20. TRAVICI SOUSTAVA CLOVEKA
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
20. Trávicí soustava člověka
zúčastňuje se na přeměně látek= metabolismu
1) trávením – mechanické (např. rozmělnění potravy v ústech a žaludku) a chemické (např. žaludeční šťávy) zpracování potravy
2) vstřebáváním – převádění jednoduchých látek do vnitřního prostředí organismu→využívají se jako zdroj energie a jako stavební látky
3) odstraňováním nestravitelných odpadních látek
Trávicí trubice
začíná ústním otvorem a končí otvorem řitním
stěny trávicí trubice se skládají z:
a) sliznice
vystýlá trávicí bici
povrch tvořen epitelem a ten je buď a) výstelkou, b) epitelové buňky produkují určité látky (žlázový epitel) c) epitelové resorpční buňky (resorpce- vstřebávání živin)
žlázové buňky jsou roztroušené/ se zdržují a vchlipují se (trubičky, váčky), některé žlázy se při vchlipování úplně oddělí (žlázy s vnitřní sekrecí→bez vývodu)
žlázy produkují šťávy: a)sekrety (mají fce), b)exkrety (odpadní látky)
b) podslizniční vazivo
připevňuje sliznici ke svalové vrstvě
c) svalová vrstva
tvořena hlavně hladkým sval. (jen začátek tr. trubice a dolní konec konečníku tvořeny příčně pruh. sval.)
hladká sval. uspořádána kruhovitě (vnitřní vrstva) a podélně (vnější vrstva)
svými stahy umožňuje peristaltické pohyby (→posouvání potravy)
d) zevní povlak
tvořen vazivovým povlakem
části trávicí soustavy
Dutina ústní
tvrdé a měkké patro, mandle, dásně, jazyk, zuby, slinné žlázy
mandle
na mandlích jsou krypty (jamky), které jsou vyplněny leukocyty (bílé krvinky) a bakteriemi, tvoří ochranu proti infekci
jazyk
svalnatý orgán, který posouvá a obrací potravu, pomáhá při tvorbě řeči, jsou na něm umístěny chuťové pohárky (chutě sladké, slané, hořké, kyselé)
zuby
typy zubů: řezáky i, špičáky c, zuby třenové p, stoličky m
dětský mléčný chrup (20 zubů) – i1 i2 c … m1 m2 →chybí zuby třenové
trvalý chrup (32 zubů) – i1 i2 c p1 p2 m1 m2 m3
slinné žlázy
-
příušní, podčelistní a podjazykové
sliny rozmělňují a navlhčují potravu (99% vody)
obsahují: a) amylázu (tj. enzym štěpící cukry) konkrétně ptyalin b) mucin (zajišťuje vazkost, kluzkost) c)lyzozym (ničí bakterie a choroboplodné zárody)
-
hltan
společná část trávicí a dýchací soust.
3 oddíly: a)nosohltan (ústí do Eustachovy trubice), b)ústní část hltanu (křížení dýchacích a polykacích cest), c)hltanová část (tvořena hrtanovou příklopku→brání vniknutí soust do dýchací trubice)
jícen
vykonává rytmické pohyby posouvající potravu do žaludku – peristaltika
v horní části tvořen příčně pruhovaným svalstvem, v dolní části hladkém sval.
žaludek
mech. trávením * trávenina, chemické trávení probíhá za účasti žal. šťáv
vyměšování žaludečních šťáv je řízeno nervově i chemicky →soustava dráždí žal. sliznici, * hormon gastrin→je krví dopraven ke žlázám sliznice→vyvolá tvorbu žal. šťávy
vystlán sliznicí s epitelem, který se vychlipuje do slizničního vaziva a tvoří trubicové žlázky→produkují žaludeční šťávu tu tvoří:
kys. chlorovodíková – zajišťuje kyselé prostředí, ničí choroboplodné zárodky, přeměňuje minerální látky na soli, mění neúčinný pepsinogen na pepsin→ jinak by se rozložili stěny z bílkov.
pepsin – peptidáza, štěpí bílkoviny na rozpustné polypeptidy
mucin – ochranný povlak žaludeční sliznice→ chrání před natrávením