2-Nebuněčné-organismy-a-prokaryota
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Hlízkovité b.-nitrogenní – vazači vzdušného dusíku, váží N2 z půdy – mění ho na organickou formu – amoniak? (enzym nitrogenáza), na kořenech bobovitých
Bakterie žijící v organismech
Přežívající a neškodící – komenzálové
Symbionti (mikroflóra) – Lactobacillus, Euscheria Coli
Tvoří vitamin K, pomáhají trávit
Bakterie potlačující růst kvasinek v pochvě
U býložravců (v bachoru) a termitů – rozkládají buničinu
Patogenní (bakteriózy, patogenózy)
Patogenita = schopnost vyvolat onemocnění
Invazivitou (napadání buněk) – rychle se množí, napadne celou tkáň
Toxicitou – produkce jedovatých látek škodících organismu
Inkubační doba = od nakažení do propuknutí nemoci
Epidemie = hromadné šíření nemoci v populaci
Endemie = šíření pouze v určitém kraji
Pandemie = šíření po kontinentě
Některé bakterie potřebují přenašeče
Parazité rostlin – Agrobacterium, corynobacterium, xantomonázy
Parazité živočichů - zoonózy
Průmysl
Produkty kvašení – organické kyseliny (octová, citronová), alkoholy, výroba jogurtů – mléčné kvašení (laktóza – kys. pyrohroznová – kys. mléčná), máselné kvašení, syntéza vitamínů, likvidace ropných havárií
Zneškodnění – převařením, horkou párou, ultrafialovým světlem, dezinfekcí, chlorem, sterilizace, antiseptika, jód
Ochrana očkováním
Nemoci:
Vzduchem
Tuberkulóza (Mycobacterium tuberculosis)
Ve tkáních se tvoří tuberkulózní uzliny, dutinky = kaverny
Záškrt (Corynebacterium diphteriae)
Neprůchodnost dýchacích cest, pablány
Černý kašel (Bordetella pertusis)
Záchvaty kašle, dušnosti, předškolní děti
Angína (Streptococcus pyogenes)
Delší inkubační doba než chřipka
Bolest hlavy a při polykání
Spála (Scarlatina)
Skvrny na mandlích, někdy vyrážka
Růže
Zduření místa na kůži – nohy, obličej
Streptokokový zánět plic (Streptococcus pneumoniae)
Tvorba hlenů
Meningokok C
Ohrožuje malé děti a teenagery
Alimentárně
Vředová choroba žaludku (Heliobacter pylori)
Úplavice (Shigella dysenteriae)
Křeče břicha, průjmy, hrozí dehydratace
Břišní tyfus (Salmonella typhi)
Paratyfy (Salmonella paratyphi)
Salmonelózy – (salmonella, campylobacter)
Střevní infekce, přenos kontaminovanými či špatně uvařenými potravinami
Cholera – (vibrio cholerae)
Vodnatý průjem, zvracení, hlavně v Asii
Botulismus – (clostridium botuli)
Klobásový jed, ochrnutí svalů a udušení za plného vědomí
Cestovatelský průjem (Escherichia coli)
Když se E. coli dostane do tenkého střeva
Stafylokoková enterotoxikóza
Enterotoxin, nevolnost a zvracení, mírnější otrava ze špatně skladovaných potravin
Kazivost zubů (Streptococcus mutant)
Antrax = sněť slezinná (Bacillus anthraci)
Povrchem těla
Stafylokokové kožní nákazy (Staphylococcus aureus)
Trachom (chlamydie)
Tetanus (Clostridium tetani) – anaerobní?