Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




20. TRAVICI SOUSTAVA CLOVEKA

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (443,07 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

kruhovými svěrači!není zřaseno klky!význam: hromadí se v něm nestrávené a nestravitelné zbytky (šlachy, chrupavky, ..) vstřebává se v něm voda, soli a vitamíny obsahuje střevní mikroflóru –bakterie hnilobné (produkují např. amoniak) abakterie kvasné (produkují methan a CO2) činností těchto bakterií* vitaminy B12 a Kvláknina je důležitá pro správnou činnost střevpodněcuje pohyb střev, brání rozmnožování hnilobných bakterií a podporuje činnost kvasných bak.produkty žlučových barviv určují barvu stolice Trávící žlázy Slinivka břišní žláza s vnitřní (*hormony) i s vnější sekrecí (*enzymy)skládá se z tubulů (lalůčků) zajišťujívnější sekreci (produkce pankreatické šťávy jejichž součástí je trypsin, lipázy a amylázy)vnitřní sekreci zajišťujíLangerhansovy ostrůvky (produkce hormonů insulin, glukagon – regulují hladinu cukru v krvi) Játra největší žláza v tělě, má vnější sekreci=žláza exokrinnískládají se z lalůčků – tvořeny jaterními buňkami vylučujížlučžluč obsahujesoli žlučových kyselin (hořká chuť) abilirubin (žlučové barvivo) - * rozkladem hemoglobinucesta žluči: játražlučovodyvývod jaternížlučník (zde se žluč skladuje) dvanáctník (zde emulguje tuky)fce jater: tvorba žluči termoregulace – tvorba velkého množství tělesného tepla tvorbatuků ze sacharidů nadbytečný dusík převáděn namočovinu rozpadčervených krvinek a odbouráváníhemoglobinuonemocnění jater Hepatitidy – mohou být virového původu, ale jejich příčinnou může být i nadměrná konzumace alkoholu, případně alergie na některé léky Žlučové kameny - * z cholesterolu je-li ve žlučníku nedostatečná koncentrace žlučových solí, jež brání srážení cholesterolu, k vytváření žlučových kamenů přispívá individuální dispozice a nadměrná konzumace energeticky bohatých potravin Základní složky potravy sacharidy nejpohotovější zdroj energie přijímáme je hlavně formou polysacharidů (brambory, rýže, pečivo) největší význam má glukóza tuky (lipidy) základní stavební složkou biomembrán a ukládají se do zásoby rozpouštějí některé vitamíny stále množství tuků máme obsaženo v krevní plazměbílkoviny základní stavební složky organismu a neukládají se do zásoby štěpí se na aminokyselinyminerální látky nejsou zdrojem energie udržují homeostázu (stálost vnitřního prostředí) podílejí se na stavbě zubů, kostí, ..vitaminy nejsou zdrojem energie dělí se na vitaminy rozpustné v tucích ( A, D, E, K zadek) a na vitaminy rozpustné ve vodě (B1, B2, B5, B6, B12, C, H, niacin, kyselina listová) hypovitaminóza – nedostatek potřebného množství vitaminů hypervitaminóza – „předávkování“ vitaminy avitaminóza – úplný nedostatek určitého vitaminu (např. nedostatek vitaminu D způsobuje křivici)

Témata, do kterých materiál patří