35. Tělní tekutiny
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
35. Tělní tekutiny
- krev, lymfa, tkáňový mok
KREV
- živočišná tkáň -> tělní tekutiny
- krev patří k základním typům tkáně - výjimka -> mezibuněčná hmota je tekutá
- červená a neprůhledná
- 4-6 litrů krve
- funkce: 1, transport dýchacích plynů - kyslík a oxid uhličitý
-> 2 typy dýchání: vnější - výměna kyslíku a oxidu uhličitého mezi vzduchem, který nadechneme do plic, a krví - v plicních sklípcích
- krev z plic má jasně červenou barvu
vnitřní - výměna dýchacích plynů mezi krví a tkáněmi
- krev bez kyslíku je tmavě rudá
2, transport látek - živiny, soli, hormony, enzymy, odpadní látky
3, množství krve a její distribuce ovlivňuje krevní tlak
- měří se tonometrem
- šetří se srdce - distribuce krve do činných orgánů - trávení, adrenalinové sporty, testy ve škole, sexuální aktivity
- krevní rezervoáry - v oběhu je jen malá část krve
- v pohotovosti je krev ve svalech, játrech
4, krev odvádí přebytečné teplo
- řídí teplotu
- krev ve svalech a kůži - 80% tepla se vydává kůží
- nejstabilnější teplota v tělním jádře - játra, střeva
- krev tvoří krevní buňky - krvinky - děti jich mají víc
- krevní plazma
- poměr plazmy a krvinek - 1, CENTRIFUGACE - odstředivka
2, SEDIMENTACE - při odběru se musí krev učinit nesrážlivou
- jak rychle se krvinky dostanou na dno
-> muž: 1-3 mm/hod žena: 3-7 mm/hod
- při infekci - zrychlení
Krevní plazma
- poměr plazmy a krvinek = HEMATOKRIT, lehčí než krvinky
- nažloutlá a průhledná tekutina
- z 90% voda a zbytek anorganické a organické látky
-> organické látky: tuky, bílkoviny (ALBUMINY, GLOBULINY, FIBRINOGENY - role ve srážení krve)
enzymy, cukry (glukóza)
-> anorganické látky: ionty
- hladina glukózy je stálá = GLYKÉMIE - 1g na 1l krve
- po přijmu cukru se hladina zvyšuje - HYPERGLYKÉMIE
- tělo nadbytečné cukry zužitkuje nebo vyloučí - INZULIN
- při svalové práci se cukr zužitkuje jako zdroj energie a hladina klesá - HYPOGLYKÉMIE
- nejdříve se zpracuje cukr ze svalů - poté glykogen z jater - poté může nastat HYPOGLYKEMICKÝ ŠOK - bolest kloubů, končetin, zvracení, pocení, horko, zimnice, halucinace
- při svalové práci se rozkládají cukry a bez přístupu vzduchu vzniká kyselina mléčná - laktát
Červené krvinky
- ERYTROCYTY
- u savců nemají jádro, u ostatních mají
- plochý a kulatý tvar - + jsou prohnuté - větší povrch
- muž: 5 mil. v 1 mm3
- žena: 4,5 mil. v 1 mm3
- žijí 100-120 dní - vznikají v červené kostní dřeni
- zanikají ve slezině
- červenou barvu krve způsobuje HEMOGLOBIN - bílkovinná složka, barevná složka - Fe + HbO2
-> hemoglobin váže kyslík a vzniká oxihemoglobin - odchází do tkání a zde kyslík odevzdá - vzniká redukovaný hemoglobin, který váže oxid uhličitý
-> vazba hemoglobinu s kyslíkem není stabilní, ochotněji a pevněji se hemoglobin váže na jiné plyny - např. CO -> *HbCO