11. Anatomie a fyziologie ptáků
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
• Nálevka (infundibulum):
- zachycení vajíčka (žloutek), oplození, tvorba chalázy (bílkové provazce)
• Bílkotvorná část vejcovodu (magnum):
- tvorba tuhého bílku
• Krček (ismus):
- tvorba podskořápečných membrán, doplňování bílku vodou a minerály, tvorba mamilárních jader
• Děloha (uterus):
- tvorba a pigmentace skořápky, rozlišení bílku na tuhý a řídký
• Kloaka (cloaca):
- tvorba kloaky, snesení vejce
SLOŽENÍ VEJCE:
Základ tvoří:
• skořápka – 3 vrstvy – kutikula, skořápka, podskořápečné membrány, bílek a žloutek
- mezi membránami je vzduchová komůrka (výměna plynů, dýchání zárodku)
- chalázy (drží žloutek), zárodečný terčík (ve žloutku)
1. Skořápka:
- 9,5 % hmotnosti vejce
Tvoří ji: 95 % anorganická část (uhličitan vápenatý), 3,5 % organická část (kutikula, membrány), 1,5 % voda
- je pórovitá -> umožňuje výměnu plynů mezi vnějším a vnitřním prostředím
2. Bílek:
- tvořen převážně bílkovinami, poté sacharidy, minerálními látkami a vitamíny
- 65 % hmotnosti vejce
Bílkoviny: ovoalbumin, ovotransferin, ovomukoid, lysosym, avidin, globulin, ovomucin
3. Žloutek:
Obsahuje: 48 % vody, 33 % lipidů, 17 % proteinů
- 25 % hmotnosti vejce
Dělí se na: tmavý (tvoří se, když slepice přijímá krmivo), světlý (tvoří se v noci) -> oba se liší obsahem vody
VÝZNAMNÁ ONEMOCNĚNÍ:
1. Salmonelóza
A) PARATYF:
- zoonóza (maso, vejce), hrabavá a vodní drůbež, bakteriální
Původce: Salmonella typhimurium, Salmonella enteritidis
Přenos: kontakt, hlodavci, ptáci, hmyz, předměty, krmivo, voda
KLP: nízká oplozenost vajec, úhyn zárodků, nízká životaschopnost vylíhnutých, přeživší jsou přenašeči, dospělci bez KLP
Pitevní nález: zvětšená játra a slezina, nekrotické uzlíky v játrech, slezině, srdci a plicích, zánět střev
Diagnostika: pitva, PCR (uhynulí, vejce, maso, trus, krev)
Léčba: ATB – neprovádí se
Prevence: zamezit vniku do chovu, zoohygiena, národní program tlumení salmonel
B) TYF:
- hlášení SVS, drobnochovy, kur domácí a krůty
Původce: Salmonella gallinarum
Přenos: kontakt, předměty, krmivo, voda, čmelíci, trus
KLP: snížená líhnivost, úhyn zárodků, apatie, nechutenství, bílý průjem, neochota k pohybu, svěšená křídla
Pitevní nález: nevstřebaný žloutkový váček (u kuřat), zvětšená a překrvená játra, ledviny a slezina, křehká, žlutavá či nazelenalá játra, degenerace vaječníků
Diagnostika: pitva, PCR
Léčba: ATB, likvidace
Prevence: protilátky v krvi, karanténa, vyšetření, dezinfekce, vakcinace
C) PULOROVÁ NÁKAZA:
- mladá drůbež, výjimečně zoonóza
Původce: Salmonella pullorum
Přenos: vejce, líhnutí nemocných kuřat
KLP: stejné jako u tyfu, snížená snáška, občasné úhyny, prasknutí jater, kachexie (vyhublost, úbytek svaloviny)
Diagnostika: pitva (drobné uzlíky), PCR
Léčba, prevence: jako u tyfu