18. Alimentární nemoci
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
ECHINOKOKOZA
Měchožil zhoubný – echinococcus granulosus
změny na játrech
odstraní se pouze postižený orgán
TOXOPLASMOZA
ASKARIDOZA
Intoxikace
STAFYLOKOKOVÁ ENTEROTOXIKÓZA (Staphylococcus aureus)
grampozitivní kok
produkuje termostabilní toxiny, které odolávají až 20 min varu
Asi 40 % lidí je běžným nositelem. Člověk se otráví konzumací potraviny s toxinem
ID krátká 1-6 hod.
úporné zvracení a křeče v břiše, bolesti hlavy a průjem, bez teplot, do 24 hod. odeznívají
Riziko vzniku onemocnění souvisí se špatnou skladovací teplotou potravin. Rizikové jsou: masné, mléčné, vaječné a lahůdkářské výrobky a hotové pokrmy
BOTULOTOXIKÓZA (BOTULISMUS)
Clostridium botulinum, jsou grampozitivní, nepohyblivé, sporotvorné, anaerobní tyčinky, které se běžně nachází v prostředí
produkují termolabilní toxin, záhřevem potraviny na 100 °C se botulotoxin ničí
ID: 12-36 hod. po konzumaci, ale i 8 dní. Nervové účinky-smrt za plného vědomí. Klinické příznaky: závratě, dvojité vidění, suchost v ústech, polykací obtíže, zástava střevní peristaltiky a močení, bez teplot
Léčba: uzdravení bez následků, 10 % léčených umírá
Riziko je v konzumaci konzerv, i zeleninových
MYKOTOXIKÓZY
Otravy mykotoxiny – to jsou jedy, které produkují plísně
aflatoxin, ochratoxin, patulin
OTRAVY Z POTRAVIN ZPŮSOBENÉ CHEMICKÝMI LÁTKAMI
Kontaminanty a rezidua, těžké kovy
Alergie na potraviny
nepatří mezi typické alim. choroby, vznikají po požití alergizujících potravin, které jsou zdravotně zcela nezávadné a nemají hromadný výskyt
výskyt: souvisí s imunitním systémem konzumenta
Cizorodé látky
nejsou přirozenou složkou poživatin a mohou mít negativní vliv na člověka
1) aditivní látky
látky které se do potravin přidávají cíleně z důvodů:
technologických – emulgátory (látky upravující tuk), stabilizátory, kypřící látky, enzymy
smyslových – barviva, aromata, sladidla, intenzifikátory a modifikátory chuti
skladovacích – konzervační činidla, sodné a draselné soli kyseliny sorbové a benzoové, antioxidanty
zvyšování biologické hodnoty potravin – minerály, vitamíny, AMK, masné kyseliny
musí být povolení, malé riziko nežádoucích reakcí
nesmí se přidávat do základních nezpracovaných potravin např. maso, med, mléko
2) Kontaminanty
dostávají se do výrobků neúmyslně, náhodně při jejich výrobě, zpracováni, skladování, balení
úlomky dřeva, kovu, skla, hmyz, hlodavci, dezinfekce, spalné produkty motorů, toxické prvky, látky z nekvalitních obalů
3) Rezidua
rezidua chemických látek úmyslně použitých v zemědělské a potravinářské výrobě
pesticidy – herbicidy, fungicidy, insekticidy, rodenticidy
rezidua veterinárních léčiv–antibiotika, hormony (dodržujeme ochranné lhůty použití látek v zem.)
různé radioaktivní látky
mezi rezidua patří také mykotoxiny