20. Technologie porážení + vet prohlídka
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
20. Technologie porážení jz + vet prohlídka masa
Jatečná zvířata
Hospodářská zvířata určena k výživě lidí
Doplnit dělení
Postup porážky
Omračování
Vykrvení
Vnější opracování
Eviscerace
Půlení
Vet. prohlídka
Konečná úprava
Vážení a klasifikace do nákupních tříd
Chlazení
Omračování
Zaručuje ztrátu citlivosti a vnímání po dobu vykrvování
V EU povinné
Musí být zachována srdeční činnost
Důvody: etické, bezpečnost pracovníků, lepší manipulace se zv.
Metody:
Mechanické
nejstarší způsob, bezvědomí je dosaženo otřesem nebo poškozením mozku
Tupý úder na čelní kost – používá se u domácích porážek ryb
Proražení čelní kosti – dojde k rozrušení předního mozku a ztrátě vědomí
Jatečné pistole – s volným projektilem, s upoutaným projektilem
Elektrickým proudem
z hlediska automatizace porážení je to nejvýhodnější
přikládají se na hlavu zvířete elektrody, nejčastěji v podobě omračovacích kleští, omračovacích vidlic, omračovacích strojů (prasata) nebo omračovacích pastí pro skot
vyvolá epileptický záchvat, zvíře jde do bezvědomí
u drůbeže vana s vodou s elektrickým proudem
Chemické
Komory s plynem, CO₂
Koncentrace 70 % objemu
Bez křečí – méně krvácenin ve svalovině
Rituální porážky – bez omráčení, z náboženských důvodů na povolení ministerstva, musí být přítomen státní veterinář
Vykrvování
Ručně vpichem nebo řezem, protnutí obou krčních cév co nejblíže k srdci, min 3-4 minuty, běžně ve visu, někdy vleže
Vykrvovacím nožem je narušena přední dutá žíla (vena cava cranialis), příp. pravá podklíčková tepna (arteria subclavia dextra) nebo přímo i aorta.
Vady:
nedostatečné vykrvení (rychlejší kažení),
podplecení (nůž sjede po žebrech pod lopatku),
proříznutí trachey (aspirace-vdechnutí krve-zahlcení plic krví = konfiskace plic),
současná perforace trachey i jícnu (kontaminace plic bachorovou tekutinou)
Krev se zachytává do vykrvovacího žlabu, další zpracování (pro potravinářské účely jen vepřová – získávána dutými noži – hygieničtější – nutná stabilizace krve)
Vnější opracování
PRASE
Stažení celé kůže – nepaří se
Částečné paření + stažení KRUPONU (obdélník z boku a hřbetu)
Částečné paření + stažení VEPŘOVICE (vetší)
Paření celého těla, tzv. „paření na hladko“, bez stahování kůže
Paření na hladko + část kůže se stahuje
Napařování
se dosáhne uvolnění pokožky a nabobtnání vazivového lůžka vlasové pochvy štětiny
obvyklá teplota napařovací lázně je 58-70 °C, doba je nepřímo úměrná
při nevhodném nastavení teploty nebo času dochází k technologickým vadám
Vady
PŘEPAŘENÍ – příliš vysoká teplota, příliš dlouhá doba paření. Pokožka zklihovatí, štětiny se pevně uchytí ve škáře, ruční mechanické odstranění nožem nebo řeznickým zvonkem
NEDOPAŘENÍ – příliš nízká teplota, příliš krátká doba paření, těžko se odstraňují štětiny
NABOBTNÁNÍ – dlouhé paření, nízká teplota. Kůže změkne, při mechan. odštětinování se trhá