Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




18. Alimentární nemoci

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (40.56 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Bakterie

BŘIŠNÍ TYF

  • původce Salmonela typhi

  • gramnegativní

  • u nás málo, ve světě často

  • 4 % zůstanou bacilonosiči

  • přenos: kontaminovaná voda/potravina, z člověka na člověka

  • chřipkové příznaky, zácpa až průjem (může dojít k perforaci stěny střeva)

  • prevence: dodržování hygieny

  • ničena vysokými teplotami + dezinfekce

  • karanténa

PARATYF

  • původce Salmonela paratyphi

  • gramnegativní

  • podobá se břišnímu tyfu jen má mírnější průběh

  • vzácně

  • můžou onemocnět i zvířata – nakažení z produktů

BACILÁRNÍ ÚPLAVICE

  • „dysenterie, shigeloza“

  • původce gramnegativní střevní tyčinky z čeledi enterobakteriacae (Shigella sonnei, flexneri, boydii, dysenteriae)

  • onemocnění lidí, nízka infekční dávka, nejnakažlivější střevní onemocnění

  • „onemocnění špinavých rukou“

  • přenos i z předmětů, hmyz

  • krátká inkubační doby 1-3 dny

  • zažívací potíže (průjmy i s krví, křeče…)

  • karanténa

  • ničení dezinfekcí a vysokými teplotami

SALMONÉLÓZY

  • gramnegativní tyčinky rodu Salmonella spp. (S. enterica, S. bongori) z čeledi Enterobacteriaceae

  • nejčastější u nás

  • salmonely jsou odolné vůči vnějším vlivům

  • var tyto bakterie spolehlivě ničí popř. 65 °C po dobu 15–20 minut

  • zdrojem jsou potraviny živočišného původu (maso, mléčné výrobky, vejce)

  • ID – krátká

  • záněty zažívadel, únava, teploty, průjmy, může dojít k dehydrataci až smrt

KAMPYLOBAKTERIOZY

  • původce gramnegativní Campylobacter jejuni (tyčinky), málo odolné k vnějšímu prostředí, termotolerantní

  • v létě u dětí

  • typické příznaky + zelená stolice, páchne

  • rezervoár drůbež

  • typická prevence

CHOLERA

  • původce gramnegativní Vibrio cholerae

  • přenos alimentární, z člověka

  • život ohrožující vodnaté průjmy, smrt z dehydratace

Střevní protozoa – prvoci
  • Lambliáza (Giardiáza) - Giardia intestinalis

  • Balantidióza – Balantidium coli

  • Amébová dysenterie – Entamoeba histolytica

Parazitózy – helmintózy – oblí červi
  • přenos Z↔Č

  • vyvolané cizopasníky

  • většinou přes tepelně neopracované potraviny

UHER HOVĚZÍ

  • Cysticercus bovis, vývojové stádium tasemnice bezbranné

  • v dobře krvené svalovině (žvýkací svaly, bránice, srdce)

  • označeno U

  • musí se zamrazit na -18 °C v hloubce a v kusech do 2,5kg na 48hod., pak na tepelně opracované výrobky (70 °C/10 min.)

  • tasemnice cizopasí v tenkém střevě u lidí

UHER VEPŘOVÝ

  • Cysticercus celullosae, vývojové stádium tasemnice dlouhočlenné

  • v tenkém střevě lidí

  • ojediněle

TRICHINELOZA

  • Trichinela spiralis

  • Svalovec stočený

  • larvy v příčně pruhované svalovině

  • vzorky z pilíře bránice kompresní nebo trávicí metodou

  • člověk se nakazí masem – ve střevě páření - ♀ se zavrtají do střevní sliznice – rodí živé larvy, které se provrtají do svalu a opouzdří se

  • Vyšetřují se všechny poražené kusy (koně, prasata, zvěř), výskyt u všežravých a masožravých zvířat

  • Predilekční místo: bránice, podjazyčí, mezižeberní svalovina

  • Léčba symptomatická, do 1. týdne anthelmintika

Témata, do kterých materiál patří