4. Chemické složení, rozmnožování
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
druhy RNA:
mRNA-informační-informace o pořadí aminokyselin
tRNA-transferová-přenos aminokyselin
rRNA-ribozomální-tvoří stavební složku ribozomálních podjednotek
Enzymy=biokatalyzátory
– látky bilkoviného charakteru
řídí průběh všech biochemických reakcí
zpomalují či zrychlují průběh reakce
zajišťují průběh reakce
usměrňují průběh biochem. reakce
Složení:1.Bílkoviná složka =APOENZYM
-zajišťuje vazbu enzymu na substrát
2. nebílkoviná složka =KOENZIM(např. vitamín,iont kovu)
– odpovídá za průběh reakce
Vitamíny
-nezbytné pro živočišné organismy (-nemohou si je sami vyrobit)
-vznikají v rostlinách
Hypovitaminóza= nedostatek vitamínů v těle(méně než optim. množství)
Avitaminóza= úplný nedostatek vitamínu v těle
Hypervitaminóza= nadbytek
Dělení:Rozpustné v tucích-A,D,E,K
Rozpustné ve vodě-B,C,H…
A-Retinol
provitamín-betakaroten
součást rhodopsinu(oční purpur)
zajišťuje dobré vidění,ovlivňuje tvorbu epitelu,vaziva ,sliznic,působí na růst kostí,má protizánětlivé účinky)
nedostatek:šeroslepost,rohovatění sliznic,poruchy růstu
nadbytek-poruchy trávicí soustavy
zdroj: ovoce,zelenina,játra,rybí tuk,mléčný tuk
D-Kalciferol
provitamíny-ergosterol,7-dehydrocholesterol
tvorba vitamínu D v kůži za účasti UV záření
další zpracování v ledvinách,ukládání v játrech
Význam:metabolismus CA a P,mineralizace kostí
Nedostatek:u dětí-křivice=měknutí a deformace kostí,u starších odvápnění kostí osteoporóza,Větší kazivost zubů
Nadbytek:nadbytečné ukládání Ca do tkání
zdroj: mléko,ryby,droždí,játra
E-Tokoferol
Význam: -podporuje činnost pohlavních žláz,pro správný průběh těhotenství,prevence křečových žil,prevence nádorových onemocnění,antioxidační účinky
Nedostatek: -poruchy plodnosti ,poškození jaterních buněk.,rozpad ČK,poruchy svalového metabolismu
Nadbytek:nevolnost,zvracení, bolesti svalů
Zdroj: obilné klíčky,vejce,mléko,maso
K-Fylochinon
Význam:důležitý pro tvorbu krevní srážlivosti(podílí se na syntéze krevních srážecích faktorů
Nedostatek:svévolné krvácení,zpomalení srážení krve- nedostatečná tvorba protrombinu
Nadbytek-rozpad ČK,poškození jater
Zdroj: zelenina,tvoří ho střevní bakterie
B1-Thiamin
Význam:metabolismus cukrů,chrání nervovou tkán a srdce(myokard)
Nedostatek:únava,bolest hlavy,záněty periferních nervů,otoky,svalová atrofie,selhávání srdce,při avitaminóze BERI BERI
Zdroj: droždí,obilné klíčky,mléko
B2-Riboflavin
Význam:důl.součást dýchacích enzymů
Nedostatek:křeče,záněty sliznic,oční choroby(poškození sítnice a rohovky)
Zdroj:droždí,mléko,játra,vejce
B3-Niacin(kyselina nikotinová,vit PP)
Význam:součást koenzymů,pro metabolismus
Nedostatek:nechutenství,deprese,záněty sliznic,průjmová onemocnění
Zdroj: droždí,mléko,obilí,játra,zelenina,ryby,maso
B5-kyselina pantotenová