Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




15. Green management

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (19.86 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Green management

Ekologie hotelnictví

Charakteristika
  • Lze charakterizovat jako „zelený management“

  • Dále je definován jako „filozofie, technologie a metodika, jak řídit hotel. Přičemž primárním cílem je optimalizace vlivu provozu hotelu na životní prostředí

  • Mezi hlavní oblasti zájmu řadíme šetření materiálem, energií, zdroji, šetrné a úsporné řešení provozních potřeb a redukce zatěžujících faktorů

Praktiky
  • Produkce co nejnižšího množství odpadu (nepořizovat jednotlivě balené prostředky, ale vždy balené ve větším množství)

  • Vyloučení škodlivých látek (v surovinách, čistících prostředcích, …)

  • Omezení bezmyšlenkového vyhazování (např. úsek front officu – papír popsaný z jedné strany lze využít jako „šmírák“)

  • Nevyužívání prostředků firem, které se nechovají ekologicky a používají látky které škodí člověku i okolí (škodlivá chemie)

  • Nepořizování jednotlivě balených prostředků a surovin (čistící prostředky, džemy, jogurty)

  • Využívání větších výhodnějších balení (čistící prostředky, velké balení džemů, jogurtů, …)

Ekologické hotely

= mají certifikát The Flower

v ČR jsou to tyto hotely: Adalbert – v prostorách Břevnovského kláštera

Rezidence Belgická v Praze

Autocamp Oasa Staňkov – u Třeboně

Chateau Mcely – 1. ekologický hotel s 5 hvězdami

Nejoblíbenější v Rakousku, Švýcarsku a Severských zemích

  • Stavba situována na jih/jihozápad

  • Dokonalá izolace

  • Solární panely pro získání solární energie, vlastní větrný zdroj energie

  • Účinná kotelna (85 %)

  • Instalace termostatů na pokojích

  • Úsporná a přirozená osvětlení

  • Průtokové usměrňovače a omezovače (sprcha, dělené splachování WC, …)

  • Ekologické prací a čistící prostředky

  • Omezení produkce odpadu

  • Nevyužívání jednoporcových balení (džemy, másla, …)

  • Třídění odpadů (sklo, papír, plast, kov, nebezpečné odpady)

  • Speciálně vyškolený personál

  • Využívání dešťové vody (splachování WC)

  • Využití dávkovačů

  • Pěstování vlastních bylin

Podmínky pro zavedení green managementu do praxe

Obecné podmínky pro zavedení green managementu do praxe
  • Alespoň 50 % energií získávat z obnovitelných zdrojů (nejčastěji solární panely)

  • Tepelná a zvuková izolace

  • Pokud možno automatické zhasínání světel po odchodu hosta z pokoje

  • Využití úsporných žárovek

Výroba
  • Omezení vyhazování surovin (v případě že surovinu ještě lze nějak využít)

  • Nákup menšího množství kazících se potravin (snížení vyhazování nepoužitelných a zdravotně závadných surovin)

  • Nevyužívání jednotlivě balených surovin

  • Pořizování větších balení (majonéza, kečup, …)

  • Recyklovatelné obaly

Odbyt
  • Nevyužívání jednotlivě balených surovin

  • Pořizování recyklovaných ubrousků

  • Recyklovatelné a vratné obaly

Front office

Témata, do kterých materiál patří