ZS II - 1. cvičeni
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Typy dojíren
Tandemová (autotandemová)
Rybinová (normální výstup, rychlý výstup, polygonový, trigonový typ)
Paralelní (side by side) = dojení zezadu
Rotační (rototandem, rotoradiál, rotorybina)
Robotizované dojení
Nový způsob řízení farmy
Bez lidské práce
Vícečetné dojení (3x denně)
Automatizace kontroly mastitid PSB
Výhody
vyšší produkce mléka + kg T, kg B
Snižování počtu SB
Úspora času
Nevýhody
vyšší příjem krmiva
Snížení přírůstků hmotnosti (hubnutí)
Zhoršení zdravotního stavu končetin
Reprodukční problémy
Pořizovací cena
Ekonomika výroby mléka
Viz fotka
Vliv plodnosti na ekonomické ukazatele chovu dojnic
Zhoršení plodnosti = prodloužení mezidobí = prodloužení nekoprodukční fáze laktace = snížení tržní dojivosti/ks/den = zvýšení fixních nákladů/litr vyprodukovaného mléka
Masná užitkovost
Hodnocení masné užitkovosti
Výkrmnost
Využití živin krmiva (svalovina, tuk)
Konverze krmiva a denní přírůstek
Jatečná hodnota
Jatečná výtěžnost
Složení JUT
Kvalita masa
Porážka skotu
Přihánění skotu
Omráčení
Vykrvení
Stahování kůže
Eviscerace (vykolení) a půlení (do 45 min. po vykrvení)
Konečná úprava
Veterinární prohlídka
Posmrtné změny v těle
Anaerobní přeměna glykogenu na kyseliny mléčnou
PREA REGOR (teplé maso)
Od zabití do 8 hod
RIGOR MORTIS (úplné ztuhnutí)
Do 2-3dnů
ZRÁNÍ MASA
12-14 dnů
Teplota +1 až +4 °C
Vada masa DFD
DFD = tmavé, tuhé, suché
Vyvolána stresem – fyzické vyčerpání
Kyselina mléčná před porážkou vyplavena krví z JUT ven (pH 6)
Omezené krvácení
Omezená tržnost
Nevýrazná chuť a aroma
Původ masa
Povinnost deklarovat při prodeji
Druh masa
Kategorie
Věk zvířete
IČ zvířete
Číslo chovu a jatek
Datum porážky
www.hovezimaso.cz
Zpeněžování skotu - SEUROP
Subjektivní hodnocení
Dle kategorie, zmasilosti a protučnělosti JUT
Klasifikace v mase
aparativní hodnocení
VIA metody – přímé zařazení
Třídy zmasilosti:
S - super (maximální osvalení - BBM)
E - výborná (dobře vyvinuté svaly)
U - velmi dobrá
R - dobrá
O - střední
P - podprůměrná (slabé osvalení)
Třídy protučnělosti:
1 - velmi slabé (téměř bez tuku)
2 - slabé
3 - střední
4 - silné
5 - velmi silné (extrémní ztučnění)
Kontrola užitkovosti masných plemen skotu (KUMP)
Hodnocení reprodukčních ukazatelů
Věk při otelení, mezidobí, průběh porodů, hodnost narozeného telete
Hodnocení vlastního růstu telat
Vážení ve 120 a 210 dnech
Hodnocení růstové schopnosti
Býčci v 365 dnech, jalovice ve 400 dnech
Hodnocení zevnějšku
Lineárním popise – tele při odstavu, plemenice po 1. a 3. Otelením
Provádí inspektoři Českého svazu chovatelů masných plemen (ČSCHMP)
Technologie chovu skotu
Ošetření telete po porodu
Zajistit dýchání
Osušit tele (nechat olízat matkou)
Zkrátit a dezinfikovat pupeční pahýl
Včas napojit dostatečným množstvím mleziva – pasivní imunita (IG)