Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




10. Výrobní středisko

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (23.29 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Klasický frontcooking
= vaření před hostem, tehdy když máme už všechny suroviny připravené a před hostem pouze dohotovíme

Fine dining
= nejvyšší forma frontcookingu, kdy host vnímá atmosféru místa všemi smysly a aktivně koriguje práci personálu podle svých představ. V průběhu může volit dochucovadla a výběr surovin

kuchař by měl zvládat: znalosti v oblasti zákaznického servisu

správnou komunikaci a prodej

informovat hosta o správném výběru ingrediencí
popis zábavnou formou o zajímavostech použitých potravin

Konvenience

neboli polotovar (předpřipravené jídlo), který je zčásti opracován oproti základním potravinám a následně zmražený

Výhody: ušetří čas a pracovní sílu, usnadní práci, poměrně rychlá příprava

Nevýhody: ztráta čerstvosti – zejména vitamínů, ztráta informací o složení výrobku, mohou obsahovat barviva, dochucovadla a zvýrazňovače chuti (především glutaman sodný)

obvykle jsou dražší a méně kvalitní

Bio produkty

je jakákoliv surovina rostlinného nebo živočišného původu, která pochází z ekologického hospodářství

musí mít platný certifikát, při jejich produkci nesmí být užito umělých hnojiv

Biopotravina

je potravina vyrobená z produktů ekologického zemědělství, (např. bez použití umělých hnojiv

BIO značka je v ČR „BIO zebra“, používáním biopotravin podporujeme své zdraví, ekofarmáře – pečují o životní prostředí, podporujeme venkov

Regionální suroviny

suroviny použité při výrobě produktu pochází z domácí produkce

produkt musí být vyroben na území daného kraje

Hygienické předpisy a BOZP

  • na provoz výrobního střediska jsou kladeny vysoké hygienické, bezpečnostní požadavky, které vyplývají z daných vyhlášek a předpisů

  • opravy strojů a elektrických přístrojů a vedení provádí pouze pověřená osoba

  • důležité je mít kryty na zařízeních, velké úrazy zapisujeme do protokolu s podpisy svědků

HACCAP

Systém analýzy rizik a stanovení kritických kontrolních bodů (Hazard Analysis and Critical Control Points, HACCP) ve výrobě potravin je jeden ze základních nástrojů, jak účinně předcházet rizikům ohrožujícím bezpečnost potravin

Osobní hygiena

  • všichni zaměstnanci veřejného stravování musí vlastnit platný zdravotní průkaz

  • péče o ruce (nenosit ozdobné šperky) a nehty (vhodně upravené, nenalakované)

  • pečlivě upravené vlasy, péče o zuby a dutinu ústní, používáme vhodné kosmetické prostředky, pracovní oděv čistý, boty v bezvadném stavu a jsou vyleštěné

Témata, do kterých materiál patří