II. 1. Složení a třídění směsí
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Jednoduchá filtrace:
Pevné složky se uchytí na filtračním papíru, rozpuštěné protečou jako filtrát
Např. příprava čaje ze sáčku
5. Krystalizace
Oddělování rozpuštěných složek stejnorodé směsi, při které dochází k vyloučení pevné složky v podobě
krystalů
Urychlení krystalizace lze provést prudkým ochlazením směsi
Např. výroba cukru
6. Odpařování
Získávání rozpuštěné látky jeho zahříváním. Rozpouštědlo se odpaří, zůstane rozpuštěná látka (voda a sůl)
7. Vyluhování (extrakce)
Oddělování pevných složek směsi na základě jejich rozdílné rozpustnosti v určitém rozpouštědle
Např. příprava léčivých čajových nápojů
8. Sublimace
Oddělení látek, které sublimují, mění se z pevného skupenství přímo na plynné
Např. přečišťování pevných sublimujících látek
9. Chromatografie
Je metoda dělení směsí, kterou můžeme použít k dělení směsi barviv
Každé barvivo je různě rychle unášeno rozpouštědlem
Opakování
1. Kolik g hydroxidu draselného je třeba k přípravě 250 g jeho 20% vodného roztoku?
2. Jaké množství sody bylo nutno rozpustit ve vodě, aby vzniklo 500 g jeho 35% roztoku?
3. Vypočítej hmotnost roztoku chloridu sodného, víte-li, že obsahuje 30 g chloridu sodného ve 150 g vody.