jaterní cirhóza
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
-> Poškození portálního (vrátnicového oběhu)
Jícnové varixy
Vnitřní hemeroidy
Ascites
Zvětšení jater a sleziny (bolest v pravém podžebří)
Diagnostika:
-> Anamnéza + FV
-> Vyšetření krve
Jaterní testy -> ALT, AST, bilirubin
Elfo bílkovin -> plazmatické bílkoviny
KO + diff (erytrocyty = díky splenomegálii, anémie)
Koagulační testy -> INR
-> UZ jater + doppler jaterních cév
-> Biopsie jater
-> Scintigrafie jater (s pomocí radionuklidů)
-> Endoskopie při jícnových varixech
-> EEG
Léčba:
Konzervativní
Režimová
Přísný zákaz alkoholu
Dostatek spánku a odpočinku
Vyloučení hepatotoxických látek (léky) např. Paralen
Dietoterapie -> bez tučných, kořeněných jídel s dostatkem bílkovin = 4, 4S
Farmakoterapie
Léčba hepatitidy
Hepatoprotektiva
Diuretika při ascitu
Vitaminy -> A, D, E, K
ATB (potlačení střevní mikroflóry -> tvorba amoniaku)
Chirurgická
Spojka mezi jaterní tepnou a jaterní žilou
Transplantace jater
Komplikace
Portální hypertenze
Krvácivé projevy
Jaterní selhání
Karcinom jater
Ošetřovatelská péče:
Uložení
JIP interního nebo chirurgického oddělení
Poloha, pohybový režim
Polohu zaujme pacient sám, volný pohybový režim. Při ascitu -> fowlerova, ortopnoická poloha = dušnost
Sledování
Příznaky onemocnění, příznaky případného selhání jater a rozvoje jaterního kómatu. Projevy krvácení, stav otoků, pravidelné měření břicha, bilance tekutin, dodržování životosprávy, žilní vstupy.
Hygienická péče
Při omezené pohyblivosti dopomoc, jinak pacient zaujímá hygienickou péči sám. Zajistit promazávání kůže vhodnými přípravky kvůli svědění.
Výživa
Nejčastěji dieta č. 4 (s omezením tuku) nebo 4S (s přísný omezením tuku) + kontrola dodržování diety, sledování bilance tekutin (při ascitu zajistit omezení příjmu tekutin -> dle OL)
Vyprazdňování
Sledovat vyprazdňování moči a stolice. Sběr moči u pacienta. Prevence zácpy.
Spánek a odpočinek
Zajistit vhodné prostředí ke spánku a odpočinku. Zajistit návyky klienta před spaním (pokud jsou možné)
Psychosociální potřeby
Podání dostatečného množství informací. Motivace klienta v oblasti aktivního zapojení do oš. Procesu. Zajistit dostatečný kontakt s rodinou.
Domácí péče
Edukace v oblasti dodržování správné životosprávy (klienta i rodinu), naprosté vyloučení alkoholu ´, nutnost dispenzarizace, edukace o požívání léků pouze v případě nutnosti
Dietní systém
Dieta = jídelní omezení, úprava stravy podle aktuálního stavu nemocného
Ordinuje ošetřující lékař
Dietu vytváří nutriční terapeut
Rozdělení diet:
1.Základní (označují se pouze číslem 0-14)
0 = tekutá -> po operacích
1 = kašovitá -> po operacích
2 = šetřící -> po IM,
3 = racionální -> bez omezení
4 = s omezením tuků - > onemocnění GIT (např. Onemocnění jater)
5 = bílkovinná bezezbytková -> průjmovitá onemocnění
6 = nízkobílkovinná -> při onemocnění ledvin
7 = nízkocholesterolová -> při vysoké hladině cholesterolu, po CMP
8 = redukční -> obezita
9 = diabetická -> DM
10 = neslaná šetřící -> po IM, hypertenze
11 = výživná -> pro kojící matky, kachexie
12 = pro děti 1-3 let
13 = pro starší děti
14 = výběrová