Lipidy v živých soustavách
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Varlata:
Androgeny – testosteron – produkován Leydigovými buňkami, ovlivňuje vývoj pohlavních orgánů, sek. pohlavních znaků, vývoj a zrání spermií, proteosyntézu.
Vaječníky:
Estrogeny – vývoj pohlavních orgánů, pohlavních znaků, zrání vajíček, vývoj mléčných žláz, chování a cítění.
Gestageny – Progesteron – Produkován žlutým tělískem, připravuje dělohu na přijetí oplozeného vajíčka, zabraňuje dalšímu zrání v průběhu těhotenství.
Steroidní glykosidy
Mají kardiotonické účinky, jsou rostlinné (Digitonin, digitoxin) a živočišné (Bufotalin).
Steroidní alkaloidy
Tomatin – v nezralých rajčatech, možné teratogenní účinky.
Samandarin – vylučován kožními žlázami mloka skvrnitého, působí neuroticky.
Solanidin – Zelené brambory a lilkovité rostliny, zvracení, změny tepu, bezvědomí.
Karotenoidy
Karoteny
Lykopen – žlutočervené barvivo (rajčata, šípky, paprika, významný antioxidant).
Alfa, beta, gama – karoten – prekurzory vitaminu A, zdrojem jsou mrkev, paprika.
Lykopeny
Bixin – přibarvování másla.
Lutein – nejrozšířenější přírodní barvivo (vaječný žloutek, peří kanárka, pampeliška…).
Rhodaxantin – v padajícím žloutnoucím listí.
Lipofilní vitamíny
Vitamin A (retinol)
je obsažen výhradně v živočišných organismech (játra, mléko, máslo, rybí tuk)
jeho prekurzorem jsou karoteny (mrkev, špenát, petržel, brokolice, …)
základní funkcí je fotorecepce v oční sítnici
jeho nedostatek může způsobit šeroslepost až slepotu
Vitamin D (kalciferol)
je obsažen v rybím tuku, kvasnicích, klíčcích rostlin, vaječném žloutku, …
vzniká v kůži i po ozáření slunečním světlem a UV zářením; syntetizuje se však pouze prvních 15 – 20 minut po ozáření
v těle řídí metabolismus vápníku a fosforu
Vitamin E (tokoferol)
najdeme jej v obilných klíčcích, rostlinných olejích, zelenině, luštěninách, vejcích, másle
jeho hlavní funkcí je funkce antioxidantu
Vitamin K (fylochinony a farnochinony)
výskyt v rostlinných olejích, listové zelenině a kvasnicích
ovlivňuje srážlivost krve
ESTERIFIKACE
Esterifikací vznikají triacylglyceroly = estery vyšších mastných kyselin a glycerolu.
ZÁSADITÁ HYDROLÝZA = zmýdelnění
Je reakce triacylglycerolu s alkalickým hydroxidem, při které vznikají soli mastných kyselin (mýdla).
Mýdla – tenzidy
Sodná – pevná, draselná – mazlavá.