27. Smyslové orgány
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
ZÁNĚT STŘEDNÍHO UCHA
• Eustachovou trubicí se dostávají do ucha choroboplodné zárodky
• nejčastěji u dětí - hnis nemůže vytéct přes tenkou vstupní část trubice a tak se hromadí; silný zánět může vyvolat srážení krve v žilách kolem ucha; středouší ve vnitřní části zasahuje do spánkové kosti zánět může být přenesen až k mozku; léčbou je propichování bubínku k uvolnění hnisu po propíchnutí se částečně ztrácí pružnost bubínku, což může narušit citlivost sluchu)
STATOKINETICKÉ / ROVNOVÁŽNÉ ÚSTROJÍ
• primární funkcí soustavy je vnímání polohy a pohybu, udržování vzpřímeného postoje a tělesné rovnováhy v klidu i při nejrůznějších pohybech
• sekundární funkcí soustavy je fixace předmětů zrakem při pohybech hlavy
části soustavy: 2 váčky (statické ústrojí) a 3 polokruhovité kanálky (kinetické ústrojí) v blanitém labyrintu
I. STATICKÉ ÚSTROJÍ
• slouží k vnímání polohy
• je uloženo ve vejčitém a kulovitém váčku blanitého labyrintu - uvnitř jsou políčka s vysokými epitelovými buňkami, které mají na volném konci jemné vlásky a jsou zanořeny do rosolovité hmoty s otolity (vápenaté krystal.)
• při změně polohy hlavy se krystalky přesunou změní se tlak na vlásky, což způsobí jejich podrážení vzruch je veden do korové oblasti mozku
II. KINETICKÉ ÚSTROJÍ
• slouží k vnímání pohybu
• je uloženo ve třech na sebe kolmých polokruhovitých kanálcích blanitého labyrintu - uvnitř jsou ampulky s dlouhými vláskovitými buňkami
• pohyb hlavy způsobí pohyb endolymfy a podráždění smyslových buněk
CHUŤOVÉ ÚSTROJÍ / ORGANUM GUSTUS
• primární funkcí soustavy je vnímání chutí
části soustavy: chuťové pohárky
CHUŤOVÉ POHÁRKY
• útvary, v nichž je nahloučeno 5 - 18 receptorových buněk s vlásky směřující k povrchu jazyka
• jsou rozmístěny v papilách po stranách jazyka, na patře a v hltanu; nejvíce chuťových pohárků je v bočních stěnách - hrazené a listové papily (na bocích jazyka)
• chutě: kyselá, slaná, sladká, hořká; nejsme schopni izolovat pouze 1 chuť - slívají se pomocí slin
PAPILY
a) nitkovité - velký počet
b) houbovité - málo pohárků
c) hrazené - 8-12 pohárků
CHUŤOVÝ POHÁREK
• baňkovitý útvar v epitelu, nad ním je chuťový otvůrek
• skládají se z podpůrných buněk - měsíčky (jako pomeranče), mezi kterými jsou chuťové buňky • bazální konce chuťových buněk utvářejí synapse s dendrity ( → nervová uzlina → ganglia IX. a X. jazykového nervu → temenní lalok)
MECHANISMUS CHUTI
• vlásky receptorových buněk jsou drážděny chemickými látkami rozpuštěnými ve slinách nebo ve vodě
• nervové impulzy jsou vedeny lícními, jazykohltanovým a bloudivým nervem do mozkového kmene, kde jsou několikrát analyzovány, než přijdou do centra chuti v dolní části temenního laloku mozkové kůry
• rozeznáváme 4 základní chuťové vjemy - sladkost, slanost, hořkost a kyselost
• receptory pro vnímání různých chutí jsou rozmístěny po celém povrchu jazyka (nejsou lokalizovány)