Sacharidy
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOC.
rozdělení cukrů CnH2nOn
1)jednoduché (monosacharidy)
2)složené
-oligosacharidy (disacharidy), n<10
-polysacharidy
glukosa- (C6H12O6), hroznový cukr, bílá krystalická látka rozpustná ve vodě, sladká, zdroj energie pro organismy
sacharosa – vlastnosti (viz glukosa), řepný a třtinový cukr, výroba k. cukru, vzniká spojením 2 molekul monos.
škrob-polysacharid, bílá látka, málo rozpustná ve vodě, zásobní zdroj energie pro rostliny
glykogen-polysacharid (spojeni mnoha molekul monos.), v játrech a svalech, zásobní zdroj energie pro živočichy
celulosa-polysacharid, výskyt: stonky lnu, konopí, kmeny stromů, výroba papíru a buničiny
Příslušnost do řady D a L
L-má stejné uspořádání na posledním asym uhlíku jako l-glyceraldehyd (OH skupiny jsou orientovány doleva)
vytvořením polyacetalové vazby vzniká nové asymetrické centrum na 1. C atomu vznikají další 2 optické izomery α,β anomery – jeho chiralitu vyjadřuje poloha OH skupiny na O1 vzhledem k OH skupině na 5. C atomuvzorce
fišerův-rovinný
tollensův-acetálová vazba
haworthův-cyklické struktury, skutečná struktura
heterocyklický charakter monos.
furanosy – pětičetné
pyranosy-šestičetné
reakce
redoxní-dány přít. aldehyd skupiny, oxidace-cukern. kys, redukce-cukern. alk.
Tollensovo činidlo (Ag+Ag) , fehlingovo činidlo (Cu2+Cu)
esterifikace-reakce kys. s alk., nejčastěji vznikají na 1. C atomu a 6. C atomu, H3PO4
glikosidy-poloacetalové skupiny, princip: OH+alkohol, cyklická forma sach. reaguje s alkoholy za vzniku glykosidů
sacharosa-gluk+fruk
laktosa-gluk, galak
maltosa-gluk+gluk
neredukující disacharidy
tyto sacharidy se vyznačují přítomností glykosidické vazby mezi poloacetalovým hydroxylem 1. molekuly (C1) a poloacetalovým hydroxylem druhé molekuly aldózy (C1) nebo (C2) v případě ketózy (sacharosa, threhalóza- v houbách)
redukující disacharidy
tyto sacharidy se vyznačují přítomností glykosidické vazby mezi atomem uhlíku C1 jednoho monosacharidu a hydroxyl. skupinou na atomu C4 druhého monosacharidu
(laktosa, maltosa)
sacharosa – bezbarvé ve vodě rozpustné krystaly, karamel (Kuler), v H+ hydrolyzuje gluk+fruk, změna optické otáčivosti invertní cukr (v medu)med- květový, lesní, cukernatění=krystalizace, +50°, samokonzervační účinky
voda (17-20), glukosa (26-33), fruktosa (30-38), sacharosa (1-10), slož. cukry (1-10)
obsahuje volné monosacharidy-dobře stravitelný
polysacharidy
1-homopolysacharidy - zákl. jednotky stejného typu = glukany
2-heteropolysacharidy
a-polysacharidy stavební-celulóza, chitin, hemicelulóza
b-zásobní-méně vodík. můstků, rozpustné v h2o, glukosaenergie, škrob, glykogen
škrob-amylosa (20%)+amylopektin(80%) – v h20 boptná; brambory (solamyl), rýže, pšenice, kukuřice (maisena); hydrolýza-acidifikací }Dextriny), enzimaticky (glukóza)
celulóza-2k-3k glukosov. jednotek, výroba – odstranění příměsí (lignin, hemicelul.)