Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




ZS II - 1. cvičeni

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (34.05 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Typy dojíren

  • Tandemová (autotandemová)

  • Rybinová (normální výstup, rychlý výstup, polygonový, trigonový typ)

  • Paralelní (side by side) = dojení zezadu

  • Rotační (rototandem, rotoradiál, rotorybina)

Robotizované dojení

  • Nový způsob řízení farmy

  • Bez lidské práce

  • Vícečetné dojení (3x denně)

  • Automatizace kontroly mastitid PSB

Výhody

  • vyšší produkce mléka + kg T, kg B

  • Snižování počtu SB

  • Úspora času

Nevýhody

  • vyšší příjem krmiva

  • Snížení přírůstků hmotnosti (hubnutí)

  • Zhoršení zdravotního stavu končetin

  • Reprodukční problémy

  • Pořizovací cena

Ekonomika výroby mléka

Viz fotka

Vliv plodnosti na ekonomické ukazatele chovu dojnic

Zhoršení plodnosti = prodloužení mezidobí = prodloužení nekoprodukční fáze laktace = snížení tržní dojivosti/ks/den = zvýšení fixních nákladů/litr vyprodukovaného mléka

Masná užitkovost

Hodnocení masné užitkovosti

  1. Výkrmnost

  • Využití živin krmiva (svalovina, tuk)

  • Konverze krmiva a denní přírůstek

  1. Jatečná hodnota

  • Jatečná výtěžnost

  • Složení JUT

  • Kvalita masa

Porážka skotu

  • Přihánění skotu

  • Omráčení

  • Vykrvení

  • Stahování kůže

  • Eviscerace (vykolení) a půlení (do 45 min. po vykrvení)

  • Konečná úprava

  • Veterinární prohlídka

Posmrtné změny v těle

Anaerobní přeměna glykogenu na kyseliny mléčnou

  1. PREA REGOR (teplé maso)

  • Od zabití do 8 hod

  1. RIGOR MORTIS (úplné ztuhnutí)

  • Do 2-3dnů

  1. ZRÁNÍ MASA

  • 12-14 dnů

  • Teplota +1 až +4 °C

Vada masa DFD

DFD = tmavé, tuhé, suché

  • Vyvolána stresem – fyzické vyčerpání

  • Kyselina mléčná před porážkou vyplavena krví z JUT ven (pH 6)

  • Omezené krvácení

  • Omezená tržnost

  • Nevýrazná chuť a aroma

Původ masa

Povinnost deklarovat při prodeji

  • Druh masa

  • Kategorie

  • Věk zvířete

  • IČ zvířete

  • Číslo chovu a jatek

  • Datum porážky

  • www.hovezimaso.cz

Zpeněžování skotu - SEUROP

Subjektivní hodnocení

  • Dle kategorie, zmasilosti a protučnělosti JUT

  • Klasifikace v mase

aparativní hodnocení

  • VIA metody – přímé zařazení

Třídy zmasilosti:

  • S - super (maximální osvalení - BBM)

  • E - výborná (dobře vyvinuté svaly)

  • U - velmi dobrá

  • R - dobrá

  • O - střední

  • P - podprůměrná (slabé osvalení)

Třídy protučnělosti:

  • 1 - velmi slabé (téměř bez tuku)

  • 2 - slabé

  • 3 - střední

  • 4 - silné

  • 5 - velmi silné (extrémní ztučnění)

Kontrola užitkovosti masných plemen skotu (KUMP)

Hodnocení reprodukčních ukazatelů

  • Věk při otelení, mezidobí, průběh porodů, hodnost narozeného telete

Hodnocení vlastního růstu telat

  • Vážení ve 120 a 210 dnech

Hodnocení růstové schopnosti

  • Býčci v 365 dnech, jalovice ve 400 dnech

Hodnocení zevnějšku

  • Lineárním popise – tele při odstavu, plemenice po 1. a 3. Otelením

Provádí inspektoři Českého svazu chovatelů masných plemen (ČSCHMP)

Technologie chovu skotu

Ošetření telete po porodu

  • Zajistit dýchání

  • Osušit tele (nechat olízat matkou)

  • Zkrátit a dezinfikovat pupeční pahýl

  • Včas napojit dostatečným množstvím mleziva – pasivní imunita (IG)

Témata, do kterých materiál patří