15. Green management
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Green management
Ekologie hotelnictví
Charakteristika
-
Lze charakterizovat jako „zelený management“
-
Dále je definován jako „filozofie, technologie a metodika, jak řídit hotel. Přičemž primárním cílem je optimalizace vlivu provozu hotelu na životní prostředí
-
Mezi hlavní oblasti zájmu řadíme šetření materiálem, energií, zdroji, šetrné a úsporné řešení provozních potřeb a redukce zatěžujících faktorů
Praktiky
-
Produkce co nejnižšího množství odpadu (nepořizovat jednotlivě balené prostředky, ale vždy balené ve větším množství)
-
Vyloučení škodlivých látek (v surovinách, čistících prostředcích, …)
-
Omezení bezmyšlenkového vyhazování (např. úsek front officu – papír popsaný z jedné strany lze využít jako „šmírák“)
-
Nevyužívání prostředků firem, které se nechovají ekologicky a používají látky které škodí člověku i okolí (škodlivá chemie)
-
Nepořizování jednotlivě balených prostředků a surovin (čistící prostředky, džemy, jogurty)
-
Využívání větších výhodnějších balení (čistící prostředky, velké balení džemů, jogurtů, …)
Ekologické hotely
= mají certifikát The Flower
v ČR jsou to tyto hotely: Adalbert – v prostorách Břevnovského kláštera
Rezidence Belgická v Praze
Autocamp Oasa Staňkov – u Třeboně
Chateau Mcely – 1. ekologický hotel s 5 hvězdami
Nejoblíbenější v Rakousku, Švýcarsku a Severských zemích
-
Stavba situována na jih/jihozápad
-
Dokonalá izolace
-
Solární panely pro získání solární energie, vlastní větrný zdroj energie
-
Účinná kotelna (85 %)
-
Instalace termostatů na pokojích
-
Úsporná a přirozená osvětlení
-
Průtokové usměrňovače a omezovače (sprcha, dělené splachování WC, …)
-
Ekologické prací a čistící prostředky
-
Omezení produkce odpadu
-
Nevyužívání jednoporcových balení (džemy, másla, …)
-
Třídění odpadů (sklo, papír, plast, kov, nebezpečné odpady)
-
Speciálně vyškolený personál
-
Využívání dešťové vody (splachování WC)
-
Využití dávkovačů
-
Pěstování vlastních bylin
Podmínky pro zavedení green managementu do praxe
Obecné podmínky pro zavedení green managementu do praxe
Alespoň 50 % energií získávat z obnovitelných zdrojů (nejčastěji solární panely)
Tepelná a zvuková izolace
Pokud možno automatické zhasínání světel po odchodu hosta z pokoje
Využití úsporných žárovek
Výroba
Omezení vyhazování surovin (v případě že surovinu ještě lze nějak využít)
Nákup menšího množství kazících se potravin (snížení vyhazování nepoužitelných a zdravotně závadných surovin)
Nevyužívání jednotlivě balených surovin
Pořizování větších balení (majonéza, kečup, …)
Recyklovatelné obaly
Odbyt
Nevyužívání jednotlivě balených surovin
Pořizování recyklovaných ubrousků
Recyklovatelné a vratné obaly