Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!






Lipidy v živých soustavách

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (64,09 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

utým tělískem, připravuje dělohu na přijetí oplozeného vajíčka, zabraňuje dalšímu zrání v průběhu těhotenství. Steroidní glykosidy Mají kardiotonické účinky, jsou rostlinné (Digitonin, digitoxin) a živočišné (Bufotalin). Steroidní alkaloidy Tomatin – v nezralých rajčatech, možné teratogenní účinky.Samandarin– vylučován kožními žlázami mloka skvrnitého, působí neuroticky.Solanidin – Zelené brambory a lilkovité rostliny, zvracení, změny tepu, bezvědomí. Karotenoidy KarotenyLykopen –žlutočervené barvivo (rajčata, šípky, paprika, významný antioxidant).Alfa, beta, gama – karoten –prekurzory vitaminu A, zdrojem jsou mrkev, paprika. LykopenyBixin –přibarvování másla.Lutein –nejrozšířenější přírodní barvivo (vaječný žloutek, peří kanárka, pampeliška…).Rhodaxantin – v padajícím žloutnoucím listí. Lipofilní vitamíny Vitamin A (retinol)  je obsažen výhradně v živočišných organismech (játra, mléko, máslo, rybí tuk)  jeho prekurzorem jsou karoteny (mrkev, špenát, petržel, brokolice, …)  základní funkcí je fotorecepce v oční sítnici  jeho nedostatek může způsobit šeroslepost až slepotu Vitamin D (kalciferol)  je obsažen v rybím tuku, kvasnicích, klíčcích rostlin, vaječném žloutku, …  vzniká v kůži i po ozáření slunečním světlem a UV zářením; syntetizuje se však pouze prvních 15 – 20 minut po ozáření  v těle řídí metabolismus vápníku a fosforu Vitamin E (tokoferol)  najdeme jej v obilných klíčcích, rostlinných olejích, zelenině, luštěninách, vejcích, másle  jeho hlavní funkcí je funkce antioxidantu Vitamin K (fylochinony a farnochinony)  výskyt v rostlinných olejích, listové zelenině a kvasnicích  ovlivňuje srážlivost krve ESTERIFIKACE Esterifikací vznikají triacylglyceroly = estery vyšších mastných kyselin a glycerolu. ZÁSADITÁ HYDROLÝZA = zmýdelnění Je reakce triacylglycerolu s alkalickým hydroxidem, při které vznikají soli mastných kyselin (mýdla). Mýdla – tenzidy Sodná – pevná, draselná – mazlavá.

Témata, do kterých materiál patří