Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




18. Alimentární nemoci

DOCX
Stáhnout kompletní materiál zdarma (40.56 kB)

Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.

Průběh onemocnění
  • průběh je individuální (mírný, vážný, smrtelný)

  • průběh onemocnění závisí:

a) na velikosti infekční dávky

b) na odolnosti (imunitě) infikovaného jedince

  • Nejrizikovější skupiny populace jsou:

    • děti do 3 let, starší lidé, rekonvalescenti, chronicky nemocní, těhotné ženy

Projevy:
  • zažívací problémy, nevolnost, bolesti břicha

  • průjmy – frekvence 1 až desítky stolic

  • charakter stolice – vodnatá, s příměsí hlenu, krve atd.

  • jiné patologické známky (barva, zápach, aj.)

  • horečka, zvýšená teplota (nebývá u intoxikací)

  • zvracení

  • meteorismus

  • celkové příznaky (bolesti hlavy, kloubů, dehydratace, malátnost, svalová slabost, celková schvácenost apod.)

  • eventuelně další příznaky

Zdroj nemoci

1) akutně nemocný člověk nebo zvíře

2) bacilonosiči (člověk nebo zvíře bez příznaků onemocnění, který vylučuje infekční agens)

3) kontaminovaná voda či potravina

Okolnosti podmiňující vznik onemocnění

1) nedostačující chladírenský řetězec (0–10 °C)

2) nedostatečné tepelné opracování (70 °C / 10 min)

3) nepřiměřené nákupy potravin do zásoby

4) nesprávné uchovávání potravin

5) opakované, ale nedostatečné ohřívání potravin

6) nedodržování osobní hygieny

7) nedostatečná provozní hygiena

Prevence vzniku
  • dodržujeme pravidla a směrnice obsažené v Codexu alimentariu, tj. 10 zlatých pravidel

  • dodržení chladírenského řetězce (0-4 °C),

  • důsledně dodržovat osobní a provozní hygienu.

  • u rizikových skupin se doporučuje preventivní očkování,

  • vzdělávat obyvatelstvo

Dělení an

  1. INFEKCE

  • vznikají v případě konzumace potraviny obsahující patogenní mikroorganismus v množství, které překračuje minimální infekční dávku

  • nemoc špinavých rukou, vysoké teploty, původce se v organismu množí

  • salmonely, shigely, kampylobaktery, yersinie, patogenní E. coli, rotaviry, noroviry, koronaviry, adenoviry

  1. OTRAVY

  • Toxoinfekce – konzumace potraviny kontaminované původcem, který se v organismu nemnoží, ale produkuje nebezpečný toxin (Clostridium perfringens, Bacillus cereus)

  • Intoxikace – původce se pomnožil v potravině, vytvořil toxin, který vyvolá onemocnění čili způsobí otravu. Onemocnění není provázeno horečkami a není přenosné (stafylokoková enterotoxikóza, botulotoxikóza, stafylokoky, klostridia, bacily, vibria, další bakterie schopné za určitých okolností produkovat enterotoxin)

Dle původce

Viry
  • Rotavirové průjmy

  • Průjmy od virů Norwalk a Norwalk-liké

  • Průjmy od adenovirů

  • Průjmy od koronavirů

  • Virová hepatitida – infekční zánět jater (žloutenka)

    • neničí ho vysoké teploty, ale desinfekční prostředky ano

    • přenos: přímý kontakt, potraviny, voda

    • dlouhá inkubační doba (30 až 50 dnů)

    • příznaky: zvýšená teplota, tmavá moč, světlá stolice, po několika dnech se projeví žloutenka, dojde k poškození jater

    • léčba: karanténa, dieta

    • prevence: očkování, hygiena

Témata, do kterých materiál patří