Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




1.2. Chemicke slozeni a obecne vlastnosti zivych soustav

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (31.86 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

konzumenti 1. řádu – býložravci (fytofágové) = živí se rostlinami – zelenou hmotou rostlin (kopytníci, sarančata, hraboší) nebo semeny (myšice, zrnožraví ptáci – slepice), popř. rostlinnými parazity (mšice)

konzumenti 2. řádu – predátoři (zoofágové) – dravci a šelmy= živí se bílkovinami těl své kořisti, kterou usmrtí (šelmy, pavouci, slunéčka, střevlíci)

konzumenti 3. řádu = koneční konzumenti- př. člověk

  • ROZKLADAČI (dekompozitoři, destruenti) – především mikroorganismy (bakterie, plísně, houby)= saprofyté, nekrofágové (požírají mršiny= sup, hyena/ odumřelé dřevo = červotoči/ výkaly= chrobáci) – odbourávají mrtvou organickou hmotu na minerální látky, které jsou zdrojem výživy pro producenty

Parazité – obvykle přítomni u producentů a konzumentů

  • ektoparazité = vnější cizopasníci (př. blecha, klíště, pijavka)

  • endoparazité = vnitřní parazité (př. tasemnice, hlísti, lumkové)

  • hyperparazitismus = na parazitujícím parazitovi se uchytí a parazituje další parazit (př. cizopasní blanokřídlí)

V ekosystému existuje nejvýše 5 potravních úrovní (producenti, konzumenti 1.ř, konzumenti 2. ř., konzumenti 3. ř., rozkradači) – na každé úrovni je část E spotřebovaná na pokrytí životních funkcí organismů, část se uvolňuje ve formě tepla. Živočichové určité potravní úrovně využívají cca 10% látek a E z úrovně předcházející.

3 typy potravních řetězců:

  1. PASTEVNĚ KOŘISTNICKÝ = na počátku řetězce je vždy producent, dalšími články jsou konzumenti vyšších řádů (konzument vyššího řádu má vždy své tělo větší, ale populační hustotu nižší než organismus předcházejícího řetězce)

  • př. tráva – hraboš- poštolka (= producent- konzument 1. řádu – konzument 2. řádu)

  1. ROZKLADNÝ (dekompoziční) = zahrnuje saprofágní a nekrofágní organismy, které se podílejí na rozkladu (mineralizaci) odumřelé hmoty. (dekompozitor jsou svou velikostí mikroskopičtí, ale jejich populační hustota je obrovská)

  2. CIZOPASNÝ (parazitický) = parazit žije na úkor svého hostitele, jehož však obvykle neusmrcuje (př. endoparazité – kokcidie jaterní, toxoplasma gondii, krvinkovky, nádorovky, motolice jaterní, hlístice – roup, vlasovec, svalovec/ ektoparazité – čmelík)

Mezi obratlovci v suchozemských ekosystémech žije více konzumentů 1. řádu (býložravci) než konzumentů 2. řádu (šelmy, dravci). Ve vodních ekosystémech převládají konzumenti vyšších řádů (kruhoústí, paryby, ryby, kytovci). Obratlovci se do potravního řetězce zapojují jako konzumenti vyššího řádu. První obratlovci ve sladkých vodách se pravděpodobně živili mikrofágně a predace (= aktivní lov) se vyvinul druhotně. Býložravost se patrně vyvinula, jako počátek suchozemského potravního řetězce s přechodem živočichů na souš.

Zastoupení a význam jednotlivých organických a anorganických látek v tělech organismů

Témata, do kterých materiál patří