Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




4. Chemické složení, rozmnožování

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (27.57 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Látkové složení

Organické látky (Sacharidy, Lipidy, Proteiny, Nukleonové kyseliny, Enzymy, Vitamíny)

Anorganické látky (soli, plyny, voda)

Organické látky

Sacharidy

- sloučeniny kyslíku, uhlíku, vodíku

- vznikají při fotosyntéze v zelených rostlinách

- význam- zdroj energie, stavební a zásobní látky

Monosacharidy (jednoduché cukry)

- skládají se z 1 molekuly cukru:

fruktosa(ovocný cukr)

glukosa(hroznový cukr)

galaktosa(součást mléčného cukru)

riboza(součást nukleonových kys.-RNA)

deoxyriboza(součást nukleonových kys.-DNA)

Disacharidy

- 2 molekuly monosacharidů

- spojeny glykosidovou vazbou

maltosa=sladový cukr(2x glukosa)

laktosa=mléčný cukr(glukosa+galaktosa)

sacharosa=řepný cukr(glukosa+fruktosa)

Polysacharidy

- mnoho molekul monosacharidů

Zásobní polysacharidy

- Nerozpouštějí se v roztoku,jen bobtnají

Škrob-u rostlin

Glykogen-u živočichů

Stavební poloyscharidy

-Jsou plně nerozpustné ve vodě

Celulosa-u rostlin v buněčné stěně,v přírodě nejrozšířenější)

Chitin-ve spojení s proteiny je základem kutikuly hmyzu,ve spojení uhličitanem vápenatým součást schránek,krunýře

Mannan-v buněčné stěně kvasinek

Se speciálními fcemi

  • Glykosaminoglykany

– v hlenovitých sekretech trávicí a dýchací soustavy

  • Proteoglykany

-tvoří vnější povrch buněk

Lipidy

-hydrofobní látky(=neslučitelné s vodou)

-estery vyšších karboxylových kyselin(stearová,palmitová,olejová) a alkoholu (glycerol)

a)nasycené –stearová,palmitová(tuhá konzistence tuků)

b)nenasycené –olejová (oleje)

Význam:

  • zdroj energie

  • ochranná fce

  • stavební l.

  • termoregulace

  • zásobní látky

Lipidy:

A)jednoduché (tuky,vosky)

B)složené (fosfolipidy,glykolipidy)

A)

Tuky

  • Důležité pro pohybující se organismus,výhodný zdroj energie

  • Zásobní l.(podkožní tuk u živočichů,oleje u rostlin))

Vosky

  • Regulace odpařování vody

  • Ochranná fce (rostlina voskovka)

  • Termoregulace(lanolin(ovčí vlna)včelí vosk)

B)

Fosfolipidy

-navíc v molekule kyselina fosforečná+dusíkaté l

– jsou důležitou součástí biomembrán

Glykolipidy

  • obsahují jiný typ alkoholu (sfingosin)

  • obsahují cukernou složku

  • součást biomembrán

  • v nervových pochvách

  • v mozku

Izoprenoidní lipidy

-od lipidů se liší ,mají jednu společnou vlastnost-rozpustnost v organických rozpouštědlech

-Steroidy

– Steroly-cholesterol

-Žlučové kyseliny(cholová)

-Steroidní hormony (testosteron,,progesteron)

-Terpeny(=Karotenoidy)-rostlinná barviva

(karoteny,xantofyly,vitamin A,kaučuk,mentol,kafr)

Bílkoviny=Proteiny

  • makromolekulární látky

  • zákl.stav. jednotka bílkovin:aminokyseliny

  • spojeny peptidovou vazbou

  • počet a pořadí aminokyselin v bílkovin. řetězci ovlivňuje vlastnosti bílkovin

  • počet,druh pořadí jsou pro každou b. charakteristické

  • pořadí aminokyselin určuje prim. strukturu bílkovin

  • Aminokyseliny-COOH-karboxilová

        • NH2 -aminová

        • Obecný vzorec aminokys. R-CH-COOH

Témata, do kterých materiál patří