Vitamíny
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
- nedostatek: únava, poruchy kůže, šedivění, poruchy růstu a vývoje dětí
C – kyselina L-askorbová
- cukerná povaha (pentózový skelet)
- potřeba: 50 - 100 mg
- zdroje: bohaté – paprika, černý rybíz, kiwi, jeřabiny, rakytník, střední: citrusy, jahody, brambory, zelí, chudé: jablka, salát, okurky
Často se přidává do výrobků (E 300) - džusy, maso
-funkce: redoxní procesy, hydroxylace (např. při syntéze kolagenu ve vazivu, součástí cévní stěny, odbourání cholesterolu aj.), zvyšuje odolnost (stres, imunita), chrání látky před oxidací, zneškodňuje některé karcinogeny (např. nitrosaminy), pomáhá při vstřebávání a ukládání Fe
- nedostatek: únava, snížená odolnost, zpomalení růstu a vývoje, riziko arteriosklerózy
- avitaminóza = kurděje (skorbut): vyřazení funkce vaziva (vypadávání zubů, krvácení, celková sešlost)