Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




15aAB-Pojišťovací služby v CR+Způsoby obsluhy

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (46.21 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

d) neplacením pojistného

Likvidace pojistné události – vyřízení veškerých náležitostí souvisejících se vznikem pojistné události až po vyplacení pojistné částky pojistníkovi.

Likvidaci provádějí výhradně k tomu určení zaměstnanci – likvidátoři a disponenti.

B.ZPŮSOBY OBSLUHY A SYSTÉMY OBSLUHY

Způsoby obsluhy

Způsobem obsluhy rozumíme techniku práce číšníka, jednoduše řečeno - jak se obsluhuje.

  1. restaurační způsob obsluhy

  2. kavárenský způsob obsluhy

  3. barový způsob obsluhy

  4. slavnostní způsob obsluhy

  5. etážový způsob obsluhy

1.) RESTAURAČNÍ ZPŮSOB OBSLUHY

•Tento způsob je nejrozšířenější, používá se v restauracích, jídelnách, snídárnách, vinárnách a dělí se na jednoduchou a složitou obsluhu

. Podle způsobu servisu se rozlišuje obsluha na jednoduchou a složitou. Obě mají dvě formy, a to základní a vyšší formu obsluhy.

Jednoduchá obsluha:

a) základní forma – pokrmy a přílohy jsou upraveny na jednom talíři,zakládáme před hosta z pravé strany, saláty v miskách s vidličkou se zakládají nalevo od talíře, kompoty v miskách se lžičkou vpravo

b) vyšší forma – hotové pokrmy se podávají na talířích, přílohy zvlášť na dezertních nebo přílohových miskách se zakládají vlevo od talíře; pokrmy na objednávku se podávají na mísách zakládaných před hosta; příbory zvlášť a host si vše překládá pomocí překládacího příboru na nahřátý talíř před sebou.

Složitá obsluha:

  1. základní forma – jednotlivé části pokrmu se přinášejí na servírovací stůl (keridon), zde obsluhující před hostem pokrm překládá na nahřátý talíř a pak ho na stůl servíruje z pravé strany;

  2. vyšší forma – před hostem se provádí úprava a dokončování pokrmů (flambování, porcování, míchání, zjemňování, dochucování).

2.)Kavárenský způsob obsluhy

•Používá se ve společenských střediscích, kde se neprostírají ubrusy a převládá konzumace nápojů→ kavárny, klubovny, cukrárny, hotelové haly.

•Od restauračního způsobu se podstatně liší, především v podávání nápojů. Servis nápojů se provádí na kavárenském tácku, se kterým se hostovi zakládá, po celou dobu konzumace zůstává na stole a sklízí se na závěr s použitým inventářem. Pokrmy se servírují podle zásad základní formy jednoduché obsluhy. Před servisem se zakládají příbory a dochucovací prostředky.

3.) Barový způsob obsluhy

•Je technicky méně náročnou formou obsluhy. Hosté sedí či stojí u barového pultu. Při servisu pokrmů se plocha barového pultu před hostem prostírá a nápoje se zakládají na podložky.

4. )Slavnostní způsob obsluhy

•Používá se při hostinách s větším počtem osob. Podle způsobu pohoštění se rozlišuje:

Banketní obsluha: -obsluha z mís (u tabule s pevným zasedacím pořádkem se pokrmy nabízejí z mís zleva a překládají se na talíře)

Témata, do kterých materiál patří