Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




20. TRAVICI SOUSTAVA CLOVEKA

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (443,07 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

20. Trávicí soustava člověka zúčastňuje se na přeměně látek=metabolismu 1)trávením – mechanické (např. rozmělnění potravy v ústech a žaludku) a chemické (např. žaludeční šťávy) zpracování potravy 2)vstřebáváním – převádění jednoduchých látek do vnitřního prostředí organismuvyužívají se jako zdroj energie a jako stavební látky 3)odstraňovánímnestravitelných odpadních látek Trávicí trubice začíná ústním otvorem a končí otvorem řitnímstěny trávicí trubice se skládají z:a) sliznice vystýlá trávicí bici povrch tvořen epitelem a ten je buď a) výstelkou, b) epitelové buňky produkují určité látky (žlázový epitel) c) epitelové resorpční buňky (resorpce- vstřebávání živin) žlázové buňky jsou roztroušené/ se zdržují a vchlipují se (trubičky, váčky), některé žlázy se při vchlipování úplně oddělí (žlázy s vnitřní sekrecíbez vývodu) žlázy produkují šťávy: a)sekrety (mají fce), b)exkrety (odpadní látky)b) podslizniční vazivo připevňuje sliznici ke svalové vrstvěc) svalová vrstva tvořenahlavně hladkým sval. (jen začátek tr. trubice a dolní konec konečníku tvořenypříčně pruh. sval.) hladká sval. uspořádánakruhovitě(vnitřní vrstva) apodélně (vnější vrstva) svými stahy umožňujeperistaltické pohyby (posouvání potravy)d) zevní povlak tvořen vazivovým povlakem části trávicí soustavy Dutina ústní tvrdé a měkké patro, mandle, dásně, jazyk, zuby, slinné žlázy mandle na mandlích jsoukrypty (jamky), které jsou vyplněny leukocyty (bílé krvinky) a bakteriemi, tvoří ochranu proti infekcijazyk svalnatý orgán, který posouvá a obrací potravu, pomáhá při tvorbě řeči, jsou na něm umístěny chuťové pohárky (chutě sladké, slané, hořké, kyselé)zuby typy zubů: řezákyi, špičákyc, zuby třenovép, stoličkym dětský mléčný chrup (20 zubů) –i1 i2 c … m1m2chybí zuby třenové trvalý chrup(32 zubů) –i1 i2 c p1 p2m1m2m3 slinné žlázy příušní, podčelistní a podjazykové sliny rozmělňují a navlhčují potravu (99% vody) obsahují: a)amylázu (tj. enzym štěpící cukry) konkrétněptyalin b)mucin (zajišťuje vazkost, kluzkost) c)lyzozym (ničí bakterie a choroboplodné zárody)hltan společná část trávicí a dýchací soust. 3 oddíly: a)nosohltan (ústí do Eustachovy trubice), b)ústní část hltanu (křížení dýchacích a polykacích cest), c)hltanová část (tvořena hrtanovou příklopkubrání vniknutí soust do dýchací trubice) jícen vykonává rytmické pohyby posouvající potravu do žaludku –peristaltikav horní části tvořen příčně pruhovaným svalstvem, v dolní části hladkém sval. žaludek mech. trávením *trávenina, chemické trávení probíhá za účasti žal. šťávvyměšování žaludečních šťáv je řízeno nervově i chemicky soustava dráždí žal. sliznici, * hormongastrinje krví dopraven ke žlázám sliznicevyvolá tvorbu žal. šťávyvystlán sliznicí s epitelem, který se vychlipuje do slizničního vaziva a tvoří trubicové žlázkyprodukujížaludeční šťávu tu tvoří: kys. chlorovodíková – zajišťuje kyselé prostředí, ničí choroboplodné zárodky, přeměňuje minerální látky na soli, mění neúčinný pepsinogen na pepsin jinak by se rozložili stěny z bílkov. pepsin – peptidáza, štěpí bílkoviny na rozpustné polypeptidy mucin – ochranný povlak žaludeční sliznice chrání před natrávením tenké střevo zde je potrava řidkádochází zde ke konečnému natrávení potravy a vstřebání většiny živinzřasená sliznice –klky zajišťují zvětšení povrchuskládá se z dvanáctníku (do něj vede vývod žlučový a vývod slinivky břišní),lačníku,kyčelníkuchemické trávení probíhá pomocí 3 šťav: střevní šťávy – mezi klky ze střevních žláz peptidázy – štěpí bílkoviny lipázy – štěpí tuky amylázy – štěpí cukry pankreatické šťávy – šťávy slinivky břišní, ústí do dvanáctníku trypsin – štěpí bílkoviny lipázy – štěpí tuky amylázy – štěpí cukry žluč – emulguje tuky tlusté střevo slouží k zahušťování potravy, ne k trávení!tvoří ho: slepé střevo – do něho ústí tenké střevo, naspodu visí červovitý přívěšek (appendix) tračník – vzestupný, příčný a sestupný (s esovitou kličkou) konečník – se 2

Témata, do kterých materiál patří