Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




6. Kontrola

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (17.49 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Kontrola

ve veřejném stravování je možno a nutno provádět různé typy kontrol

kontrola je nedílnou součástí správného vedení

kontrola musí dokázat, zda bylo dosaženo stanovených cílů

kontrola by měla být vždy posuzována kriticky a zodpovědně

Typy kontrol

  1. Vnitřní kontrola

namátková – lepší odhalení nedostatků personálu, vykonávají ji většinou top manageři nebo pracovníci vedoucích funkcí

hlášená – neodhalí nedostatky, pracovníci mají čas na přípravu, pracovníci si dávají větší pozor na sledování věcí, může sloužit jako motivace pro zaměstnance

  1. Vnější kontrola

  1. externí specializované agentury

= Mystery shopping-guest

neohlášené kontroly prostor kam má přístup běžný zákazník

zjišťování kvality poskytovaných služeb, stav hotelového inventáře, chování personálu, čistota prostor

po kontrole se zpracovává souhrnná zpráva pro vedení hotelu

zajištění objektivity

  1. státní kontrola

= zaměřuje se na hospodaření s hmotnými a finančními prostředky a na plnění povinnosti vyplývajících z obecně závazných právních předpisů

− Nejvyšší kontrolní úřad – má oprávnění kontrolovat hospodaření se státním majetkem a finančními prostředky

− Česká obchodní inspekce (ČOI) – kontroluje podmínky k zabezpečení jakosti, požadavky na osobní hygienu, hygienickou nezávadnost provozu, používání ověřovaných měřidel, zda nedochází ke klamání spotřebitele

− Česká zemědělská a potravinářská inspekce – dodržování stanovených podmínek při výrobě/přípravě

− Hygienická služba – podřízena ministerstvu zdravotnictví, hygienické požadavky na stravovací služby

− Orgány veterinární správy – dozor při výrobě, skladování, přepravě potravin živočišného původu

− Živnostenský úřad – rozsah a platnost živnostenského oprávnění, označení provozovny a doklady o nabytí zboží

− Státní požární dozor

− Úřady práce

− Finanční orgány

− Policie ČR

− Okresní správa sociálního zabezpečení

Protokol o zjištěných nedostatcích

Obsahuje: popis zjištěných skutečností

označení kontrolního orgánu + pracovníky

označení kontrolované osoby

místo a čas

předmět kontroly

− povinností kontrolních podniků je seznámení provozovatele s obsahem protokolu a předat kopii protokolu

Práva a povinnosti kontrolních pracovníků

oprávnění vstupovat do provozoven

požadovat doložení dokladů a jiných písemností

požadovat poskytování informací

zajišťovat doklady = ponechání kopií

požadovat odstranění nedostatků ve stanovené lhůtě

ukládat pokuty

Reklamační řád

= závazná ustanovení pro vyřizování vad

práva a povinnosti zákazníků, řídí se občanským zákoníkem

Témata, do kterých materiál patří