Lipidy v živých soustavách
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
LIPIDY V ŽIVÝCH SOUSTAVÁCH
SLOŽENÍ A VLASTNOSTI
Lipidy jsou estery vyšších mastných kyselin a alkoholu. Jsou heterogenní, početnou skupinou organických látek. Lipidy jsou nízkomolekulární. Společnou vlastností všech tuků je jejich nerozpustnost ve vodě, ale rozpustnost v nepolárních organických rozpouštědlech.
FUNKCE LIPIDŮ
Zdroj energie
Tepelná izolace organizmů
Zásobní látky
Základní složka buněčných membrán (fosfolipidy)
Rozpouštědla (pro lipofilní vitamíny – A, D, E, K)
MASTNÉ KYSELINY
Jsou látky, které obsahují 4 – 30 uhlíkových atomů a volnou karboxylovou skupinu. Vyšší mastné kyseliny mají více než 12 uhlíkových atomů. Většinou se vyskytují ve formě esterů. (Dvojná vazba se vyskytuje v cis/vaničkové formě).
KYSELINA PALMITOVÁ – CH3(CH2)14COOH
KYSELINA STEAROVÁ – CH3(CH2)16COOH
KYSELINA OLEJOVÁ – CH3(CH2)7CH=CH(CH2)7COOH
KYSELINA LINOLENOVÁ CH3CH2(CH=CHCH2)3(CH2)6COOH (má esenciální charakter).
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY
Jsou pro tělo nepostradatelné, nicméně si je tělo neumí vytvořit samo, musí tedy být přijímány v potravě. Podílejí se na tvorbě buněčných membrán, jsou nezbytné pro udržení správného stavu pokožky a jejích derivátů. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a snižují riziko srdečních chorob. Ovlivňují růstový faktor a vývin nervové soustavy v dětském věku.
OMEGA 6
Omega 6 mastné kyseliny jsou odvozeny od kyseliny linolové. Jsou obsaženy zejména v jádrech ořechů, semenech, rostlinných olejích.
OMEGA 3
Jsou odvozeny od kyseliny alfa- linolenové. Vyskytují se v tučných mořských rybách, vlašských ořeších, obilných zrnech a některých rostlinných olejích (slunečnicový, sójový, klíčkový).
*Omega 9 nejsou esenciální !!
JEDNODUCHÉ LIPIDY
Jednoduché lipidy
Acylglyceroly (oleje a tuky)
Acylsteroly
Vosky
TRIACYLGLYCEROLY
Triacylglyceroly jsou estery vyšších mastných kyselin a glycerolu.
Triacylglyceroly dělíme na pevné (lůj), polotuhé (sádlo) a kapalné (oleje).
TUKY
Obsahují pouze nasycené mastné kyseliny.
Nejčastěji uloženy v podkoží a v oblasti ledvin.
Lidský tuk je při pokojové teplotě téměř tekutý a je žlutě zbarven.
Hospodářský význam má tuk vepřový, hovězí, ovčí, mléčný tuk z mořských živočichů.
Tuky mohou být i rostlinného původu – palmový, kokosový a kakaový.
OLEJE
Obsahují zejména nenasycené mastné kyseliny.
Jsou rostlinného původu: obsaženy v semenech a plodech.
Podle tendence vysychat se dělí na:
Vysychavé – lněný, makový.
Polovysychavé – řepkový, podzemnicový.
Nevysychavé – olivový.
*Vysychání olejů je oxidační polymerace, kdy olejový film reaguje se vzdušným kyslíkem, dojde k zesíťování molekul nenasycených mastných kyselin a vzniku pevné pryskyřičné vrstvy- využívá se při výrobě fermeží a olejových barev.
**K vysychavému oleji se přidají barevné pigmenty a tzv. sikativy (sloučeniny Mn, Cr) urychlující proces polymerace.