18. Alimentární nemoci
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Bakterie
BŘIŠNÍ TYF
původce Salmonela typhi
gramnegativní
u nás málo, ve světě často
4 % zůstanou bacilonosiči
přenos: kontaminovaná voda/potravina, z člověka na člověka
chřipkové příznaky, zácpa až průjem (může dojít k perforaci stěny střeva)
prevence: dodržování hygieny
ničena vysokými teplotami + dezinfekce
karanténa
PARATYF
původce Salmonela paratyphi
gramnegativní
podobá se břišnímu tyfu jen má mírnější průběh
vzácně
můžou onemocnět i zvířata – nakažení z produktů
BACILÁRNÍ ÚPLAVICE
„dysenterie, shigeloza“
původce gramnegativní střevní tyčinky z čeledi enterobakteriacae (Shigella sonnei, flexneri, boydii, dysenteriae)
onemocnění lidí, nízka infekční dávka, nejnakažlivější střevní onemocnění
„onemocnění špinavých rukou“
přenos i z předmětů, hmyz
krátká inkubační doby 1-3 dny
zažívací potíže (průjmy i s krví, křeče…)
karanténa
ničení dezinfekcí a vysokými teplotami
SALMONÉLÓZY
gramnegativní tyčinky rodu Salmonella spp. (S. enterica, S. bongori) z čeledi Enterobacteriaceae
nejčastější u nás
salmonely jsou odolné vůči vnějším vlivům
var tyto bakterie spolehlivě ničí popř. 65 °C po dobu 15–20 minut
zdrojem jsou potraviny živočišného původu (maso, mléčné výrobky, vejce)
ID – krátká
záněty zažívadel, únava, teploty, průjmy, může dojít k dehydrataci až smrt
KAMPYLOBAKTERIOZY
původce gramnegativní Campylobacter jejuni (tyčinky), málo odolné k vnějšímu prostředí, termotolerantní
v létě u dětí
typické příznaky + zelená stolice, páchne
rezervoár drůbež
typická prevence
CHOLERA
původce gramnegativní Vibrio cholerae
přenos alimentární, z člověka
život ohrožující vodnaté průjmy, smrt z dehydratace
Střevní protozoa – prvoci
Lambliáza (Giardiáza) - Giardia intestinalis
Balantidióza – Balantidium coli
Amébová dysenterie – Entamoeba histolytica
Parazitózy – helmintózy – oblí červi
přenos Z↔Č
vyvolané cizopasníky
většinou přes tepelně neopracované potraviny
UHER HOVĚZÍ
Cysticercus bovis, vývojové stádium tasemnice bezbranné
v dobře krvené svalovině (žvýkací svaly, bránice, srdce)
označeno U
musí se zamrazit na -18 °C v hloubce a v kusech do 2,5kg na 48hod., pak na tepelně opracované výrobky (70 °C/10 min.)
tasemnice cizopasí v tenkém střevě u lidí
UHER VEPŘOVÝ
Cysticercus celullosae, vývojové stádium tasemnice dlouhočlenné
v tenkém střevě lidí
ojediněle
TRICHINELOZA
Trichinela spiralis
Svalovec stočený
larvy v příčně pruhované svalovině
vzorky z pilíře bránice kompresní nebo trávicí metodou
člověk se nakazí masem – ve střevě páření - ♀ se zavrtají do střevní sliznice – rodí živé larvy, které se provrtají do svalu a opouzdří se
Vyšetřují se všechny poražené kusy (koně, prasata, zvěř), výskyt u všežravých a masožravých zvířat
Predilekční místo: bránice, podjazyčí, mezižeberní svalovina
Léčba symptomatická, do 1. týdne anthelmintika