Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




10. Výrobní středisko

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (23.29 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Výrobní středisko

Charakteristika výrobního střediska

organizačně nejnáročnější část hotelového provozu, kde probíhá příprava a výroba pokrmů a jejich následná expedice

hlavní požadavky: měla by směřovat na sever či na severovýchod

výška kuchyně alespoň 3,2 m, dlaždice do 1,8 m

podlahy nejlépe bez spár, protiskluzové

nerezový povrch

vzduchotechnika

dostatečné osvětlení

nikdy se nesmí křížit hrubé a čisté cesty

veškeré vybavení by mělo mít návod k obsluze

Rozdělení výrobního střediska

příjem zboží

rampy a prostory pro příjem surovin jsou čisté a zakryté

hlavní (centrální) teplá kuchyně – varna

zde probíhá příprava teplých pokrmů, příloh, minutek, …

vybavení – pracovní stoly, dřezy, sporáky, pánve, trouby, konvektomaty, grily, …

2 zdroje energie v případě výpadku

hrubá přípravna zeleniny

bývá umístěna v blízkosti skladů

slouží k čištění a škrabání brambor a zeleniny

vybavení – pracovní stoly, dřezy, stroj na praní a škrábání brambor

hrubá přípravna masa

bývá umístěna v blízkosti skladu masa

slouží k bourání masa, čištění

vybavení – pracovní stoly s prkénky, váha, háky na zavěšení masa

přípravná bývá dochlazována

čistá přípravna brambor a zeleniny

slouží ke krájení, strouhání a řezání brambor a zeleniny

vybavení – pracovní stoly, dřezy, stroje a náčiní určené ke zpracování zeleniny

čistá přípravna masa

slouží k mletí, porcování a naklepávání masa

vybavení – pracovní stoly, stroje a náčiní na zpracování masa

vytloukárna vajec

měla by být stavebně oddělená místnost

vejce jsou velmi rizikovou potravinou, neměly by přijít do styku s jinými potravinami

vejce se uchovávají ve speciálních skladech

skořápky se ihned vyhazují

přípravna těsta

zde se vyrábí pečivo, zadělává těsto na sladké výrobky, …

vybavení – pracovní stoly, roboty, hnětače, šlehače, výrobník zmrzliny, …

studená kuchyně

zde probíhá příprava studených mís, salátů, …

vybavení – pracovní stoly, dřezy, kuchyňské roboty, nářezové stroje, chladící technika, …

cukrářská výroba

příprava moučníků, pečiva a dalších cukrářských výrobků

vybavení – pracovní stoly, dřezy, šlehače, roboty, konvektomaty, …

umývárna černého nádobí

pro hrnce, pánve, pekáče, …

umývárna bílého nádobí

pro sklo a nádobí (talíře, hrnečky, …)

výdejní část

vybavení – ohřívací režony, zařízení na měření teploty

sklady

jsou vždy označené štítkem s názvem skladu a teplotou

sklady jsou vybaveny teploměry, vlhkoměry, regály, policemi

pravidelně se kontrolují

podlahy a stěny musejí být omyvatelné a musí být dodržena hygiena a bezpečnost

musí být zabezpečeny proti škůdcům a slunečnímu záření

sklady potravin

potraviny se skladují odděleně

potraviny jsou uskladněny v gastronádobách s označením (druh, kdy byla přijatá do skladu, do kdy se musí zpracovat)

Témata, do kterých materiál patří