Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




20. Technologie porážení + vet prohlídka

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (176.85 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

  • vhodné pro lidskou spotřebu (bez omezení)

  • čitelná, nesmazatelná a znaky musí být snadno rozluštitelné, ovál

  1. Poživatelné po úpravě

  • surovina nesmí být v syrovém stavu prodávána konečnému spotřebiteli

    1. výrobní

    • maso určené do tepelně opracovaných masných výrobků, t = 70 °C, 10 min v jádře;

    • ovál s 2 vodorovnými rovnoběžnými čárami

    1. určené do konzerv

    • t = 80 °C, 20 min v jádře

    • ovál s křížícími se čárami

  1. Nepoživatelné

    • (konfiskát) = vedlejší živočišný produkt, nesmí k lidské výživě

    • trojúhelník

  • Nelze-li rozhodnout na místě, tzn. v případech, kdy jsou nutná další vyšetření k rozhodnutí o poživatelnosti (pomocné zkoušky, mikrobiologické nebo jiné vyšetření), není oficiálně veterinární prohlídka ukončena. Těla jatečných zvířat se pozastavují a umisťuje se na ně pozastavovací štítek s označením POZASTAVENO

  • V razítku jsou uvedeny tyto údaje: země původu (CZ), registrační číslo podniku (1243) -veterinární schvalovací číslo a značka ES – splňuje podmínky EU.

  • Razítkuje se zdravotně nezávadnou, nesmyvatelnou barvou nebo výžehem

  • Umístění razítek:

    • těla poživatelná a poživatelná po úpravě

      • Těla o hmotnosti nad 65 kg – každá půlka minimálně 5 razítek – kýta, bedra, hřbet, plec a hruď

      • Těla jehňat a kůzlat – min. 1 razítko na každé polovině (plec nebo kýta)

      • Ostatní – min 2 na každou polovinu (plec, kýta)

      • Játra koní, skotu a prasat výžehem

    • těla nepoživatelná

      • obarvení částí masa; celá těla se znehodnocují mnoha hlubokými řezy do svaloviny a trojúhelníkem na všech částech masa a všech orgánech

  • Živočišné produkty určené ke krmení

  • Jatečná těla skotu se slabou uhřivostí

  • Toxoplazmóza – štítek POZASTAVENO, razítko Z 

  • Ošetření masa s toxoplazmózou a slabou uhřivostí:

    • 1. Působením teploty – 10 °C a níž v hloubce svaloviny min 48 h

    • 2. Uchováváním při teplotě -10 °C nejméně 144 h

    • 3. Naložením na sucho nasolených kusů masa o hmotnosti 2,5 kg do solné lázně o hustotě 2O°Bé (Baumé Antoine) po dobu 20 dnů.

Konečná úprava – toaleta

  • hned po skončení veterinární prohlídky

  • odřežou se nežádoucí znečištěné části

  • upraví se vzhled

  • provede se důkladné osprchování pitnou vodou

  • mohou se těžit farmaceutické suroviny

  • odstranění mozku a míchy

  • nakonec se zváží, zatřídí a zchladí

  • součástí je tzv. „košilkování“ = balení jatečných těl do plachetek, které jsou většinou ze syntetické tkaniny, jsou elastické a jednorázové

    • důvody košilkování:

      • omezení sekundárního znečištění

      • zlepšení vzhledu jatečného těla

    • u nás košilkování pouze na přání zahraničního zákazníka; tradiční v S Americe, Africe

VŽP – konfiskáty

  • části těl zvířat, které se nepoužívají k lidské výživě

    • dělení:

      • dle způsobu získávání:

        • běžné (obligátní)

        • občasné (neobligátní)

Témata, do kterých materiál patří