Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




20. Technologie porážení + vet prohlídka

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (176.85 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

20. Technologie porážení jz + vet prohlídka masa

Jatečná zvířata

  • Hospodářská zvířata určena k výživě lidí

  • Doplnit dělení

Postup porážky

  • Omračování

  • Vykrvení

  • Vnější opracování

  • Eviscerace

  • Půlení

  • Vet. prohlídka

  • Konečná úprava

  • Vážení a klasifikace do nákupních tříd

  • Chlazení

Omračování
  • Zaručuje ztrátu citlivosti a vnímání po dobu vykrvování

  • V EU povinné

  • Musí být zachována srdeční činnost

  • Důvody: etické, bezpečnost pracovníků, lepší manipulace se zv.

  • Metody:

    • Mechanické

      • nejstarší způsob, bezvědomí je dosaženo otřesem nebo poškozením mozku

      • Tupý úder na čelní kost – používá se u domácích porážek ryb

      • Proražení čelní kosti – dojde k rozrušení předního mozku a ztrátě vědomí

      • Jatečné pistole – s volným projektilem, s upoutaným projektilem

    • Elektrickým proudem

      • z hlediska automatizace porážení je to nejvýhodnější

      • přikládají se na hlavu zvířete elektrody, nejčastěji v podobě omračovacích kleští, omračovacích vidlic, omračovacích strojů (prasata) nebo omračovacích pastí pro skot

      • vyvolá epileptický záchvat, zvíře jde do bezvědomí

      • u drůbeže vana s vodou s elektrickým proudem

    • Chemické

      • Komory s plynem, CO₂

      • Koncentrace 70 % objemu

      • Bez křečí – méně krvácenin ve svalovině

  • Rituální porážky – bez omráčení, z náboženských důvodů na povolení ministerstva, musí být přítomen státní veterinář

Vykrvování
  • Ručně vpichem nebo řezem, protnutí obou krčních cév co nejblíže k srdci, min 3-4 minuty, běžně ve visu, někdy vleže

  • Vykrvovacím nožem je narušena přední dutá žíla (vena cava cranialis), příp. pravá podklíčková tepna (arteria subclavia dextra) nebo přímo i aorta.

  • Vady:

    • nedostatečné vykrvení (rychlejší kažení),

    • podplecení (nůž sjede po žebrech pod lopatku),

    • proříznutí trachey (aspirace-vdechnutí krve-zahlcení plic krví = konfiskace plic),

    • současná perforace trachey i jícnu (kontaminace plic bachorovou tekutinou)

  • Krev se zachytává do vykrvovacího žlabu, další zpracování (pro potravinářské účely jen vepřová – získávána dutými noži – hygieničtější – nutná stabilizace krve)

Vnější opracování
  • PRASE

    • Stažení celé kůže – nepaří se

    • Částečné paření + stažení KRUPONU (obdélník z boku a hřbetu)

    • Částečné paření + stažení VEPŘOVICE (vetší)

    • Paření celého těla, tzv. „paření na hladko“, bez stahování kůže

    • Paření na hladko + část kůže se stahuje

    • Napařování

      • se dosáhne uvolnění pokožky a nabobtnání vazivového lůžka vlasové pochvy štětiny

      • obvyklá teplota napařovací lázně je 58-70 °C, doba je nepřímo úměrná

      • při nevhodném nastavení teploty nebo času dochází k technologickým vadám

      • Vady

        • PŘEPAŘENÍ – příliš vysoká teplota, příliš dlouhá doba paření. Pokožka zklihovatí, štětiny se pevně uchytí ve škáře, ruční mechanické odstranění nožem nebo řeznickým zvonkem

        • NEDOPAŘENÍ – příliš nízká teplota, příliš krátká doba paření, těžko se odstraňují štětiny

        • NABOBTNÁNÍ – dlouhé paření, nízká teplota. Kůže změkne, při mechan. odštětinování se trhá

Témata, do kterých materiál patří