Vitamíny
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
- funkce: součást některých enzymů ovliv. Zpracování sacharidů aj. živin, dále nervovou činnost
- nedostatek: hypovitaminóza častá (únavnost, bol. hlavy, nechutenství, zácpa), avitaminóza = beri-beri (loupaná rýže v trop. oblastech)
B2 – riboflavin
- derivát heterocyklu izoalloxazinu
- potřeba: 1 - 2 mg
- zdroje: kvasnice, maso a vnitřnosti, vejce, sýry, zelenina
- funkce: součást enzymů přenášejících vodík (FAD v dých. řetězci)
- nedostatek: obvykle společně s B3 (pelagra), riziko u vegetariánů
B3 = PP – niacin
- kyseliny nikotinová a její amid (nikotinamid)
- potřeba: 20 mg
- zdroje: játra, kvasnice, maso, rýže, střevní bakterie ji tvoří i Trp v potravě
- funkce: součást enzymů přenášejících vodík (NAD, NADP) v zákl. reakcích metabolizmu
- nedostatek: poruchy kůže, nervstva, nechutenství... avitaminóza – pelagra
B5 – kyselina pantothenová
- derivát kys. máselné a β-alaninu
- potřeba: asi 10 mg
- zdroje: rozšířena (pantothen = odevšad)
- např. vnitřnosti, sýry, vejce, luštěniny...
- funkce: součást koenzymu A (CoA), který přenáší acetyl (AcCoA) - nutný pro funkci kůže, vlasů, sliznic, trávení...
- nedostatek: poruchy kůže, sliznic, nervstva aj. (vzácné)
- alkohol panthenol je součástí kosmetických přípravků na regeneraci kůže, po opalování aj.; také léků na záněty
B6 – pyridoxin
- 3 deriváty pyridinu (pyridoxol, pyridoxal, pyridoxamin)
- potřeba: 2 mg
- zdroje: kvasnice, maso, vnitřnosti, chléb, vejce, zelenina...
- funkce: součást enzymů (transaminázy, dekarboxylázy) – funkce kůže, nervstva aj.
- nedostatek: slabost, nevolnost, poruchy nervstva, kůže a jejích derivátů
B12 – kobalamin
- obsahuje porfyrinový základ (derivát pyrrolu) s atomem Co v centru
- potřeba: jen1 - 5 μg
- zdroje: játra, ryby, mléko, vejce, střevní bakterie
- funkce: součást enzymů potřebných pro krvetvorbu, metabolizmus bílkovin a NK
- nedostatek: chudokrevnost (anemie), většinou jako porucha vstřebávání vitamínu ve střevě. (Největší riziko veganství) Dále i poruchy nervstva (paměť, duševní výkon, třes...)
Kyselina listová (folacin, B9)
- patří do skupiny B-komplexu, derivát heterocyklu pteridinu
- potřeba: 0,1 - 1 mg
- zdroje: čerstvá listová aj. zelenina, játra (vařením se až 95% ničí
- funkce: součást enzymů přenášejících jednouhlíkaté zbytky, krvetvorba (spolu s B12), syntéza DNA aj., nutná pro růst a vývoj (hl. v těhotenství - zvýš. potřeba)
- nedostatek: únavnost, bolesti jazyka a sliznic, anémie, závažné poruchy vývoje plodu
Biotin – vitamín H (B7)
- derivát thiofenu, patří do B-komplexu
- potřeba: není stanovena, obvykle přijímáme asi 0,3 mg denně
- zdroje: vaječný žloutek, játra, zelenina aj. (široce rozšířen, navíc ho tvoří i střevní bakterie)
- funkce: součást karboxyláz (enzymů přenášejících CO2), tvorba MK aj. metabolické procesy