II. 1. Složení a třídění směsí
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
II. Chemické látky a směsi
1. Složení a třídění směsí
Směsi
Směsi jsou látky složené ze dvou a více složek
Chemické látky se vyznačují stálým složením a charakteristickými vlastnostmi
Třídění směsí
A) Stejnorodá (homogenní) směs = roztok
- Směs, u které nelze rozlišit zrakem, lupou ani mikroskopem jednotlivé složky
- Dělení roztoků:
a) pevné (mosaz, bronz,…)
b) kapalné (slaná voda, minerální voda,…)
c) plynné (vzduch, …)
B) Různorodá (heterogenní) směs
- Směs, ve které můžeme rozlišit zrakem, lupou nebo mikroskopem jednotlivé složky
- Dělení různorodých směsí:
a) suspenze: nerozpustná pevná látka rozptýlená v kapalině (voda a písek, kalná říční voda,…)
b) emulze: směs dvou nemísitelných kapalin (voda a olej, majonéza, mléko,…)
c) pěna: plyn rozptýlený v kapalině (pěnové tužidlo, šlehačka v talkové láhvi,…)
d) aerosol: dým – pevná látka rozptýlená v plynu
mlha – kapalina rozptýlená v plynu
Roztoky
Roztok je homogenní (stejnorodá) směs dvou a více látek
Roztoky se skládají z rozpouštědla a rozpuštěné látky
Nejvýznamnější rozpouštědlem je voda. Takový roztok se nazývá vodný roztok
Roztok nenasycený – do vody sypeme cukr a pořád se rozpouští
Roztok nasycený – do vody sypeme cukr, ale už se nerozpouští
Roztok přesycený – do vody sypeme cukr, tense usazuje na dně nádoby
Hmotnostní zlomek
Složení roztoku lze vyjádřit hmotnostním zlomkem
Je to číselný údaj, který udává poměr hmotnosti jedné složky k celkové hmotnosti roztoku
Značí se w a nemá jednotku, převádí se na %
Př. 2: Kolikaprocentní roztok cukru ve vodě připravíme rozpuštěním 15 g cukru ve 185 g vodě?
Př. 3: K přípravě 15 % roztoku bylo použito 45 g soli. V kolika gramech vody byla sůl rozpuštěna?
Př. 4: Jakou hmotnost soli a jakou hmotnost vody je třeba navážit k přípravě 2 kg 18 % roztoku?
Př. 5: Jakou hmotností cukru byla oslazena káva, když šálek obsahuje 80 g 5 % roztoku?
Př. 6: Kolikaprocentní roztok vznikne rozpuštěním 30 g soli ve 270 g vody?
Př. 7: Kolik g cukru je rozpuštěno v 250 g 8 % roztoku?
Oddělování složek směsí
Jednotlivé složky je možné ze směsi oddělit jen základě rozdílných fyzikálních vlastností
1. Přebírání (separování)
Oddělování složek směsi pevných látek
Např. při třídění odpadu
2. Usazování (sedimentace)
Oddělování vzájemně nerozpustných složek směsi na základě jejich rozdílné hustoty
Např. čištění vody v čističkách a vodárnách
K urychlení usazování lze využít odstředivou sílu
3. Destilace
Při destilaci se složky stejnorodé směsi (např. voda + líh) oddělují na základě rozdílných teplot varu (líh
vře při 78°C, voda při 100°C)
Produktem destilace je destilát
Např. výroba destilované vody z vody pitné
4. Filtrace
Oddělování pevných složek z kapalných a plynných směsí
Filtrační materiál: filtrační papír, vata,…
Skládání filtračního papíru: