18. Alimentární nemoci
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
Průběh onemocnění
průběh je individuální (mírný, vážný, smrtelný)
průběh onemocnění závisí:
a) na velikosti infekční dávky
b) na odolnosti (imunitě) infikovaného jedince
Nejrizikovější skupiny populace jsou:
děti do 3 let, starší lidé, rekonvalescenti, chronicky nemocní, těhotné ženy
Projevy:
zažívací problémy, nevolnost, bolesti břicha
průjmy – frekvence 1 až desítky stolic
charakter stolice – vodnatá, s příměsí hlenu, krve atd.
jiné patologické známky (barva, zápach, aj.)
horečka, zvýšená teplota (nebývá u intoxikací)
zvracení
meteorismus
celkové příznaky (bolesti hlavy, kloubů, dehydratace, malátnost, svalová slabost, celková schvácenost apod.)
eventuelně další příznaky
Zdroj nemoci
1) akutně nemocný člověk nebo zvíře
2) bacilonosiči (člověk nebo zvíře bez příznaků onemocnění, který vylučuje infekční agens)
3) kontaminovaná voda či potravina
Okolnosti podmiňující vznik onemocnění
1) nedostačující chladírenský řetězec (0–10 °C)
2) nedostatečné tepelné opracování (70 °C / 10 min)
3) nepřiměřené nákupy potravin do zásoby
4) nesprávné uchovávání potravin
5) opakované, ale nedostatečné ohřívání potravin
6) nedodržování osobní hygieny
7) nedostatečná provozní hygiena
Prevence vzniku
dodržujeme pravidla a směrnice obsažené v Codexu alimentariu, tj. 10 zlatých pravidel
dodržení chladírenského řetězce (0-4 °C),
důsledně dodržovat osobní a provozní hygienu.
u rizikových skupin se doporučuje preventivní očkování,
vzdělávat obyvatelstvo
Dělení an
INFEKCE
vznikají v případě konzumace potraviny obsahující patogenní mikroorganismus v množství, které překračuje minimální infekční dávku
nemoc špinavých rukou, vysoké teploty, původce se v organismu množí
salmonely, shigely, kampylobaktery, yersinie, patogenní E. coli, rotaviry, noroviry, koronaviry, adenoviry
OTRAVY
Toxoinfekce – konzumace potraviny kontaminované původcem, který se v organismu nemnoží, ale produkuje nebezpečný toxin (Clostridium perfringens, Bacillus cereus)
Intoxikace – původce se pomnožil v potravině, vytvořil toxin, který vyvolá onemocnění čili způsobí otravu. Onemocnění není provázeno horečkami a není přenosné (stafylokoková enterotoxikóza, botulotoxikóza, stafylokoky, klostridia, bacily, vibria, další bakterie schopné za určitých okolností produkovat enterotoxin)
Dle původce
Viry
Rotavirové průjmy
Průjmy od virů Norwalk a Norwalk-liké
Průjmy od adenovirů
Průjmy od koronavirů
Virová hepatitida – infekční zánět jater (žloutenka)
neničí ho vysoké teploty, ale desinfekční prostředky ano
přenos: přímý kontakt, potraviny, voda
dlouhá inkubační doba (30 až 50 dnů)
příznaky: zvýšená teplota, tmavá moč, světlá stolice, po několika dnech se projeví žloutenka, dojde k poškození jater
léčba: karanténa, dieta
prevence: očkování, hygiena