Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




18. Alimentární nemoci

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (40.56 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Orgány ochrany veřejného zdraví (OOVZ)
  • patří pod ministerstvo zdravotnictví (jsou to Krajské hyg. stanice, Zdravotní ústavy)

  • vykonávají dozor v provozovnách hromadného stravování

  • zasahují při epidemiích pocházejících z potravin (čili alimentárních chorobách)

  • dozorují výrobu dětské výživy

  • dozorují výrobu potravin pro speciální diety ohrožených skupin obyvatelstva

Mezinárodní organizace

Světová zdravotnická organizace (WHO)
  • cílem je dosažení co nejlepšího zdraví pro všechny národy (stav fyzické, psychické a sociální pohody)

Organizace pro výživu a zemědělství (FAO)
  • cílem je zlepšit úroveň výživy a životní úrovně

  • a zvýšit zemědělskou produkci venkovského obyvatelstva v rozvojových zemích

Codex alimentárius
  • sbírka mezinárodně uznávaných standardů, praktických postupů, směrnic a dalších doporučení pro bezpečnost potravin

  • vydali 10 zlatých pravidel:

    • 1) pro přípravu potravy používejte zdravotně nezávadné suroviny

    • 2) dbejte na dokonalé provaření potravin = 70 °C po dobu 10 min.

    • 3) konzumujte stravu bezprostředně po uvaření

    • 4) uvařené potraviny, které hned nezkonzumujete, uvážlivě uschovejte (lednice)

    • 5) ohřívejme důkladně již jednou uvařené potraviny

    • 6) zabraňte kontaktu mezi syrovými a uvařenými potravinami

    • 7) dokonalá osobní hygiena – mytí rukou před začátkem či přerušení (WC) kuchyňské práce

    • 8) udržovat dokonalou čistotu technického zařízení celé kuchyně

    • 9) chraňte potraviny před stykem s hmyzem, hlodavci či jinými zvířaty přenášející patogeny

    • 10) používat kvalitní pitnou vodu při přípravě potravin – nejlépe převařit

RASFF
  • Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva

  • Přináší info o zdravotně závadných potravinách na území EU

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA)
  • shromažďovat a analyzovat data na úrovni EU

  • sledovat a charakterizovat možná rizika, která mají přímý či nepřímý vliv na bezpečnost potravin a krmiv

  • zajišťovat přístup veřejnosti k objektivním informacím

  • vytvářet evropskou síť vědeckých institucí

  • spolupracovat s ostatními orgány EU, národními úřady členských států a s nejlepšími vědeckými experty

Alimentární nemoci

  • vznik po požití závadné potraviny nebo tekutiny – vstupní branou infekce je zažívací trakt

  • představují závažný problém z důvodu hromadného výskytu

  • v krátkém časovém období může onemocnět velké množství lidí

Závadná potravina
  • obsahuje patogenní mikroorganismy

  • obsahuje toxiny patogenních mikroorganismů (botulotoxin)

  • složení je změněno činností mikroorganismů

  • kontaminace jinými tzv. cizorodými látkami

Kontaminace potravin
  • K přenosu mikroorganismů může dojít dvěma způsoby:

1) Primární – potraviny pocházejí z nemocného či nakaženého zvířete

2) Sekundární – potravina je kontaminována až při výrobě, zpracování, skladování, přepravě, prodeji nebo jiné manipulaci

Témata, do kterých materiál patří