24. Nukleové kyseliny a energetika biochemických dějů
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Acetyl-CoA se váže na oxoacetát → vzniká citrát a uvolňuje se CoA
Citrát je podléhá dehydrataci → vzniká cis-akonitát (katalyzuje akonitáza)
Cis-akonitát podléhá rehydrataci → vzniká isocitrát
Isocitrát podléhá dekarboxylaci a dehydrogenaci → vzniká 2-oxoglutarát
2-oxoglutarát podléhá dekarboxylaci a dehydrogenaci → vzniká sukcinyl-CoA
Sukcinyl-CoA reaguje s fosfátem a GDP → odštěpuje se CoA, vzniká sukcinát a GTP
Sukcinát podléhá dehydrogenaci pomocí FAD → vzniká fumarát
Fumarát podléhá hydrataci → vzniká malát
Malát podléhá dehydrogenaci vzniká → oxoacetát (celý proces od znova)
Dýchací řetězec
sled chemických reakcí, které ukončují energetické odbourávání monosacharidů, AK a glycerolu
Dýchací řetězec probíhá na vnitřní membráně mitochondrií (kristy)
Jde o největší zdroj E pro buňku
Jsou zde využívány redukované koenzymy (NADH + H+ a FADH2) z Krebsova cyklu
Vodík z redukovaných koenzymů je oxidován kyslíkem za vzniku H2O a uvolnění hodně energie
Vodík není s kyslíkem slučován přímo, oxidace je uskutečňována postupně
NADH dodá elektrony, ty mají energii a tu dodají membránovým přenašečům
důvod proč elektrony prochází skrz přenašeče je O, protože je stabilní v oxidačním stavu O-II
membránové přenašeče využijí E k přečerpání protonů vodíků
protony vodíku jsou využity ATPázou pro syntézu ATP
protony vodíku, elektrony a kyslík reagují za vzniku H2O (odpadní produkt)
Fermentace (kvašení)
Fermentace: přeměna látek působením enzymů mikroorganismů
Alkoholové kvašení
Anaerobní kvašení typické pro kvasinky a některé bakterie
Z jednoduchých cukrů vzniká ethanol a oxid uhličitý
Rovnice alkoholového kvašení:
C6H12O6 → 2 CH3CH2OH + 2 CO2
Kolik gramů ethanolu vznikne kvašením 1 kg glukosy?
M(C6H12O6) = 180 g/mol
M(CH3CH2OH) = 46 g/mol
1000/180= 5,55
2*46*5,55= 510 g
Mléčné kvašení
Anaerobní kvašení
Bakterie vyrábějí z jednoduchých cukrů kyselinu mléčnou
Využití: konzervace okurek, příprava kysaného zelí
DÁLE NETISKNOUT
fáze dýchání – je anaerobní v cytoplasmě (glykolýza)
fáze dýchání je aerobní v matrix mitochondrií (Krebsův cyklus)
fáze dýchání je aerobní na vnitřní membráně mitochondrií (dýchací řetězec)
působením vysokých teplot dochází k denaturaci NK
G = H − TS
Pi = fosfát
PPi = difosfát
Koenzym A = HSCoA / CoA / CoA-SH, koenzym umožňuje přenos acylových skupin
obsahuje -SH skupinu, přes thioesterovou vazbu může navázat acyl
Acetylkoenzym A = Ac-CoA, koenzym – přenáší acetyl
Adenosintrifosfát = ATP, při jeho rozkladu dochází k uvolnění množství energie
Adenosinmonofosfát = AMP, spotřebované ATP
Flavinadenindinukleotid = FAD, koenzym
Nikotinamidadenindinukleotid = NAD, koenzym
NAD+ je oxidační činidlo, které přijímá elektrony z jiných molekul a redukuje se