Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Sudokopytníci (text)

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (203,81 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Šimon Žáček a Adam Viktora, 2.bg SUDOKOPYTNÍCI OBECNÉ ZNAKY SUDOKOPYTNÍKŮ: výskyt všude možně po celém světědošlapávají na sudý počet prstů krytých kopýtkycelá skupina je býložravádělí se na přežvýkavé, nepřežvýkavé a mozolnatcetvoří většinou stáda Pekari bělobradý výskyt: od Mexika po Argentinutmavé zbarvení s bílou skvrnouobývá lesní a pralesní oblastivýborně plavepři útěku dokáže vyvinout rychlost až 35 km/h Kozoroh sibiřský výskyt: horské oblasti Afghánistánu a Pákistánu až po Mongolskosilné, dlouhé, obloukovité rohy, které mohou měřit 100-148 cmleze po skalách Lama alpaka produkce srsti i masadomestikovaná (i s lamou krotkou)žije v horských oblastechvýskyt: náhorní plošiny And (od Ekvádoru po Argentinu) Lama vikuňa nejkvalitnější rouno na světě; v dávných dobách proto pořádali Inkové hon na vikuněžije také v horských oblastechdivoká (i s lamou guanako)výskyt: vysoké Andy jižního Peru a Bolívie; severní oblasti Argentiny a Chile Velbloud dvouhrbý – domácí výskyt: ve stepích a pouštních oblastech Číny a Mongolskakriticky ohrožený druhžije převážně v suchých oblastechvydrží dlouhé týdny bez vody, v hrbech vodu zadržujívelbloudí trus – palivonedoporučujeme ho bezohledně trápit a otravovat, může vás totiž pokousat Jak domácí váha: samec 300-400 kg, samice 250-280 kgdomestikovanýslouží jako dopravní prostředek, unese i 150 kgvýskyt: horské oblasti střední Asiesušený trus – palivo Pakůň modrý tvoří velká stáda o několika desítkách jedincůvýskyt: křovinaté savany jihovýchodní Afrikymohou běžet až 65 km/hmladí se po 3-5 minutách po narození staví na nohy a je schopno běhat Žirafa síťovaná výška těla: 400-580 cmváha: 600-1900 kgvýskyt: buš a savany v Etiopii, Somálsku a Kenispí denně max. 20 min. vestojeumí kopnutím zabít i lvatéměř ½ její výšky tvoří krk DĚTSKÁ ZOO:tur domácí, ovce cápová, ovce walliská, koza kamerunská všichni členi této ohrady jsou domestikovaní, čili je možno k nim jít a pohladit si je v ZOO Bizon americký výskyt: lesy a prérie Severní Amerikyváha: samec 700-1000 kg, samice 350-650 kgpatří k nejnebezpečnějším zvířatům v kanadských a amerických NPPOZOR! vyprovokovaní bizoni mohou na člověka zaútočitjejich pohyby jsou většinou pomalé, ale přesto lze dosáhnout rychlosti až 56 km/h Paovce hřívnatá výskyt: skalnatá místa horských oblastí severní Afrikydlouhou dobu vydrží bez vodysamec může vážit až 140 kg, zatímco samice jen 60 kgpase se za šera a v noci, ve dne odpočívá ve stínuvýborně skáče a šplhá po skalách Sob polární přizpůsoben k životu na mrazivém severuvýskyt: tundry a tajga v Severní Americe a Eurasiižijí ve velkých stádechdlouhá srst s dutými pesíky a hustou podsadouje jediným druhem jelenovitých, u něhož i samice nosí parohyje také jediným částečně ochočeným druhem u jelenovitých Jelen milu vzácný druh jelenachov v oboráchvýskyt: pouze v zoologických zahradách a polodivokých chovech v Číně Los evropský výskyt: vlhké a bažinaté lesy severní Evropy a Asiidlouhé nohy, široká kopyta, převislý horní pyskžije samotářskynejvětší příslušník jelenovitých; váha: 240-600 kg Wapiti sibiřský (Jelen sibiřský) výskyt: lesy jižní Sibiřejsou to největší jelenipůvod slova „wapiti“: z jazyka indiánského kmene Kríů a Šoníů; znamená to „bílý zadek“mohutné paroží

Témata, do kterých materiál patří