18. Alimentární nemoci
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Orgány ochrany veřejného zdraví (OOVZ)
patří pod ministerstvo zdravotnictví (jsou to Krajské hyg. stanice, Zdravotní ústavy)
vykonávají dozor v provozovnách hromadného stravování
zasahují při epidemiích pocházejících z potravin (čili alimentárních chorobách)
dozorují výrobu dětské výživy
dozorují výrobu potravin pro speciální diety ohrožených skupin obyvatelstva
Mezinárodní organizace
Světová zdravotnická organizace (WHO)
cílem je dosažení co nejlepšího zdraví pro všechny národy (stav fyzické, psychické a sociální pohody)
Organizace pro výživu a zemědělství (FAO)
cílem je zlepšit úroveň výživy a životní úrovně
a zvýšit zemědělskou produkci venkovského obyvatelstva v rozvojových zemích
Codex alimentárius
sbírka mezinárodně uznávaných standardů, praktických postupů, směrnic a dalších doporučení pro bezpečnost potravin
vydali 10 zlatých pravidel:
1) pro přípravu potravy používejte zdravotně nezávadné suroviny
2) dbejte na dokonalé provaření potravin = 70 °C po dobu 10 min.
3) konzumujte stravu bezprostředně po uvaření
4) uvařené potraviny, které hned nezkonzumujete, uvážlivě uschovejte (lednice)
5) ohřívejme důkladně již jednou uvařené potraviny
6) zabraňte kontaktu mezi syrovými a uvařenými potravinami
7) dokonalá osobní hygiena – mytí rukou před začátkem či přerušení (WC) kuchyňské práce
8) udržovat dokonalou čistotu technického zařízení celé kuchyně
9) chraňte potraviny před stykem s hmyzem, hlodavci či jinými zvířaty přenášející patogeny
10) používat kvalitní pitnou vodu při přípravě potravin – nejlépe převařit
RASFF
Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva
Přináší info o zdravotně závadných potravinách na území EU
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA)
shromažďovat a analyzovat data na úrovni EU
sledovat a charakterizovat možná rizika, která mají přímý či nepřímý vliv na bezpečnost potravin a krmiv
zajišťovat přístup veřejnosti k objektivním informacím
vytvářet evropskou síť vědeckých institucí
spolupracovat s ostatními orgány EU, národními úřady členských států a s nejlepšími vědeckými experty
Alimentární nemoci
vznik po požití závadné potraviny nebo tekutiny – vstupní branou infekce je zažívací trakt
představují závažný problém z důvodu hromadného výskytu
v krátkém časovém období může onemocnět velké množství lidí
Závadná potravina
obsahuje patogenní mikroorganismy
obsahuje toxiny patogenních mikroorganismů (botulotoxin)
složení je změněno činností mikroorganismů
kontaminace jinými tzv. cizorodými látkami
Kontaminace potravin
K přenosu mikroorganismů může dojít dvěma způsoby:
1) Primární – potraviny pocházejí z nemocného či nakaženého zvířete
2) Sekundární – potravina je kontaminována až při výrobě, zpracování, skladování, přepravě, prodeji nebo jiné manipulaci