seminární práce Lexová Eva
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
V širším smyslu jsou včely ohrožovány v důsledku negativních antropogenních změn životního prostředí. Bylo prokázáno, že vysoká úroveň udržování hygieny uvnitř úlu úzce souvisí s přirozeně nízkou rezistencí včely vůči nemocem. Včela není evolučně vybavena ani schopností bránit se toxickým látkám, čímž se vysvětluje, proč tolik včel umírá v důsledku otrav při postřicích.
Stres
Způsoben dlouhými transporty za snůškou, spojenými s náhlými změnami klimatu (hlavně USA)
Nekvalitní výživa
Převládající nabídka málo rozmanité potravy ze zemědělských monokultur a zimování výlučně na cukerných zásobách vede ke snižování imunity.
Pesticidy
Z pesticidů jsou nebezpečné především neonicotinoidy, které u hmyzu způsobují paralýzu mající za následek smrt. Včelám údajně neškodí, ale mezi odborníky se objevují názory, že smrtící účinek na včely není okamžitý, ale postupný. Pro své negativní účinky byly v některých zemích zakázány.
GMO rostliny
Genetická modifikace spočívá v začlenění cizích (i živočišných) genů do struktury genomu rostlin. To jim umožňuje tvořit látky s insekticidním účinkem. V této souvislosti se hovoří o tzv. „evolučním mostu“, čili o zkrácení doby, za kterou by si sama rostlina během dalšího vývoje vybudovala vlastní obranné mechanismy. Ovšem je třeba vzít v potaz veškeré ekologické důsledky takových úprav, jako je např. nekontrolované šíření jedovatých pylů na jiné rostliny a následná likvidace živočichů na dalších úrovních potravního řetězce. Připouští se i mírný toxický vliv na člověka. Zpravidla se argumentuje tím, že se požíváním mírně toxických látek vybuduje větší obranyschopnost organismu. Ovšem u včel chovaných v oblastech pěstování GMO rostlin v Německu a Rakousku byla prokázána vyšší náchylnost k onemocnění nosematózou.
Biopaliva
Předpokládané využívání biopaliv povede ke zvýšení výroby zemědělských plodin, šlechtěných pouze pro technické účely. Otázkou je, jak na to budou reagovat organismy, pro které představují tyto rostlinné druhy zdroj potravy (včely, zvěř).
Globální oteplování
Bez ohledu na příčiny má změna klimatu vliv na rozšiřování areálu nepůvodních druhů, které mohou pro včely představovat hrozbu (např. likvidace včelstev ve Francii Asijskou sršní Vespa velutina).
Rozsáhlé úhyny včel
V poslední době se objevují zprávy o vysokých úhynech včel po celém světě. Tyto katastrofy postihly nejvíce USA (90%), Kanadu (40%), ale i Austrálii, Asii a Evropu (Španělsko, Francie, Německo, Itálie). V roce 2007 uhynulo kolem 30% včelstev v České republice. Tento fenomén dostal označení jako CCD (Colony Collapse Disorder) a projevuje se náhlým mizením včel z úlů. Příčiny zatím nebyly zcela objasněny. Odborníci se domnívají, že se jedná o celý komplex vlivů, jejichž účinek je prohlouben tím, že působí současně. Jelikož včela velice citlivě reaguje na změny prostředí, mohou být tyto úhyny důležitým varovným signálem pro člověka.