18. Alimentární nemoci
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
18. Úkoly VHS + alimentární nemoci
Bezpečnost potravin
stát garantuje „bezpečnost potravin“ (BP) prostřednictvím dozorových organizací, které spadají pod Ministerstvo zemědělství a výživy nebo Min. zdravotnictví:
Státní vet. správa (SVS)
Orgány ochrany veřejného zdraví (OOVZ)
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI)
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ)
BP zahrnuje:
dodržování požadavků na výrobu, zpracování, přepravu a skladování krmiv
dodržování požadavků na krmiva ohledně chem. složení a přítomnosti patogenů (z hledisek jejich zdravotní a hygienické nezávadnosti)
dodržení podmínek výživy, technologii chovu a hygieny chovu zvířat (zootechnické podmínky)
dodržování požadavků na výrobu, zpracování, přepravu, skladování a prodej potravin
Bezpečná potravina
zdravotně a hygienicky nezávadná
Zdravotní nezávadnost – potravina neobsahuje patogenní činitele v množství, které by vyvolalo onemocnění
Hygienická nezávadnost – potravina byla vyrobena za dodržování všech schválených technol. a hyg. Norem, které určují její vlastnosti, vypadá tak jak vypadat má a splňuje požadavky, které na ni klademe (nemusí být závadná zdravotně)
Dozorové organizace ČR
Státní veterinární správa (SVS)
spadá pod ministerstvo zemědělství
VETERINÁRNÍ HYGIENICKÁ SLUŽBA (VHS)
vykonává „veterinární hygienický dozor“ (VHD) nad živočišnými produkty při jejich výrobě, zpracování, skladování, distribuci, dovozu a vývozu, prodeji v tržnicích, na tržištích a v masnách – zabezpečuje „zdravotní nezávadnost“ (ZN)
FORMY VHD
preventivní (ochranný) - provádí se formou závazných posudků SVS při plánování, projektování a výstavbě nových potravinářských objektů, při zavádění nových technologií, pracovních postupů, nových obalů, …
běžný – sleduje dodržování obecně závažných předpisů při výrobě, zpracování, skladování potravin, odebírají se vzorky surovin potravin a hotových výrobků pro laboratorní vyšetření
soustavný – nepřetržitě po celou pracovní dobu (jatky, mlékárny…)
namátkový – provádí se v určitých časových intervalech, pravidelně nepravidelné kontroly (malé prodejny, masny…)
cílený – v mimořádných případech při zjištění závažných nedostatků ve výrobě, při vyřizování stížností, při změnách výrobních postupů, při epizootologických situacích
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI)
spadá pod ministerstvo zemědělství
vykonává dozor nad potravinami rostlinného původu, tabákovými výrobky, tabákem
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ)
spadá pod ministerstvo zemědělství
kontroluje kvalitu krmiv, hnojiv, postřiků při ochraně rostlin
má na starosti klasifikátory zařazující JZ do nákupních tříd