Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




20. TRAVICI SOUSTAVA CLOVEKA

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (443.07 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

20. Trávicí soustava člověka

  • zúčastňuje se na přeměně látek= metabolismu

    • 1) trávením – mechanické (např. rozmělnění potravy v ústech a žaludku) a chemické (např. žaludeční šťávy) zpracování potravy

    • 2) vstřebáváním – převádění jednoduchých látek do vnitřního prostředí organismu→využívají se jako zdroj energie a jako stavební látky

    • 3) odstraňováním nestravitelných odpadních látek

Trávicí trubice

  • začíná ústním otvorem a končí otvorem řitním

  • stěny trávicí trubice se skládají z:

  • a) sliznice

    • vystýlá trávicí bici

    • povrch tvořen epitelem a ten je buď a) výstelkou, b) epitelové buňky produkují určité látky (žlázový epitel) c) epitelové resorpční buňky (resorpce- vstřebávání živin)

    • žlázové buňky jsou roztroušené/ se zdržují a vchlipují se (trubičky, váčky), některé žlázy se při vchlipování úplně oddělí (žlázy s vnitřní sekrecí→bez vývodu)

    • žlázy produkují šťávy: a)sekrety (mají fce), b)exkrety (odpadní látky)

  • b) podslizniční vazivo

    • připevňuje sliznici ke svalové vrstvě

  • c) svalová vrstva

    • tvořena hlavně hladkým sval. (jen začátek tr. trubice a dolní konec konečníku tvořeny příčně pruh. sval.)

    • hladká sval. uspořádána kruhovitě (vnitřní vrstva) a podélně (vnější vrstva)

    • svými stahy umožňuje peristaltické pohyby (→posouvání potravy)

  • d) zevní povlak

    • tvořen vazivovým povlakem

části trávicí soustavy

Dutina ústní

  • tvrdé a měkké patro, mandle, dásně, jazyk, zuby, slinné žlázy

  • mandle

    • na mandlích jsou krypty (jamky), které jsou vyplněny leukocyty (bílé krvinky) a bakteriemi, tvoří ochranu proti infekci

  • jazyk

    • svalnatý orgán, který posouvá a obrací potravu, pomáhá při tvorbě řeči, jsou na něm umístěny chuťové pohárky (chutě sladké, slané, hořké, kyselé)

  • zuby

    • typy zubů: řezáky i, špičáky c, zuby třenové p, stoličky m

    • dětský mléčný chrup (20 zubů) – i1 i2 c … m1 m2 →chybí zuby třenové

    • trvalý chrup (32 zubů) – i1 i2 c p1 p2 m1 m2 m3

  • slinné žlázy

    • příušní, podčelistní a podjazykové

    • sliny rozmělňují a navlhčují potravu (99% vody)

    • obsahují: a) amylázu (tj. enzym štěpící cukry) konkrétně ptyalin b) mucin (zajišťuje vazkost, kluzkost) c)lyzozym (ničí bakterie a choroboplodné zárody)

  • hltan

    • společná část trávicí a dýchací soust.

    • 3 oddíly: a)nosohltan (ústí do Eustachovy trubice), b)ústní část hltanu (křížení dýchacích a polykacích cest), c)hltanová část (tvořena hrtanovou příklopku→brání vniknutí soust do dýchací trubice)

jícen

  • vykonává rytmické pohyby posouvající potravu do žaludku – peristaltika

  • v horní části tvořen příčně pruhovaným svalstvem, v dolní části hladkém sval.

žaludek

  • mech. trávením * trávenina, chemické trávení probíhá za účasti žal. šťáv

  • vyměšování žaludečních šťáv je řízeno nervově i chemicky →soustava dráždí žal. sliznici, * hormon gastrin→je krví dopraven ke žlázám sliznice→vyvolá tvorbu žal. šťávy

  • vystlán sliznicí s epitelem, který se vychlipuje do slizničního vaziva a tvoří trubicové žlázky→produkují žaludeční šťávu tu tvoří:

    • kys. chlorovodíková – zajišťuje kyselé prostředí, ničí choroboplodné zárodky, přeměňuje minerální látky na soli, mění neúčinný pepsinogen na pepsin→ jinak by se rozložili stěny z bílkov.

    • pepsin – peptidáza, štěpí bílkoviny na rozpustné polypeptidy

    • mucin – ochranný povlak žaludeční sliznice→ chrání před natrávením

Témata, do kterých materiál patří