15aAB-Pojišťovací služby v CR+Způsoby obsluhy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
d) neplacením pojistného
Likvidace pojistné události – vyřízení veškerých náležitostí souvisejících se vznikem pojistné události až po vyplacení pojistné částky pojistníkovi.
Likvidaci provádějí výhradně k tomu určení zaměstnanci – likvidátoři a disponenti.
B.ZPŮSOBY OBSLUHY A SYSTÉMY OBSLUHY
Způsoby obsluhy
Způsobem obsluhy rozumíme techniku práce číšníka, jednoduše řečeno - jak se obsluhuje.
restaurační způsob obsluhy
kavárenský způsob obsluhy
barový způsob obsluhy
slavnostní způsob obsluhy
etážový způsob obsluhy
1.) RESTAURAČNÍ ZPŮSOB OBSLUHY
•Tento způsob je nejrozšířenější, používá se v restauracích, jídelnách, snídárnách, vinárnách a dělí se na jednoduchou a složitou obsluhu
. Podle způsobu servisu se rozlišuje obsluha na jednoduchou a složitou. Obě mají dvě formy, a to základní a vyšší formu obsluhy.
Jednoduchá obsluha:
a) základní forma – pokrmy a přílohy jsou upraveny na jednom talíři,zakládáme před hosta z pravé strany, saláty v miskách s vidličkou se zakládají nalevo od talíře, kompoty v miskách se lžičkou vpravo
b) vyšší forma – hotové pokrmy se podávají na talířích, přílohy zvlášť na dezertních nebo přílohových miskách se zakládají vlevo od talíře; pokrmy na objednávku se podávají na mísách zakládaných před hosta; příbory zvlášť a host si vše překládá pomocí překládacího příboru na nahřátý talíř před sebou.
Složitá obsluha:
základní forma – jednotlivé části pokrmu se přinášejí na servírovací stůl (keridon), zde obsluhující před hostem pokrm překládá na nahřátý talíř a pak ho na stůl servíruje z pravé strany;
vyšší forma – před hostem se provádí úprava a dokončování pokrmů (flambování, porcování, míchání, zjemňování, dochucování).
2.)Kavárenský způsob obsluhy
•Používá se ve společenských střediscích, kde se neprostírají ubrusy a převládá konzumace nápojů→ kavárny, klubovny, cukrárny, hotelové haly.
•Od restauračního způsobu se podstatně liší, především v podávání nápojů. Servis nápojů se provádí na kavárenském tácku, se kterým se hostovi zakládá, po celou dobu konzumace zůstává na stole a sklízí se na závěr s použitým inventářem. Pokrmy se servírují podle zásad základní formy jednoduché obsluhy. Před servisem se zakládají příbory a dochucovací prostředky.
3.) Barový způsob obsluhy
•Je technicky méně náročnou formou obsluhy. Hosté sedí či stojí u barového pultu. Při servisu pokrmů se plocha barového pultu před hostem prostírá a nápoje se zakládají na podložky.
4. )Slavnostní způsob obsluhy
•Používá se při hostinách s větším počtem osob. Podle způsobu pohoštění se rozlišuje:
Banketní obsluha: -obsluha z mís (u tabule s pevným zasedacím pořádkem se pokrmy nabízejí z mís zleva a překládají se na talíře)