Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




24. Nukleové kyseliny a energetika biochemických dějů

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (1.08 MB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  1. Acetyl-CoA se váže na oxoacetát → vzniká citrát a uvolňuje se CoA

  2. Citrát je podléhá dehydrataci → vzniká cis-akonitát (katalyzuje akonitáza)

  3. Cis-akonitát podléhá rehydrataci → vzniká isocitrát

  4. Isocitrát podléhá dekarboxylaci a dehydrogenaci → vzniká 2-oxoglutarát

  5. 2-oxoglutarát podléhá dekarboxylaci a dehydrogenaci → vzniká sukcinyl-CoA

  6. Sukcinyl-CoA reaguje s fosfátem a GDP → odštěpuje se CoA, vzniká sukcinát a GTP

  7. Sukcinát podléhá dehydrogenaci pomocí FAD → vzniká fumarát

  8. Fumarát podléhá hydrataci → vzniká malát

  9. Malát podléhá dehydrogenaci vzniká → oxoacetát (celý proces od znova)

Dýchací řetězec

  • sled chemických reakcí, které ukončují energetické odbourávání monosacharidů, AK a glycerolu

  • Dýchací řetězec probíhá na vnitřní membráně mitochondrií (kristy)

  • Jde o největší zdroj E pro buňku

  • Jsou zde využívány redukované koenzymy (NADH + H+ a FADH2) z Krebsova cyklu

  • Vodík z redukovaných koenzymů je oxidován kyslíkem za vzniku H2O a uvolnění hodně energie

  • Vodík není s kyslíkem slučován přímo, oxidace je uskutečňována postupně

  1. NADH dodá elektrony, ty mají energii a tu dodají membránovým přenašečům

    • důvod proč elektrony prochází skrz přenašeče je O, protože je stabilní v oxidačním stavu O-II

  2. membránové přenašeče využijí E k přečerpání protonů vodíků

  3. protony vodíku jsou využity ATPázou pro syntézu ATP

  4. protony vodíku, elektrony a kyslík reagují za vzniku H2O (odpadní produkt)

Fermentace (kvašení)

  • Fermentace: přeměna látek působením enzymů mikroorganismů

Alkoholové kvašení
  • Anaerobní kvašení typické pro kvasinky a některé bakterie

  • Z jednoduchých cukrů vzniká ethanol a oxid uhličitý

  • Rovnice alkoholového kvašení:

    • C6H12O6 → 2 CH3CH2OH + 2 CO2

    • Kolik gramů ethanolu vznikne kvašením 1 kg glukosy?

      • M(C6H12O6) = 180 g/mol

      • M(CH3CH2OH) = 46 g/mol

      • 1000/180= 5,55

      • 2*46*5,55= 510 g

Mléčné kvašení
  • Anaerobní kvašení

  • Bakterie vyrábějí z jednoduchých cukrů kyselinu mléčnou

  • Využití: konzervace okurek, příprava kysaného zelí

DÁLE NETISKNOUT

  1. fáze dýchání – je anaerobní v cytoplasmě (glykolýza)

  2. fáze dýchání je aerobní v matrix mitochondrií (Krebsův cyklus)

  3. fáze dýchání je aerobní na vnitřní membráně mitochondrií (dýchací řetězec)

působením vysokých teplot dochází k denaturaci NK


G = H − TS

Pi = fosfát

PPi = difosfát

Koenzym A = HSCoA / CoA / CoA-SH, koenzym umožňuje přenos acylových skupin

  • obsahuje -SH skupinu, přes thioesterovou vazbu může navázat acyl

  • Acetylkoenzym A = Ac-CoA, koenzym – přenáší acetyl

    Adenosintrifosfát = ATP, při jeho rozkladu dochází k uvolnění množství energie

    Adenosinmonofosfát = AMP, spotřebované ATP

    Flavinadenindinukleotid = FAD, koenzym

Nikotinamidadenindinukleotid = NAD, koenzym

NAD+ je oxidační činidlo, které přijímá elektrony z jiných molekul a redukuje se

Témata, do kterých materiál patří