Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




18. Alimentární nemoci

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (40.56 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

18. Úkoly VHS + alimentární nemoci

Bezpečnost potravin

  • stát garantuje „bezpečnost potravin“ (BP) prostřednictvím dozorových organizací, které spadají pod Ministerstvo zemědělství a výživy nebo Min. zdravotnictví:

  • Státní vet. správa (SVS)

  • Orgány ochrany veřejného zdraví (OOVZ)

  • Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI)

  • Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ)

  • BP zahrnuje:

  • dodržování požadavků na výrobu, zpracování, přepravu a skladování krmiv

  • dodržování požadavků na krmiva ohledně chem. složení a přítomnosti patogenů (z hledisek jejich zdravotní a hygienické nezávadnosti)

  • dodržení podmínek výživy, technologii chovu a hygieny chovu zvířat (zootechnické podmínky)

  • dodržování požadavků na výrobu, zpracování, přepravu, skladování a prodej potravin

Bezpečná potravina
  • zdravotně a hygienicky nezávadná

  • Zdravotní nezávadnost – potravina neobsahuje patogenní činitele v množství, které by vyvolalo onemocnění

  • Hygienická nezávadnost – potravina byla vyrobena za dodržování všech schválených technol. a hyg. Norem, které určují její vlastnosti, vypadá tak jak vypadat má a splňuje požadavky, které na ni klademe (nemusí být závadná zdravotně)

Dozorové organizace ČR

Státní veterinární správa (SVS)
  • spadá pod ministerstvo zemědělství

  • VETERINÁRNÍ HYGIENICKÁ SLUŽBA (VHS)

    • vykonává „veterinární hygienický dozor“ (VHD) nad živočišnými produkty při jejich výrobě, zpracování, skladování, distribuci, dovozu a vývozu, prodeji v tržnicích, na tržištích a v masnách – zabezpečuje „zdravotní nezávadnost“ (ZN)

  • FORMY VHD

    • preventivní (ochranný) - provádí se formou závazných posudků SVS při plánování, projektování a výstavbě nových potravinářských objektů, při zavádění nových technologií, pracovních postupů, nových obalů, …

    • běžný – sleduje dodržování obecně závažných předpisů při výrobě, zpracování, skladování potravin, odebírají se vzorky surovin potravin a hotových výrobků pro laboratorní vyšetření

      • soustavný – nepřetržitě po celou pracovní dobu (jatky, mlékárny…)

      • namátkový – provádí se v určitých časových intervalech, pravidelně nepravidelné kontroly (malé prodejny, masny…)

      • cílený – v mimořádných případech při zjištění závažných nedostatků ve výrobě, při vyřizování stížností, při změnách výrobních postupů, při epizootologických situacích

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI)
  • spadá pod ministerstvo zemědělství

  • vykonává dozor nad potravinami rostlinného původu, tabákovými výrobky, tabákem

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ)
  • spadá pod ministerstvo zemědělství

  • kontroluje kvalitu krmiv, hnojiv, postřiků při ochraně rostlin

  • má na starosti klasifikátory zařazující JZ do nákupních tříd

Témata, do kterých materiál patří