Buněčný cyklus a reprodukce buňky
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
⇒ redukce počtu DNA
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA
OBECNÉ VLASTNOSTI ORGANISMÚ:
Zvláštní chemické složení těla – procentuální zastoupení prvků se liší od neživých organismů
Složitá mikro a makrostruktura, přizpůsobení ke speciálním funkcím organismů
Metabolismus – látkový – přijímají živiny, zpracovávají je, vydávají zplodiny,
- energetický – organismus musí získávat, zpracovávat a využívat energii
Růst – nevratné zvětšování objemu těla, často spojené se změnami tvaru
Vývoj – spojen s postupnými kvalitativními změnami organismu, které vedou ke změnám růstu
Dráždivost – schopnost reagovat na podněty okolí
Rozmnožování a dědičnost – schopnost organismů produkovat potomstvo, které má shodné znaky s rodiči
Stupně uspořádanosti živých soustav
Podbuněčné organismy – viry
Jednobuněčné organismy – bakterie, sinice, houby, živočichové
Buněčné kolonie – některé rostliny a živočichové
Mnohobuněčné organismy – všechny zbývající
Obligátní společenstva – sociální hmyz
CHEMICKÉ SLOŽENÍ
živá těla vytváří asi 2/3 známých prvků
Prvky makrobiogenní – 99,9% prvků v těle
základní – C, H, O, A
ostatní – S, P, Mg, Ca, K, Na, Cl
Prvky mikrobiogenní – kovy- součásti enzymů
Fe, Cu, Zn, Mo, Co,.. = stopové prvky, nedostatek způsobuje problémy
SLOUČENINY
Anorganické – VODA – vytváří stálé vnitřní prostředí
- účastní se biochemických reakcí
- rozpouštědlo (org. i anorg. látek)⇒ snadný transport, vstřebávání
- disociace iontů ve vodě
- usnadňuje udržování stálého pH
- většina organismů – 60% vody v těle, při přečkávání
nepříznivých podmínek → zpomalení biochemických procesů
→ snížení množství vody (semena)
- čím primitivnější organismy – tím více vody v těle
Ca CO3, CaPO3
Organické – spojené s výživou- cukry, tuky, bílkoviny
Cukry a) jednoduché – triosy (součásti cyklů, dále se nerozkládají)
Hexozy – glukóza , fruktoza, galaktíza
Pentózy – cyklické – ribosa deoxyribosa
b) složené – disacharidy – laktóza, maltóza, sacharóza
c) polysacharidy – zdroj energie, oporné hmoty, rostlinný škrob, glykogen –
živočišný škrob, celulóza – buněčné stěny, chitin- kutikula členovců
Tuky (lipidy) – kapaliny nebo pevné látky, nerozpustné ve vodě, zásoba energie,
tepelná izolace, ochrana proti vlhkosti
neutrální – estery mastných kyselin (stearová, palmitová + glycerol)
vosky – kutikula, včelí vosk, lanolin (ovce)
fosfolipidy – tvorba biomembrán
steroidy – testosteron, hormony, vitamin D
Bílkoviny – základem jsou aminokyseliny, s peptidovou vazbou – peptidové řetězce,
živé organismy vytváří 20 aminokyselin
jednoduché - protaminy – vláknité bílkoviny
histony – klubíčka , bílé krvinky, chromozomy
albuminy – sérové bílkoviny,krevní plazma, vaječné obaly, mléko