Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




společné stravování

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (33,54 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

SPOLEČNÉ STRAVOVÁNÍ, KALKULACE CENY VÝROBKŮ A SLUŽEB Společné stravování: představuje činnost spojenou s hromadnou výrobou, prodejem a spotřebou jídel a nápojů pro velké skupiny obyvatelstva, která je organizována mimo domácnost.činnost zaměřená na uspokojování výživových potřeb obyvatelstvašetří čas potřebný k přípravě pokrmů v domácnostechvytváří nové pracovní příležitostipodílí se na tvorbě HDPpůsobí na rozvoj ekonomiky tím, že ovlivňuje rozvoj dalších odvětví Funkce: stravovací – nejdůležitější obědy a večeře (jídelna)společensko – zábavné: bary, kabaretyubytovací – hotel, motel Členění: veřejné – restaurace, kavárny, vinárny, pohostinství, bufety, bary, platí se všechno, plná cena, přístupné všem, širší sortiment, obsluhaúčelové – stravování pro uzavřené skupiny, platí se jen část nákladů nebo nic, užší sortiment, bez obsluhyškolní stravovánízávodní – důchodcůústavní - ve zdravotnických zařízeních. Význam pro národní hospodářství spočívá v příjmu do státního rozpočtu z daníčím větší zisk, tím větší daněpodpora turismu – přijedou, když mají připravené služby, nemusí už si nic zařizovat Manipulace s penězi v podniku společenského stravování nemít v pokladně velké množství peněz (trezor, večer banka), daný limit 10 000,- mít v pokladně, víc ne, protože když mi to někdo ukradne, tak mi to pojišťovna proplatí, víc mi nedá, i když v pokladně bylo 30 000,-každý pokladní musí být odpovědný za svojí pokladnu – odpovědnost za svěřený majetek + smlouvaplatí se kartou, hotově, voucherem, stravenkamipři předání směny přepočítat peníze – zápis do PVD, výčetka: 1 Kč 5x 5 Kč 100 Kč 8x 800 Kč 200 Kč 6x 1 200 Kč Činitelé ovlivňující výši ceny ve společném stravování vnější – poptávka, konkurence, sezónnost, zákony a předpisy (daně, hygienické předpisy), pohled zákazníka, umístění podnikuvnitřní – cenová politika (vyšší cena – vyšší kvalita), náklady, cena vstupů Kalkulace cen v gastronomii, kalkulační vzorec Kalkulace = prodejní cena vypočtená tak, aby se pokryly náklady, dosáhlo se zisku a státu se odvedla daň z přidané hodnoty Ceny musí odpovídat cílové skupině zákazníků a standardu poskytovaných služebna ceně jídla se podílí ceny použitých surovin a velikost porcedalší ovlivnění je nákupní cenou surovin, jejich ztráty vznikající při zpracování základních surovin Druhy kalkulace Kalkulační vzorec – podrobné a přesně stanovené ceny, dlouhé počítáníPřirážková kalkulace – jednodušší, ale méně přesné Přirážková kalkulace jako základ se použije přesná kalkulace materiálu, ostatní náklady se připočítávají tzv. kalkulační přirážkou (energie, mzdy, suroviny…)v našem oboru se kalkulační přirážka pohybuje od 100 – 200% (zisk, náklady, ostatní)majitel se rozhoduje podle nákladů, konkurence, umístění, aby to bylo prodejnéna celý sortiment v podniku by měla být jednotná kalkulační přirážkakaždý výrobek v provozovně má mít svůj kalkulační list Kalkulační vzorec Náklady přímé – je přímo vidět v kalkulační jednici, lze ho vyčíslit přímo na jednici (materiál)nepřímé – nelze je vyčíslit přímo na kalkulační jednici, vznikají za určité obdobívýrobní režie – platím jednou za čas, souvisí s výrobou (spotřeba vody, elektřiny, opotřebení strojů)správní režie – mzda pro účetní, nájem, náklady na dopravu Platební způsoby v dodavatelsko-odběratelských vztazích jsou předem určené v kupní smlouvě nebo objednávcebezhotovostní – převod peněz na účet (inkaso, úhrada)v hotovosti – přímé předání bankovek

Témata, do kterých materiál patří