Laboratorní cvičení č. 3
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Materiál a pomůcky
Mletá káva (plody kávovníku, Coffea sp.), mletá bezkofeinová káva, čajové lístky (čajovník čínský, Camellia sinensis), podložní sklíčka, kahan, trojnožka, síťka, vata, mikroskop.
Postup
Na síťku položíme vedle sebe tři podložní sklíčka, na každé umístíme špetku analyzovaného materiálu (káva, bezkofeinová káva, čaj). Z dalších podložních sklíček vytvoříme nad analyzovaným materiálem komůrku. Na jeden konec každého podložního sklíčka položíme napříč dvě podložní sklíčka, nahoru položíme čtvrté sklíčko šikmo přes zkoumaný materiál tak, aby se ho nedotýkalo. Vatový tamponek navlhčíme studenou vodou a položíme ho na horní podložní sklíčko (horní sklíčka díky tomu zůstanou chladná, vysublimovaný kofein se na nich bude dobře srážet).
Opatrně ze spodu kahanem zahřejeme (nesmí dojít k připálení kofeinu na horním sklíčku). Po ochlazení podložních sklíček pozorujeme vysublimované krystaly mikroskopem bez použití krycích sklíček. Zakreslíme.
Výsledky
Závěr
Po vysublimování vzorků kávy, bezkofeinové kávy a čaje jsme na podložních sklíčkách pod mikroskopem pozorovali krystalky kofeinu. U bezkofeinové kávy jsme krystalky kofeinu nepozorovali, protože je vzorek neobsahoval. Pod mikroskopem jsme u tohoto vzorku pozorovali pouze vysráženou vodní páru.
Úloha č. 3: Mikroskopické pozorování karotenu
Teoretický úvod
Karoteny, stejně jako xantofyly, patří mezi karotenoidy, což jsou červená a žlutá rostlinná barviva. V rostlinách se hromadí v chloroplastech a chromoplastech. V chloroplastech doprovází chlorofyl a účastní se také fotosyntézy.
Karoteny lze v rostlinných částech odhadnout podle zbarvení. Orgány ve kterých je větší množství karotenů mají oranžové až červené zbarvení. V nadbytku se krystalizují v podobě červených jehlic a destiček, které jsou v mikroskopu dobře pozorovatelné.
Díky štěpení některých karotenů (např. β-karotenu) získávají živočichové vitamín A.
Materiál a pomůcky
Kořen mrkve obecné (Daucus carota), podložní a krycí sklíčka, preparační souprava, mikroskop.
Postup
Připravíme mikroskopický preparát příčného řezu kořene mrkve. Pozorujeme a zakreslíme krystalky karotenu.
Výsledky
Závěr
Kořen mrkve obsahuje ve svých buňkách krystalky β-karotenu, které jsme pod mikroskopem pozorovali v podobě rafidů a krystalického písku.