4. Chemické složení, rozmnožování
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Látkové složení
Organické látky (Sacharidy, Lipidy, Proteiny, Nukleonové kyseliny, Enzymy, Vitamíny)
Anorganické látky (soli, plyny, voda)
Organické látky
Sacharidy
- sloučeniny kyslíku, uhlíku, vodíku
- vznikají při fotosyntéze v zelených rostlinách
- význam- zdroj energie, stavební a zásobní látky
Monosacharidy (jednoduché cukry)
- skládají se z 1 molekuly cukru:
fruktosa(ovocný cukr)
glukosa(hroznový cukr)
galaktosa(součást mléčného cukru)
riboza(součást nukleonových kys.-RNA)
deoxyriboza(součást nukleonových kys.-DNA)
Disacharidy
- 2 molekuly monosacharidů
- spojeny glykosidovou vazbou
maltosa=sladový cukr(2x glukosa)
laktosa=mléčný cukr(glukosa+galaktosa)
sacharosa=řepný cukr(glukosa+fruktosa)
Polysacharidy
- mnoho molekul monosacharidů
Zásobní polysacharidy
- Nerozpouštějí se v roztoku,jen bobtnají
Škrob-u rostlin
Glykogen-u živočichů
Stavební poloyscharidy
-Jsou plně nerozpustné ve vodě
Celulosa-u rostlin v buněčné stěně,v přírodě nejrozšířenější)
Chitin-ve spojení s proteiny je základem kutikuly hmyzu,ve spojení uhličitanem vápenatým součást schránek,krunýře
Mannan-v buněčné stěně kvasinek
Se speciálními fcemi
Glykosaminoglykany
– v hlenovitých sekretech trávicí a dýchací soustavy
Proteoglykany
-tvoří vnější povrch buněk
Lipidy
-hydrofobní látky(=neslučitelné s vodou)
-estery vyšších karboxylových kyselin(stearová,palmitová,olejová) a alkoholu (glycerol)
a)nasycené –stearová,palmitová(tuhá konzistence tuků)
b)nenasycené –olejová (oleje)
Význam:
zdroj energie
ochranná fce
stavební l.
termoregulace
zásobní látky
Lipidy:
A)jednoduché (tuky,vosky)
B)složené (fosfolipidy,glykolipidy)
A)
Tuky
Důležité pro pohybující se organismus,výhodný zdroj energie
Zásobní l.(podkožní tuk u živočichů,oleje u rostlin))
Vosky
Regulace odpařování vody
Ochranná fce (rostlina voskovka)
Termoregulace(lanolin(ovčí vlna)včelí vosk)
B)
Fosfolipidy
-navíc v molekule kyselina fosforečná+dusíkaté l
– jsou důležitou součástí biomembrán
Glykolipidy
obsahují jiný typ alkoholu (sfingosin)
obsahují cukernou složku
součást biomembrán
v nervových pochvách
v mozku
Izoprenoidní lipidy
-od lipidů se liší ,mají jednu společnou vlastnost-rozpustnost v organických rozpouštědlech
-Steroidy
– Steroly-cholesterol
-Žlučové kyseliny(cholová)
-Steroidní hormony (testosteron,,progesteron)
-Terpeny(=Karotenoidy)-rostlinná barviva
(karoteny,xantofyly,vitamin A,kaučuk,mentol,kafr)
Bílkoviny=Proteiny
makromolekulární látky
zákl.stav. jednotka bílkovin:aminokyseliny
spojeny peptidovou vazbou
počet a pořadí aminokyselin v bílkovin. řetězci ovlivňuje vlastnosti bílkovin
počet,druh pořadí jsou pro každou b. charakteristické
pořadí aminokyselin určuje prim. strukturu bílkovin
Aminokyseliny-COOH-karboxilová
NH2 -aminová
Obecný vzorec aminokys. R-CH-COOH