24. Nervová soustava a fylogenetický vývoj
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
CHUŤ
chuťové pohárky na jazyku a na patře
adekvátní podnět = látky rozpuštěné v tekutině
každý pohárek inervován asi 5 neurony
rozlišení – asi 10 000 chutí
základní chuti: hořko, slano, sladko, kyselo
chuťové vjemy ovlivněny: a) současným drážděním čichu, b) teplotou potravy, c) složením potravy, d) hmatovými/dotykovými vjemy, e) konsistencí potravy
endokrinní vlivy: léčba glukokortikoidy snižuje chuťovou ostrost
inervace: VII., IX., X. mozkový nerv
chuťové centrum: kůra temenních laloků
STATOKINETICKÉ ČIDLO
součást vnitřního ucha
kostěný labyrint, blanitý labyrint
perilymfa, endolymfa
kinetické a statické čidlo
KINETICKÉ ČIDLO (= pohybové)
tři na sebe kolmé polokruhovité kanálky
každý zakončen ampulou
vyplněny endolymfou, obklopeny perilymfou
v každé ampule krista se smyslovými buňkami
jejich brvy zanořeny do rosolovité kupuly
kupula se vychyluje na strany jako létací dveře
reakce na úhlové zrychlení, rotační pohyby hlavy
STATICKÉ ČIDLO (= polohové)
vejčitý a kulovitý váček (utriculus a sacculus)
uvnitř rosolovitá hmota s krystalky uhličitanu vápenatého (otolity)
reakce na lineární zrychlení (pád, stoupání), změnu polohy hlavy vzhledem k trupu, udržení vzpřímeného postoje a rovnováhy těla
rovnoměrný pohyb nevnímáme (pokud nekontrolujeme zrakem)
subjektivní vnímání – spánkový lalok mozkové kůry
úzké vztahy mezi vestibulárním čidlem a okulomotorickým systémem → vestibulární nystagmus