15aAB-Pojišťovací služby v CR+Způsoby obsluhy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
požadavky
musí perfektně ovládat veškeré práce spojené s přivítáním hosta, usazením ke stolu, nabídkou
pokrmů a nápojů, objednáním, bonováním a přejímkou, servisem pokrmů a nápojů,
zúčtováním s hostem i zúčtováním tržeb a rozloučením s hosty
Výhody - o hosta pečuje pouze jeden číšník po celou dobu jeho pobytu v restauraci
Nevýhody – velká náročnost na organizační schopnosti číšníků, potřeba kvalifikovaných zaměstnanců.
6.) Etážový systém
obsluha v pokojích vyžaduje zkušené číšníky
Chef d´etage (šéf detáž) a jeho pomocník mají zpravidla přidělen úsek kolem 20 pokojů, kde
zajišťují obsluhu, v mezinárodních hotelech nejvyšší kategorie nepřetržitě
pro usnadnění obsluhy je v každém patře zřízen office
v hotelech nižší kategorie bývá pro etážovou obsluhu přidělen číšník z určitého střediska (např.
kavárny)
7.) Rautový systém
je nejméně náročný na vysokou odbornost číšníků
číšníci jsou rozděleni do dvou až tří skupin
první skupina pečuje o nabídkové stoly, druhá o servis nápojů a třetí o debaras
v případě nabídky specialit pracují u nabídkových stolů také kuchaři popř. dranžéři
8.) Francouzský systém obsluhy
používá se při složité obsluze
v podstatě se jedná o rozšířený systém vrchního číšníka
pro jednotlivé funkce se používá původní francouzské označení
Vedoucí střediska nebo ředitel restaurace - odpovídá především za společenskou stránku provozu (rezervace stolů, přijímání hostů, předkládání JL a NL, sestavování objednávek.
Úsekový vrchní číšník - zajišťuje odbornou a dokonalou obsluhu se svým zástupcem a pomocným číšníkem.
Zástupce úsekového vrchního -bývají 2 a mají 2 pomocníky. Má část společenských povinností vedoucího restaurace.
Pomocník vrchního číšníka -je prostředníkem mezi restaurací a expedičními středisky. Podle okolností zastává funkci polévkáře, jídlonoše či nápojáře.
Vyšší typ nápojáře -ve svěřeném úseku zajišťuje nabídku aperitivů, nápojů a digestivů. Při práci používá nápojový vozík.
Předkrmář - nabízí z vozíku studené předkrmy, nebo sestavuje dle přání hosta předkrmové saláty či míchané předkrmy. Nabízí také saláty, sýry a zákusky.
Sklízeč nádobí - pečuje o úklid v několika rajónech. Při práci používá transportní vozík.
Pokladní - eviduje veškeré objednávky číšníků, vede účty jednotlivých stolů, popř. hostů a na přání hosta je uzavírá a vystavuje. Má na starosti inkaso tržeb, sumarizaci a odvod.
9.) Skupinový systém
používá se pouze při velkých akcích pro předem objednané, uzavřené společnosti
určená skupina zaměstnanců vedená vrchním číšníkem obsluhuje podle předem dohodnutých pravidel
členové skupiny společně připravují pracoviště, servírují jednotlivé chody a podávají nebo