6.Fyziologie rostlin
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Fyziologie rostlin
Minerální výživa
rostlina tvořena vodou, sušinou (zbytek rostliny s maximálním vysušením vody)
po spálení sušiny získáme popel, který obsahuje anorganické (minerální) látky, při spalování uniká CO2 (teplota 105°C)
Příjem živin
celým povrchem těla (jednobuněčné rostliny (sinice), vodní rostliny)
pomocí kořenových vlásků (vyšší suchozemské rostliny)
Biogenní prvky
makrobiogenní (největší množství, nejdůležitější k životu)
-
vodík (příjem ve formě vody, stavební funkce)
-
kyslík (stavební funkce, důležité pro dýchání, příjem ze vzduchu, vody)
-
dusík (ve formě dusičnanů z půdy, vzdušného dusíku, při nedostatku chloróza, blednutí listů, zakrnělost, zánik)
-
uhlík (stavební funkce, příjem z oxidu uhličitého, význam při fotosyntéze)
-
fosfor (ve formě solí, součást nukleových kyselin, nedostatek malé orgány, narušená reprodukce)
-
síra (význam při tvorbě bílkovin, příjem ve formě solí, nedostatek blednutí listů)
-
draslík (ovlivňuje odolnost rostlin (teplo, zima, sucho), činnost průduchů, nedostatek pomalý růst, hnití listů, kořenů, ovlivňuje transpiraci, fotosyntézu)
-
hořčík (důležitá složka chlorofylu, význam při fotosyntéze, dýchání, nedostatek žloutnutí, opad, zakrnělost listů)
-
vápník (různé u rostlin, neutralizace toxických organických kyselin, kyselina šťavelová, nedostatek poruchy růstu, deformace listů)
-
železo (význam při fotosyntéze, dýchání, obsaženo v chloroplastech, nedostatek chloróza)
mikrobiogenní (stopové množství 1/1000)
-
bor (malé množství, velice důležitý prvek, odumírání vzrostného vrcholu)
-
zinek (ovlivňuje tvorbu semen)
-
měď (vliv na kvetení, růst)
-
mangan (šedá pruhovitost u pšenice)
ultramikrobiogenní (ještě méně, mohou chybět Au, Pb, Ni, Cd)
Hnojiva
dodávají potřebné látky
statková (zelené hnojení, kompost, hnůj, močůvka)
průmyslová (NPK, smíšená, dusíkatá, ledek, fosforečná, draselná)
Organické látky
nukleové kyseliny (DNA, RNA)
bílkoviny (proteiny, stavební a regulační funkce, hormony, enzymy)
tuky (lipidy, zdroj energie, zásobní látky)
sacharidy (uhlovodany, uhlohydráty, karbohydráty)
-
monosacharidy (glukóza, fruktóza, jedna jednotka)
-
oligosacharidy (sacharóza, dvě až deset jednotek)
-
polysacharidy (škrob, celulóza, deset a více jednotek)
barviva (organické látky různého složení)
-
rozpustné ve vodě (hydrochromy (vakuola), antokyany, flavony)
-
rozpustné v tucích (lipochromy (chloroplasty), chlorofyl, karoten, xantofyl)
-
alkaloidy (jedovaté, ochrana), silice (vůně), třísloviny, terpeny
Výživa rostlin
mezi rostlinou a prostředím probíhá neustálá výměna látek a energie
Autotrofní výživa
vytváří organické látky z atmosférického CO2
fotoautotrofie (využití fotosyntézy)
chemoautotrofie (jen u bakterií, energie redoxních reakcí, oxidace železa)