20. Technologie porážení + vet prohlídka
Níže je uveden pouze náhled materiálu. Kliknutím na tlačítko 'Stáhnout soubor' stáhnete kompletní formátovaný materiál ve formátu DOCX.
dle hygienických rizik a způsobu zpracování:
I. kategorie
II. kategorie
III. kategorie
zpracovávají se v asanačních ústavech (kafilérie) a zachází se s nimi podle nebezpečnosti
BĚŽNÉ
části, které vždy odstraňujeme
mandle, žluč, oční a ušní výkroje, řitní výkroj, hrtan, pohlavní orgány mimo varlat, kyrys kanců, masité ořezy z kůží
OBČASNÉ
části posouzené jako nepoživatelné
I. KATEGORIE
nejrizikovější
patří sem „specifikovaný rizikový materiál“ (SRM)
vznikla v souvislosti s onemocněním BSE
lebka, mozek, oči, mandle, páteř mimo ocasní obratle, střeva od dvanácterníku po konečník, mezenterium Bo každého věku
odstraňuje se na jatkách, obarví se a likviduje se spálením nebo zahrabáním – záznamy se musí archivovat 7let
II. KATEGORIE
části, které se nesmí použít na zkrmení
zpracovávají se v asanačních ústavech (vaří se)
patří sem kadávery utracených zvířat, odpady při výrobě, …
III. KATEGORIE
části, které se můžou použít na krmení pro zvířata v zájmových chovech