Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




II. 1. Složení a třídění směsí

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (185.34 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

II. Chemické látky a směsi

1. Složení a třídění směsí

Směsi

  • Směsi jsou látky složené ze dvou a více složek

  • Chemické látky se vyznačují stálým složením a charakteristickými vlastnostmi

Třídění směsí

A) Stejnorodá (homogenní) směs = roztok

- Směs, u které nelze rozlišit zrakem, lupou ani mikroskopem jednotlivé složky

- Dělení roztoků:

a) pevné (mosaz, bronz,…)

b) kapalné (slaná voda, minerální voda,…)

c) plynné (vzduch, …)

B) Různorodá (heterogenní) směs

- Směs, ve které můžeme rozlišit zrakem, lupou nebo mikroskopem jednotlivé složky

- Dělení různorodých směsí:

a) suspenze: nerozpustná pevná látka rozptýlená v kapalině (voda a písek, kalná říční voda,…)

b) emulze: směs dvou nemísitelných kapalin (voda a olej, majonéza, mléko,…)

c) pěna: plyn rozptýlený v kapalině (pěnové tužidlo, šlehačka v talkové láhvi,…)

d) aerosol: dým – pevná látka rozptýlená v plynu

mlha – kapalina rozptýlená v plynu

Roztoky

  • Roztok je homogenní (stejnorodá) směs dvou a více látek

  • Roztoky se skládají z rozpouštědla a rozpuštěné látky

  • Nejvýznamnější rozpouštědlem je voda. Takový roztok se nazývá vodný roztok

  • Roztok nenasycený – do vody sypeme cukr a pořád se rozpouští

  • Roztok nasycený – do vody sypeme cukr, ale už se nerozpouští

  • Roztok přesycený – do vody sypeme cukr, tense usazuje na dně nádoby

Hmotnostní zlomek

  • Složení roztoku lze vyjádřit hmotnostním zlomkem

  • Je to číselný údaj, který udává poměr hmotnosti jedné složky k celkové hmotnosti roztoku

  • Značí se w a nemá jednotku, převádí se na %

Př. 2: Kolikaprocentní roztok cukru ve vodě připravíme rozpuštěním 15 g cukru ve 185 g vodě?

Př. 3: K přípravě 15 % roztoku bylo použito 45 g soli. V kolika gramech vody byla sůl rozpuštěna?

Př. 4: Jakou hmotnost soli a jakou hmotnost vody je třeba navážit k přípravě 2 kg 18 % roztoku?

Př. 5: Jakou hmotností cukru byla oslazena káva, když šálek obsahuje 80 g 5 % roztoku?

Př. 6: Kolikaprocentní roztok vznikne rozpuštěním 30 g soli ve 270 g vody?

Př. 7: Kolik g cukru je rozpuštěno v 250 g 8 % roztoku?

Oddělování složek směsí

  • Jednotlivé složky je možné ze směsi oddělit jen základě rozdílných fyzikálních vlastností

1. Přebírání (separování)

  • Oddělování složek směsi pevných látek

  • Např. při třídění odpadu

2. Usazování (sedimentace)

  • Oddělování vzájemně nerozpustných složek směsi na základě jejich rozdílné hustoty

  • Např. čištění vody v čističkách a vodárnách

  • K urychlení usazování lze využít odstředivou sílu

3. Destilace

  • Při destilaci se složky stejnorodé směsi (např. voda + líh) oddělují na základě rozdílných teplot varu (líh

vře při 78°C, voda při 100°C)

  • Produktem destilace je destilát

  • Např. výroba destilované vody z vody pitné

4. Filtrace

  • Oddělování pevných složek z kapalných a plynných směsí

  • Filtrační materiál: filtrační papír, vata,…

  • Skládání filtračního papíru:

Témata, do kterých materiál patří