Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Lipidy v živých soustavách

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (64.09 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

LIPIDY V ŽIVÝCH SOUSTAVÁCH

SLOŽENÍ A VLASTNOSTI

Lipidy jsou estery vyšších mastných kyselin a alkoholu. Jsou heterogenní, početnou skupinou organických látek. Lipidy jsou nízkomolekulární. Společnou vlastností všech tuků je jejich nerozpustnost ve vodě, ale rozpustnost v nepolárních organických rozpouštědlech.

FUNKCE LIPIDŮ

  • Zdroj energie

  • Tepelná izolace organizmů

  • Zásobní látky

  • Základní složka buněčných membrán (fosfolipidy)

  • Rozpouštědla (pro lipofilní vitamíny – A, D, E, K)

MASTNÉ KYSELINY

Jsou látky, které obsahují 4 – 30 uhlíkových atomů a volnou karboxylovou skupinu. Vyšší mastné kyseliny mají více než 12 uhlíkových atomů. Většinou se vyskytují ve formě esterů. (Dvojná vazba se vyskytuje v cis/vaničkové formě).

  • KYSELINA PALMITOVÁ – CH3(CH2)14COOH

  • KYSELINA STEAROVÁ – CH3(CH2)16COOH

  • KYSELINA OLEJOVÁ – CH3(CH2)7CH=CH(CH2)7COOH

  • KYSELINA LINOLENOVÁ CH3CH2(CH=CHCH2)3(CH2)6COOH (má esenciální charakter).

ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY

Jsou pro tělo nepostradatelné, nicméně si je tělo neumí vytvořit samo, musí tedy být přijímány v potravě. Podílejí se na tvorbě buněčných membrán, jsou nezbytné pro udržení správného stavu pokožky a jejích derivátů. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a snižují riziko srdečních chorob. Ovlivňují růstový faktor a vývin nervové soustavy v dětském věku.

OMEGA 6

Omega 6 mastné kyseliny jsou odvozeny od kyseliny linolové. Jsou obsaženy zejména v jádrech ořechů, semenech, rostlinných olejích.

OMEGA 3

Jsou odvozeny od kyseliny alfa- linolenové. Vyskytují se v tučných mořských rybách, vlašských ořeších, obilných zrnech a některých rostlinných olejích (slunečnicový, sójový, klíčkový).

*Omega 9 nejsou esenciální !!

JEDNODUCHÉ LIPIDY

  • Jednoduché lipidy

  • Acylglyceroly (oleje a tuky)

  • Acylsteroly

  • Vosky

TRIACYLGLYCEROLY

Triacylglyceroly jsou estery vyšších mastných kyselin a glycerolu.

Triacylglyceroly dělíme na pevné (lůj), polotuhé (sádlo) a kapalné (oleje).

  • TUKY

  • Obsahují pouze nasycené mastné kyseliny.

  • Nejčastěji uloženy v podkoží a v oblasti ledvin.

  • Lidský tuk je při pokojové teplotě téměř tekutý a je žlutě zbarven.

  • Hospodářský význam má tuk vepřový, hovězí, ovčí, mléčný tuk z mořských živočichů.

  • Tuky mohou být i rostlinného původu – palmový, kokosový a kakaový.

  • OLEJE

  • Obsahují zejména nenasycené mastné kyseliny.

  • Jsou rostlinného původu: obsaženy v semenech a plodech.

Podle tendence vysychat se dělí na:

  • Vysychavé – lněný, makový.

  • Polovysychavé – řepkový, podzemnicový.

  • Nevysychavé – olivový.

*Vysychání olejů je oxidační polymerace, kdy olejový film reaguje se vzdušným kyslíkem, dojde k zesíťování molekul nenasycených mastných kyselin a vzniku pevné pryskyřičné vrstvy- využívá se při výrobě fermeží a olejových barev.

**K vysychavému oleji se přidají barevné pigmenty a tzv. sikativy (sloučeniny Mn, Cr) urychlující proces polymerace.

Témata, do kterých materiál patří