Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




1984

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (21.66 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

DĚJ

Hlavním hrdinou, který popisuje fiktivní svět v budoucnosti je úředník Winston Smith, který žije v Londýně. Ten se v té době nachází v zemi zvané Oceánie. Celý svět je rozdělen na tři obrovské velmoci – Oceánie, Eurasie, Eastasie – ty spolu neustále válčí.

V Oceánii vládne velká diktatura a téměř totalitní režim, který je založený na uctívání tzv. Velkého bratra. Jejich oficiální ideologie se nazývá Angsoc a jejich hesla jsou: „Válka je mír, svoboda je otroctví, nevědomost je síla“. Jedinou politickou stranou v zemi je tzv. Strana, jejímž představitelem je právě Velký bratr. Toho musí každý její příslušník milovat a ctít. Strana všechny a všechno kontroluje. Všude jsou mikrofony a v každém bytě a kanceláři jsou velké obrazovky, které slouží jako kamery, nikdo je nesmí vypnout a tak jsou sledováni 24hodin denně. Za jakýkoliv přestupek mohou být vaporizováni, tzn. že je zatkne Ideopolicie a ta je vymaže ze společnosti jakoby nikdy neexistovali.

Každý člen strany pracuje na nějakém z hlavních Ministerstev – ministerstvo míru, lásky, hojnosti. Buď mají za úkol měnit minulost podle toho jak se vyvíjí přítomnost a jak to vyhovuje Straně nebo přizpůsobují kulturu učení strany. City jako láska nebo přátelství jsou zakázany nebo hodně sledovany Stranou.

Všude je strach, nenávist a udavačství, udávají dokonce děti své rodiče. Strana všem vymývá mozky, ale Winston si uvědomuje, že jsou to vše jen lži. Také ví, že pokud se dopustí ideozločinu, čeká ho smrt. I přes to tajně hledá důkaz o lživé propagandě Strany. Začne si vést deník, který je ale také zakázán.

Winston se v práci seznámí s Julii. Nejdříve ji nenávidí, protože ji považuje za ukázkového člena strany. Pak ale zjistí, že i Julie opovrhuje režimem a zamilují se do sebe. Láska a sexuální touha jsou ale také ideozločiny, a tak se musí skrývat. U starožitníka Charringtona si pronajímají pokoj a myslí si, že nejsou sledováni – opak je ale pravdou. Oba jsou zatčeni a zavedeni do cel Ministerstva lásky. Tam je trápí hlady a psychicky i fyzicky je týrají. Winston při mučení prozradí vše co ví. Přeje si dokonce zemřít, ale nikdo mu to neumožní. Cílem totiž není zabít ho, ale donutit ho dobrovolně přijmout jejich učení a milovat Velkého bratra.

Winston do poslední chvíle odolává, ale nakonec stejně jako všichni ostatní podlehne. Přestane dokonce milovat Julii. Poté se ocitá na svobodě, ale už jako jiný člověk. Setká se s Julii, která mu také přizná, že ho zradila. Na konci knihy Winston pochopí, že doopravdy miluje Velkého bratra a zandlouho po setkání je vaporizován.

Témata, do kterých materiál patří