Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




společné stravování

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (33.54 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

SPOLEČNÉ STRAVOVÁNÍ, KALKULACE CENY VÝROBKŮ A SLUŽEB

Společné stravování:

  • představuje činnost spojenou s hromadnou výrobou, prodejem a spotřebou jídel a nápojů pro velké skupiny obyvatelstva, která je organizována mimo domácnost.

  • činnost zaměřená na uspokojování výživových potřeb obyvatelstva

  • šetří čas potřebný k přípravě pokrmů v domácnostech

  • vytváří nové pracovní příležitosti

  • podílí se na tvorbě HDP

  • působí na rozvoj ekonomiky tím, že ovlivňuje rozvoj dalších odvětví

Funkce:

  1. stravovací – nejdůležitější obědy a večeře (jídelna)

  2. společensko – zábavné: bary, kabarety

  3. ubytovací – hotel, motel

Členění:

  1. veřejné – restaurace, kavárny, vinárny, pohostinství, bufety, bary, platí se všechno, plná cena, přístupné všem, širší sortiment, obsluha

  2. účelové – stravování pro uzavřené skupiny, platí se jen část nákladů nebo nic, užší sortiment, bez obsluhy

  1. školní stravování

  2. závodní – důchodců

  3. ústavní - ve zdravotnických zařízeních.

Význam pro národní hospodářství

  • spočívá v příjmu do státního rozpočtu z daní

  • čím větší zisk, tím větší daně

  • podpora turismu – přijedou, když mají připravené služby, nemusí už si nic zařizovat

Manipulace s penězi v podniku společenského stravování

  • nemít v pokladně velké množství peněz (trezor, večer banka), daný limit 10 000,- mít v pokladně, víc ne, protože když mi to někdo ukradne, tak mi to pojišťovna proplatí, víc mi nedá, i když v pokladně bylo 30 000,-

  • každý pokladní musí být odpovědný za svojí pokladnu – odpovědnost za svěřený majetek + smlouva

  • platí se kartou, hotově, voucherem, stravenkami

  • při předání směny přepočítat peníze – zápis do PVD, výčetka:

1 Kč 5x 5 Kč 100 Kč 8x 800 Kč 200 Kč 6x 1 200 Kč

Činitelé ovlivňující výši ceny ve společném stravování

  1. vnější – poptávka, konkurence, sezónnost, zákony a předpisy (daně, hygienické předpisy), pohled zákazníka, umístění podniku

  2. vnitřní – cenová politika (vyšší cena – vyšší kvalita), náklady, cena vstupů

Kalkulace cen v gastronomii, kalkulační vzorec

Kalkulace = prodejní cena vypočtená tak, aby se pokryly náklady, dosáhlo se zisku a státu se odvedla daň z přidané hodnoty

  • Ceny musí odpovídat cílové skupině zákazníků a standardu poskytovaných služeb

  • na ceně jídla se podílí ceny použitých surovin a velikost porce

  • další ovlivnění je nákupní cenou surovin, jejich ztráty vznikající při zpracování základních surovin

Druhy kalkulace

  1. Kalkulační vzorec – podrobné a přesně stanovené ceny, dlouhé počítání

  2. Přirážková kalkulace – jednodušší, ale méně přesné

Přirážková kalkulace

  • jako základ se použije přesná kalkulace materiálu, ostatní náklady se připočítávají tzv. kalkulační přirážkou (energie, mzdy, suroviny…)

  • v našem oboru se kalkulační přirážka pohybuje od 100 – 200% (zisk, náklady, ostatní)

  • majitel se rozhoduje podle nákladů, konkurence, umístění, aby to bylo prodejné

  • na celý sortiment v podniku by měla být jednotná kalkulační přirážka

  • každý výrobek v provozovně má mít svůj kalkulační list

Témata, do kterých materiál patří