % T a % S

  • Nesplnění kvalitativních ukazatelů

Kontrola mléčné užitkovosti

  • Zjišťuje se: u Laktujících plemenic

    • Denní nádoj v kg

    • Složky mléka – T, B, L, (PSB)

    • Vývin

    • Ranost (věk při prvním otelení)

    • Plodnost (interval, SP)

  • Podklad pro posouzení užitkové a plemenne hodnoty zvířat

Metody a osoby

  • Metoda A = oficiální cestou (plemenáři) varianty

A4-P

  • S celkovým výdojkem a poměrným vzorkováním

  • Ze všech dojení za celý den

A4-A

  • Celkový výdojek, jeden individuální (alternativní) vz.

A4-T

  • Dílčí výdojek z jednoho dojení alternativní vz.

  • Střídavě jeden měsíc z ranního, druhý měsíc z večerního

  • Metoda F = chovatel + dohlíží plemenář (pouze nádoj)

Šlechtění dojného skotu

Princip = odhad PH býků na základě užitkovosti jeho dcer

Testace býků:

  • Kontrola mléčné užitkovosti dcer

  • Zkoušky dojitelnosti dcer

  • Lineární popis dcer

  • Doplnění dat z inseminace – plodnost

  • Údaje o původu

Zpracování výsledků – odhad PH (kontrola dědičnosti)

Výběr nejlepších plemeníků dle PH

Dojení, dojírny

  • Černost dojení (2-3x denně)

  1. Dojení ruční

  2. Dojení konvové

  3. Dojení na stání (vazná stáj)

  4. Dojení v dojírně (volná stáj)

  5. Robotizované dojení

Postup dojení

  • Oddojení prvních střiků ze struků

  • Hygiena struků (vemene)

  • Nasazení přístroje – dojení 5-7 minut

  • Automatické dodojení strojkem

  • Přerušení podtlaku – sejmutí přístroje

  • Dezinfekce struků

Témata, do kterých materiál patří